Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Consumaţi zahăr? Cum să vă păstraţi dinţii sănătoşi

Dr. Sorina Stroe, medic stomatolog, cu competenţe în implantologie, Clinica MG Dental, www.mgmedical.ro
5 septembrie 2022
Share
Consumaţi zahăr? Cum să vă păstraţi dinţii sănătoşi

Zahărul este un ingredient prezent în foarte multe dintre alimentele pe care le consumăm de-a lungul zilei. De aceea, este important să conștientizăm efectele pe care le poate avea asupra sănătăţii noastre. În ceea ce priveşte sănătatea dinţilor, avem câteva recomandări care vă pot ajuta să reduceţi impactul negativ al zahărului.

Cariile sunt unele dintre cele mai întâlnite afecţiuni dentare. Formarea lor poate dura de la câteva luni până la câţiva ani. Factorii care grăbesc apariţia cariilor sunt alimentaţia, igiena orală, calitatea structurii dintelui, gura uscată, arsurile la stomac, anumite bacterii etc. Pentru a ne păstra sănătate dinţilor, este esenţial nu doar să ne spălăm pe dinţi, ci şi momentul în care facem acest lucru. La fel de important este şi momentul în care decidem să ne răsfăţăm cu ceva dulce.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena pasta de dinţi cu carbune activ de la Foramen. Datorită cărbunelui activ, redă albul natural al dinţilor şi înlătură petele. Iar respiraţia va fi proaspătă, de lungă durată.

Bacterii bune şi bacterii rele

În cavitatea orală se află multe familii de bacterii: unele bune, care ne ajută, altele rele (patogene, de genul Streptococcus mutans și Streptococcus sobrinus). Atunci când aceste bacterii se întâlnesc cu zahărul și îl digeră, formează, la nivelul dinţilor, o peliculă foarte lipicioasă numită placă bacteriană. Dacă ea nu este îndepărtată de fluxul salivar sau prin periaj, declanșează al doilea proces. În această etapă se produc cantităţi mari de acizi care demineralizează dinţii, sensibilizează smalţul şi îl predispun la apariţia cariilor.

Saliva, salvarea smalţului dentar

Saliva are rolul de a remineraliza constant smalţul. Aceasta reduce din răul făcut de acizii produși în urma digestiei zaharurilor la nivelul cavităţii bucale. Mineralele din salivă, precum calciul și fosfaţii, împreună cu fluorul din pastele de dinţi și produsele dentare, ajută la repararea smalţului. Chiar și așa, smalţul poate atinge, uneori, un grad de demineralizare pe care nu-l mai putem compensa.

Zahărul scade pH-ul intraoral

Zahărul acţionează ca un magnet pentru bacteriile care formează placa bacteriană. În plus, acesta scade pH-ul intraoral care, în mod normal, are valoarea 7. Un pH acid este considerat atunci când ajunge la 5,5, valoare care creează condiţiile ideale dezvoltării cariilor.

Efectele excesului de zahăr asupra psihicului

zahărul, saliva, smalţ, bacterii,

Băuturile carbogazoase atacă de două ori

Băuturile carbogazoase atacă pe două căi: prin zahărul, dar şi prin acizii din compoziţia lor. Pentru a diminua contactul lor cu dinţii, încercaţi să consumaţi astfel de sucuri cu ajutorul unui pai.

Bomboanele, pericol îmbrăcat în celofan

Atenţie la acadele sau bomboane! Pentru că durata în care le ţinem în gură este mai lungă decât în cazul altor alimente, mărim automat şi timpul în care zahărul acţionează asupra dinţilor. Astfel se reduc ciclurile de remineralizare și se dezechilibrează balanţa mineralizare-demineralizare. Același lucru este valabil și în cazul celor care consumă constant băuturi carbogazoase care conţin zahăr.

Consumaţi dulciuri la masă, nu între mese!

Un alt sfat ar fi să încercăm să consumăm aceste snackuri sau băuturi dulci la masă, și nu între mese. Apoi, niciodată să nu ne culcăm fără a ne spăla pe dinţi! Ideal este să ne ocupăm de igiena orală după fiecare masă, dar nu imediat după. Astfel, îi permitem salivei să acţioneze natural și să echilibreze pH-ul intraoral. Atenţie și la copiii mici care primesc noaptea biberon cu formulă! Ar fi bine să încercăm să scoatem mesele de noapte la biberon cât mai rapid posibil.

Şi totuşi, cum apar cariile?

Caria se formează după ce bacteriile rele digeră zahărul ajuns în cavitatea orală și produc acizii care, în timp, demineralizează smalţul. Structura de rezistenţă a acestuia este afectată și apare o gaură în smalţ care, netratată, se va mări până când va da sensibilitate. Atenţie! Sesibilitatea poate apărea târziu, când cariile ajung deja în straturi mai profunde ale dintelui. De aceea, este important să mergem la controlul stomatologic periodic. Astfel, putem suprinde, în etape incipiente, orice tip de problemă și o putem rezolva cu metode minim invazive și costuri minime.

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.