Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Protezele dentare: ce trebuie sa stiti

17 iulie 2012
Share

Proteza dentara reprezinta elementul concret de „recuperare” a dintilor pierduti. S-au conceput si dezvoltat de-a lungul timpului materiale biocompatibile din care sunt confectionate protezele dentare, astfel incat astazi majoritatea pacientilor edentati isi pot recupera cu succes atat functia masticatorie, cat si pe cea fizionomica. Ultima este pentru foarte multi dintre pacienti foarte importanta, deoarece proteza dentara elimina in proportie de 99% orice „complexe psihologice” legate de pierderea danturii.

Distrugerea danturii este un fenomen ce se manifesta diferit de la caz la caz, determinand variante multiple si particularizate de protezare dentara. „Dintii falsi”, cum este denumita popular proteza dentara, reprezinta practic un set de dinti montati pe un suport (placa) acrylic sau pe o placa metalica, astfel incat sa se potriveasca in cavitatea bucala. Protezele sunt concepute sa arate si sa se comporte la fel ca dintii naturali, fiind o alternativa de succes pentru pierderea danturii.

Tipuri de proteze dentare

Optiunile de protezare difera in functie de tipul de edentatie a fiecarui pacient (cati dinti s-au pierdut, cati dinti mai sunt prezenti si in ce stare se afla, existenta bolilor parodontiului, carii, accidentari etc.), de statusul dento-alveolar, dar si de profilul psihologic, starea generala de sanatate si, foarte rar, de posibilele reactii alergice. In principal, exista doua tipuri de proteze dentare:

  • Protezele dentare totale sunt concepute sa inlocuiasca toti dintii care lipsesc de pe o arcada (maxilar sau mandibula ).
  • Protezele dentare partiale completeaza spatiul liber lasat de pierderea catorva dinti. Acestea pot fi mobile sau fixe. Proteza dentara fixa mai poarta denumirea de „punte dentara”. Este foarte confortabila si are un grad estetic si fizionomic deosebit. Se stabilizeaza permanent, cu ajutorul unui ciment dentar. Proteza dentara mobila se fixeaza de ceilalti dinti prin intermediul unor „crosete” (cleme metalice), ce pot fi stabilizate pe dinti sau in afara acestora, in functie de situatia clinica a pacientului. Este mobila deoarece pacientul are posibilitatea extragerii acesteia din cavitatea bucala atunci cand isi doreste.
  • Proteza dentara scheletata este mobilizabila, fiind una dintre cele mai stabile proteze, datorita sistemelor speciale de retentie (capse, culise, bare telescopice si crosete turnate).
  • • Mai exista proteza dentara flexibila, realizata dintr-un material cu un grad mai mare de elasticitate decat acrilat-ul. Se recomanda in general pacientilor cu un camp protetic defavorabil.
  • „Supraproteza” poarta aceasta denumire deoarece reprezinta o proteza totala, care acopera dintii restanti sau, dupa caz, implantele dentare.

Avantajele…

  • • Proteza dentara poate avea efecte pozitive asupra psihicului dumneavoastra. Readuce  zambetul, increderea in sine, comunicarea, modul de a manca si mesteca hrana corespunzator. Dintii protezei arata natural si sunt confortabili. Sunt usor de intretinut si de utilizat.
  • • Musculatura fetei si aspectul estetic al acesteia revin la normal, disparand aspectul de varsta inaintata. O proteza bine lucrata va ajuta obrajii sa se sprijine si, totodata, tenul sa arate mai ferm.

… si dezavantajele protezelor dentare

Pentru majoritatea pacientilor, acestea sunt neglijabile. Tehnologia actuala este avansata, astfel incat permite realizarea unor lucrari protetice cu un grad ridicat de confortabilitate pentru majoritatea cazurilor clinice, insa au fost semnalate si cazuri in care purtatorii de proteza dentara au prezentat iritatii periodice sau inflamatii dentare, jena sau durere, alunecarea protezei din cauza unor factori, precum incordare, inadaptare temporara, scrasnet, sau cauzate de particulele alimentare ce se lipesc intre proteza dentara si gingie. Aici intervine medicul dentist, iar retusurile vor anihila in timp aceste reactii. Alimentele lipicoase sau crocante determina uneori probleme in masticatie.

Cum se face protezarea?

Procesul de protezare propriu-zis incepe in cabinet si este realizat pe baza unui model al cavitatii bucale. Medicul amprenteaza in functie de caz o arcada sau anumite portiuni ale arcadei, dupa care amprenta este trimisa tehnicianului dentar unde, in cadrul laboratorului, acesta toarna modelul. Ulterior, medicul dentist stabileste pozitia de imbinare a arcadelor in functie de inregistrarea „muscaturii” si discuta cu pacientul in vederea alegerii formei si culorii dintilor si a gingiilor. Aici latura estetica a fiecarui pacient isi va spune cuvantul, existand uneori tendinte de exagerare a nuantelor dentare, dar mai important si sanatos din punct de vedere estetic este un dialog cu medicul dentist in care sfatul si experienta acestuia sa conteze mai mult pentru dumneavoastra inainte de luarea deciziei finale.

Indicatiile de protezare dentara se fac de catre medicul dentist, in urma unei consultatii amanuntite si a stabilirii unui plan/scheme de tratament in functie de situatia clinica in care se afla pacientul la momentul prezentarii in cabinet.

Sunt pacienti cu anumite probleme de natura psihica, neurologica sau alergica, ce pot prezenta incompatibilitate in ceea ce priveste purtarea unei proteze dentare, dar acestea reprezinta cazuri exceptionale, deci nu putem vorbi de riscuri in ceea ce priveste utilizarea unei proteze dentare.

Ingrijirea protezelor dentare: cum se realizeaza?

Ingrijirea si curatirea protezelor se face simplu si rapid. Pe suprafetele protezelor se acumuleaza bacterii ce duc la aparitia respiratiei urat mirositoare (halitoza). Apar rani ale gingiei ce se pot suprainfecta, afectiune numita stomatita de proteza. Totodata, apar si carii la nivelul dintilor  naturali restanti. Igiena zilnica a cavitatii bucale si curatirea protezelor mobile cu ajutorul tabletelor pentru igienizarea protezei previn aparitia petelor, a depunerii tartrului si curata eficient proteza. Tabletele pentru igienizarea protezei distrug bacteriile ce determina aparitia halitozei.

In prezent, exista produse care ajuta purtatorii de proteze dentare prin eliminarea aproape in totalitate a elementelor de disconfort produse de protezele dentare totale sau partiale. Utilizand crema adeziva Corega Neutro veti resimti o stabilitate completa a protezei. Aceasta previne patrunderea fragmentelor alimentare sub proteza dentara, nu contine zinc si nici adaos de arome, protejand gingiile si proteza.

Dr. Realini Lupsa

Medic stomatolog

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.