Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Pasta de dinti: 7 criterii dupa care o alegem

Dr. Manuela Lupascu, medic coordonator specialist stomatologie generala, implantologie si estetica dentara, Clinica LLL Dental, www.llldental.ro
23 mai 2022
Share
Pasta de dinti: 7 criterii dupa care o alegem

Pentru a avea dinti sanatosi si un zambet frumos, trebuie sa va impuneti o rutina in pastrarea igienei dentare, in care sunt implicate pasta de dinti, periuta, apa de gura si ata dentara. Acestea trebuie adaptate situatiei si nevoilor dumneavoastra.

Ca urmare a multitudinii de produse existente in prezent pe piata, alegerea pastei de dinti se dovedeste adesea dificila. Nu trebuie sa porniti de la premisa ca nu are vreo importanta ce pasta de dinti folositi pentru ca „toate sunt la fel”. Unele produse se pot dovedi nepotrivite pentru particularitatile danturii dumneavoastra, in timp ce altele, pur si simplu, nu acopera suficient nevoile pe care le aveti.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Produsele Foramen pentru îngrijire şi igienă orală, recomandate pentru menţinerea unor dinţi puternici şi a unor gingii sănătoase.

Criterii de alegere

Fiecare tip de pasta de dinti are ca obiectiv de baza curatarea dintilor. Echilibrul corect al caracteristicilor suplimentare, alaturi de o curatare adecvata a dintilor, constituie cheia reusitei. Exista cateva criterii de care trebuie sa tineti cont in alegerea pastei de dinti potrivite. Iata care sunt:

Sa ofere protectie anticarie

O componenta importanta pentru pasta de dinti in protectia anticarie este fluorul. Acesta intareste smaltul dentar si protejeaza impotriva acizilor produsi de placa dentara. Cea mai buna protectie este oferita de o pasta de dinti cu cel putin 1.000 ppm (parti per milion) de fluor. Concentratia difera la produsele destinate copiilor.

Sa protejeze parodontiului

O pasta de dinti care are aceasta proprietate include agenti precum citrat de zic sau bicarbonat de sodiu, care ajuta la controlul depunerii de tartru. Pacientii care sufera de gingivita necesita o pasta de dinti specializata pentru refacerea sanatatii gingiilor. Aceasta poate contine substante antiinflamatoare, antimicrobiene, uleiuri volatile, extracte din plante, microparticule de argint etc. Urmariti daca exista beneficii precum protectia gingiilor sau o respiratie proaspata, deoarece acestea sunt foarte importante in sanatatea orala.

Sa ofere o buna protectie a smaltului

Un smalt dentar slabit poate predispune la aparitia decolorarii dintilor si a petelor. Puteti sa-I fortificati folosind o pasta de dinti cu efect mineralizant/remineralizant.

secundara_pasta_dinti_inainte de bullet-ul Sa protejeze dintii sensibili

Sa protejeze dintii sensibili

Pentru dintii sensibili la diferentele de temperatura sau la diverse gusturi si texturi ale alimentelor, este indicata o formula care actioneaza delicat asupra danturii, prin sigilarea canaliculelor dentinare ce strabat dintele. In plus, trebuie evitate produsele care contin particule abrazive ce pot coroda smaltul dentar si conduc la sensibilizarea danturii pe termen lung. Pastele pentru dinti sensibili trebuie folosite doar in urma unui control stomatologic, care sa elimine alte posibile cauze ale sensibilitatii dentare.

Sa ajute la albirea dintilor

In cazul in care obisnuiti sa consumati ceai sau cafea regulat, este posibil sa observati o colorare a dintilor. Pastele care contin ca ingrediente active peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamida vor conferi un zambet stralucitor, modificand culoarea dintilor. Exista insa si produse care indeparteaza petele de la suprafata dintilor, fara a le modifica culoarea. Este important, in acest caz, sa cereti in prealabil sfatul specialistilor, deoarece nu orice pasta de dinti se potriveste nevoilor dumneavoastra.

Sa fie certificate de specialisti

Un alt criteriu extrem de important in alegerea unei paste de dinti este reprezentat de o certificare din partea Asociatiei Medicilor Dentisti din Romania. Aceasta certificare este, de obicei, vizibila pe ambalaj si garanteaza ca produsul respecta anumite standarde stabilite la nivel national, a caror indeplinire a fost verificata de catre specialistii in domeniu, prin teste repetate.

Sa fie potrivita lucrarii dentare pe care o aveti

Persoanele cu lucrari dentare si cele care poarta aparat dentar trebuie sa se consulte cu dentistul pentru recomandarea utilizarii unui produs adecvat.

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.