Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Adio, carii! Bun venit, zambet frumos si sanatos!

Dr. Andreea Catrina, medic stomatolog, Clinica Catrident
20 aprilie 2022
Share
Adio, carii! Bun venit, zambet frumos si sanatos!

Cariile se formeaza in urma distrugerii smaltului dentar si apar, de obicei, in zona premolarilor sau molarilor, cauza fiind bacteriile din cavitatea bucala care produc acizi, afectand astfel dantura. Evolutia este destul de rapida, din carii superficiale avanseaza in profunzime, ajungand rapid in zona de dentina si, ulterior, in pulpa dentara.

Cariile profunde dau nastere unor dureri foarte puternice, suparatoare, ce impun vizita urgenta la medicul stomatolog. Netratate, cariile pot duce la pierderea danturii, afecteaza masticatia, apar tulburari la nivelul sistemului digestiv, iar articulatia temporo-mandibulara are si ea de suferit (dureri de cap, cracmente etc.).

Tipuri de carii

In mod normal, cariile sunt de doua tipuri si apar pe doua zone specifice ale dintilor. Este vorba despre cariile ocluzale, care se formeaza in partea superioara a danturii, si cariile interproximale, care se formeaza in spatiile dintre dinti. In aceste doua zone, bacteriile ajung si patrund fara probleme, se inmultesc si reprezinta un risc pentru sanatatea orala.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Produsele Foramen pentru îngrijire şi igienă orală, recomandate pentru menţinerea unor dinţi puternici şi a unor gingii sănătoase.

Cauzele cariilor dentare

In momentul in care dantura nu este ingrijita corespunzator, bacteriile vor incepe sa se hraneasca cu zaharurile provenite din resturile alimentare pe care le vor transforma in acizi, suficient de puternici pentru a demineraliza smaltul dentar – prima etapa a formarii cariilor; acizii penetreaza smaltul si il distrug.

Ce sa NU faceti daca aveti dintii sensibili

Cariile si sarcina

O atentie deosebita trebuie acordata femeilor insarcinate care au carii. Acestea se pot transforma in cangrene dentare, ce pot afecta evolutia fatului. De aceea, este recomandat ca orice viitoare mamica sa consulte specialistul. Complicatiile cariei dentare impun administrarea de antibiotice, analgezice sau antiinflamatoare care, la randul lor, pot avea efecte adverse asupra organismului.

tipuri de carii

Posibile complicatii

O carie netratata poate cauza infectia dintelui, aspect ce poate duce la aparitia febrei si la inflamarea ganglionilor. Pericolul major este ca infectia se poate raspandi in zonele din vecinatate, in special la urechi sau amigdale. De asemenea, bacteriile de la nivelul cavitatii orale sunt factori de risc pentru ateroscleroza sau endocardita (infectie a valvelor inimii). O alta complicatie a cariilor netratate, in special la nivelul maxilarului, o reprezinta sinuzita maxilara, prin migrarea procesului infectios in zona sinusului maxilar. Apare o secretie nazala abundenta, urat mirositoare.

Urgentele stomatologice – ce facem pana ajungem la medic?

Cum sa preveniti cariile

Spalati-va pe dinti cu o pasta cu fluor de cel putin doua ori pe zi, timp de doua minute. De asemenea, se recomanda utilizarea atei dentare pentru a curata spatiile dintre dinti unde periuta nu poate ajunge. Limitati consumul de alimente care contin zahar si mergeti la dentist pentru controlul periodic.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.