Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Durerile dentare pot imbolnavi inima

1 iulie 2008
Share

Nevralgia este o durere acuta localizata pe traiectul unui nerv. Din punct de vedere medical, se disting mai multe tipuri de nevralgii care poarta numele nervilor afectati. Astfel, exista nevralgie dentara, gloso-faringiana, intercostala, sciatica etc.

De aceasta data, vom discuta despre nevralgia dentara, cea mai frecventa durere dintre cele amintite anterior.
In cele mai multe cazuri, nevralgia faciala provoaca o durere supraacuta la nivelul nervului trigemen. Ea afecteaza, mai ales maxilarul, obrazul si pleoapele superioare.

Nevralgia poate fi declansata de stimuli:
chimici – se manifesta la contactul cu produse dulci sau acre; mecanici – prin periaj ori in timpul masticatiei alimentelor; termici – la cald sau rece. Nevralgia se manifesta prin crize dureroase intense la nivel dentar. In acest caz, medicamentele nu inlatura durerea, fiind nevoie de un tratament special prin infiltratii care se va realiza numai de catre medicul stomatolog.

Sfaturi pentru acasa
Pentru a ameliora intensitatea durerii in cazul aparitiei nevralgiilor este esential sa mentineti cateva reguli elementare de igiena a cavitatii bucale:
curatati zona afectata; utilizati ata dentara pentru a elimina resturile de alimente ramase intre dinti; clatiti gura cu apa calduta; puneti comprese reci pe suprafata umflata; nu aplicati aspirina direct pe dinte sau gingie; in cazul in care durerea si inflamatia fetei persista, este bine sa consultati un medic stomatolog.

Complicatii
Prin intermediul ganglionului Gasser (un fel de tub care face legatura intre nervul bazal pentru maxilar, mandibula si muschiul facial), durerea se resimte si la baza craniului. Pe langa durerile insuportabile, infectiile dintilor si maselelor pot provoca in timp, puseuri reumatice. De asemenea, acestea pot duce la activarea unei artroze (boala articulara reumatica ce se caracterizeaza prin evolutie cronica si deformarea extremitatilor osoase) deja existente. In urma infectiilor dentare, pot sa apara sinuzite, reumatisme poliarticulare acute sau probleme cardiace, inima fiind unul dintre organele cel mai frecvent afectate in aceste situatii.

„De obicei, bolnavii merg la chirurgie unde beneficiaza de tratamente corespunzatoare. Uneori tratamentele in nevralgia dentara se repeta. Initial oamenii vin la stomatolog cu carii, multi dintrea acestia ajungand la extarctie, dar durerea tot nu dispare. Cea mai frecventa este nevralgia de trigemen care poate sa coincida si cu o carie dentara”, spune dr. Dumitru Mihaela, medic specialist medicina dentara.

Vizita la medic, obligatorie o data la sase luni
Ca sa trateze infectiile dentare, medicul recurge la extractia, chiuretajul pungilor paradontale sau, in cazuri mai complicate, la grefe. Ca sa evitati astfel de suferinte, este bine sa preveniti aparitia cariilor dentare. Aceasta se face prin igiena cavitatii bucale si consultul medical de specialitate. „Este bine sa se mearga la igienizari repetate. Macar o data la sase luni trebuie mers la stomatolog pentru investigatiile medicale de rigoare”, mai spune dr. Dumitru. Periajul corect si detartrajul (indepartarea tartrului depus pe zmaltul dintilor) au un rol extrem de important in evitarea aparitiei cariilor.

Cum se realizeaza periajul?

Periajul se realizeaza printr-o serie de tehnici stabilite de stomatolog, procedeul aplicandu-se de cel putin doua ori pe zi. Un periaj corect, dureaza aproximativ trei minute, iar cel mai important este cel de seara. Tehnicile de periaj, pasta de dinti si periuta vor fi alese de stomatolog in urma unor investigatii medicale. Ele trebuie sa indeplineasca functiile necesare nevoilor danturii. Periuta trebuie schimbata in mod frecvent. Apa de gura se utilizeaza, de asemenea, la indicatia medicului, in functie de starea de sanatate a danturii.
Text: Ionela Chircu
Consultant: Dr. Dumitru Mihaela,
Medic specialist medicina dentara

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.