Revista care te menține sănătos

Stomatologie

6 intrebari si raspunsuri despre implantul dentar

24 noiembrie 2017
Share
6 intrebari si raspunsuri despre implantul dentar

Implanturile dentare reprezinta solutia salvatoare in cazul dintilor lipsa, procedura avand o rata de reusita de aproximativ 95%. Aceasta este, totodata si o solutie mult mai moderna de remediere a acestei probleme, fata de folosirea unei proteze dentare detasabile.

Totusi, pentru ca este o procedura chirugicala destul de complicata, pacientii ar trebui sa stie raspunsul la cateva intrebari legate de aceasta.

  1. Ce este implantul dentar?

Implanturile sunt radacini dentare artificiale, care se realizeaza de obicei din titan si care, printr-un proces de osteointegrare, capata aspectul si functiile unui dinte natural. De fapt, un implant dentar este un surub ce va fi inserat in maxilar de catre medicul chirurg specializat in astfel de proceduri, surub pe care se va fixa mai apoi noul dinte.

  1. Care sunt materialele din care se realizeaza implanturile dentare?

Cele mai utilizate implanturi dentare sunt cele realizate din titan. Zirconiul este un alt material folosit la confectionarea implanturilor dentare. Titanul si zirconiul sunt doua metale care au capacitatea de a fuziona cu osul, facilitand procesul de osteointegrare si sporind, implicit, sansele de reusita ale interventiei.

  1. Ce presupune procedura de implantare?

Procedurile de implantologie presupun tehnici stomatologice invazive. Fiind o etapa chirurgicala, pacientului i se va administra in prima faza un anestezic local. Apoi, medicul specialist va incepe procesul de osteointegrare, in cadrul caruia implantul este inserat in structuroasa osoasa a arcardei dentare. In cazuri exceptionale, daca este necesar, inainte de acest pas se va realiza aditia osoasa, pentru a oferi implantului o baza mai stabila.

  1. Ce presupune recuperarea post-chirurgicala?

Pacientul are un rol foarte important in recuperarea cat mai rapida de dupa interventia de inserare a implantului. In primele 6 luni dupa operatie, acesta trebuie sa respecte cu rigurozitate normele de igiena orala pe care i le va recomanda medicul stomatolog. In general, primul periaj se va face abia la 24 de ore de la interventie, fara a se folosi pasta de dinti, evitand zona operata. De asemenea, timp de o saptamana de la realizarea procedurilor de implantare, este indicat sa se evite alimentele tari, la fel si cele reci sau fierbinti.

secundara_implant_inainte de 5

  1. Pot aparea complicatii in urma inserarii implanturilor?

Studiile arata ca rata de reusita a unei astfel de proceduri este de 95%. Printre cele mai comune efecte neplacute care pot sa apara dupa osteointegrare se numara: aparitia de leziuni in zonele care au fost supuse operatiei, afectarea sinusurilor, fracturarea sau pierderea implantului dentar, iar cauzele acestora sunt multiple.

  1. Care este riscul la care se expune un pacient care opteaza pentru implantul dentar?

Toti pacientii care vor sa apeleze la aceasta procedura de cosmetica dentara trebuie sa cunoasca faptul ca exista si cateva riscuri. Desi noile tehnologii aparute in domeniu minimizeaza riscul esecului asimilarii implantului, rata de succes a unui astfel de tratament dentar se poate stabili abia dupa un an de la data realizarii sale. In tot acest timp, diversi factori precum igiena orala precara, inserarea gresita a implantului in os si ignorarea indicatiilor medicale postoperatorii pot duce la esecul intregii proceduri.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.