Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Diabetul si sanatatea orala

31 martie 2016
Share

Diabetul este o boala cronica, ce afecteaza mai multe parti ale corpului, inclusiv dantura. Acesta influenteaza negativ abilitatea de a lupta impotriva bacteriilor. Un nivel crescut al zaharului din sange favorizeaza inmultirea bacteriilor si contribuie la aparitia bolilor gingivale.

Este importanta sanatatea orala atunci cand suferiti de diabet. Daca aveti un nivel al zaharului din sange crescut sau daca nu tineti sub control diabetul, este foarte probabil sa aveti un risc crescut de boli ale gingiilor, de uscaciune a gurii si de infectii fungice. Din momentul in care infectiile favorizeaza cresterea nivelului de zahar din sange, diabetul poate deveni chiar mai greu de controlat. Mentinerea sanatatii orale va poate ajuta sa tineti sub control si nivelul glicemiei.

Faceti vizite periodice la dentist

Persoanele cu diabet sunt mai predispuse la infectii orale. Din acest motiv, este recomandat sa faceti un control stomatologic de cel putin doua ori pe an. In timpul vizitei, este necesar sa informati stomatologul ca aveti diabet, precum si despre tratamentul administrat. Periajul dintilor de doua ori pe zi si vizitele stomatologice regulate va pot mentine cu usurinta sanatatea orala.

Protejati smaltul dentar!diabetul

Placa bacteriana se formeaza dupa ce mancam si secreta acizi care ataca smaltul dintilor. Netratata, placa se transforma in tartru, care se acumuleaza la baza dintilor, fiind greu de indepartat. Cu cat persista mai mult pe dinti, cu atat devine mai periculoasa. Bacteriile din placa provoaca inflamatie si duc la boli gingivale. Un nivel crescut al zaharului din sange le agraveaza. Simptomele afectiunilor gingivale includ:

  • Roseata, durere, sangerarea si umflarea gingiilor;
  • Caderea dintilor;
  • Respiratie urat mirositoare;
  • Fixarea necorespunzatoare a protezelor dentare.

 

Sfatul specialistului

Fumatul, mai ales in diabet, creste riscul de afectiuni gingivale. Tutunul afecteaza tesutul gingival si poate duce la caderea dintilor. Daca fumati, renuntati cat mai repede. Iata ce puteti face in plus pentru a mentine sanatatea orala atunci cand aveti diabet:

  • Adoptati o dieta bogata in fibre, legume si fructe cu indice glicemic scazut (nu contin mult zahar).
  • Asigurati-va ca va administrati corespunzator tratamentul pentru diabet si informati sau intrebati medicul ori de cate ori simtiti o agravare a simptomelor ori aparitia unora noi.
  • Faceti vizite periodice la medicul specialist si la stomatolog. Acestea sunt necesare atat pentru tinerea diabetului sub control, cat si pentru a preveni sau trata afectiunile dentare aparute odata sau nu cu diabetul.

Controalele regulate, igiena orala extrem de riguroasa si supravegherea diabetului pot ajuta la prevenirea, respectiv la tratarea facila a problemelor stomatologice.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.