Revista care te menține sănătos

Stomatologie

5 reguli pentru o igiena orala corecta

2 iulie 2010
Share

Potrivit specialistilor, o igiena orala corecta inseamna mai mult decat simplul periaj al dintilor cu care ne-am obisnuit dimineata si seara.

Pentru o dantura sanatoasa si frumoasa, medicii dentisti recomanda urmatoarele reguli de baza:

1. In primul rand, pasta si periuta de dinti trebuie alese in functie de starea de sanatate a cavitatii bucale. in cazul in care medicul dentist depisteaza o anumita afectiune, acesta va poate recomanda o pasta de dinti specializata, cu actiune complementara procedurilor efectuate in cabinetul stomatologic. Totodata, este bine sa evitati pastele de dinti cu un nivel ridicat de abrazivitate, deoarece acestea agreseaza dantura. In ceea ce priveste periuta de dinti, este recomandat ca aceasta sa aiba perii medii sau moi, pentru ca o periuta cu perii prea aspri zgarie dintii si gingiile, chiar daca aveti impresia ca va curata mai bine dantura.

2. Periajul dentar trebuie efectuat de doua ori pe zi, dimineata si seara. Este important sa fie realizat in mod corect, pentru a nu rani smaltul si gingia. Astfel, pentru dintii superiori, periajul se incepe de la nivelul implantarii dintelui in gingie spre marginea libera a acestuia, iar la dintii inferiori, invers. Daca procedam exact pe dos si ne periem de la marginea libera a dintelui spre gingie, nu facem altceva decat sa luam tot ce se afla pe suprafata dintelui si sa impingem sub gingie. Este o tehnica ce agreseaza in plus gingiile prin impingerea filmului bacterian sub acestea.

3. Pentru o curatare eficienta a spatiilor greu accesibile periutei de dinti, specialistii recomanda folosirea atei dentare dupa fiecare masa. In acest mod se reduce riscul aparitiei cariilor in spatiile interdentare sau pe partea interioara a dintilor.

4. Ca sa va asigurati ca eliminati complet resturile alimentare din cavitatea bucala, se recomanda clatirea cu apa de gura, care are un efect antibacterian si astringent. Apa de gura poate fi folosita dupa fiecare periaj, la finalul procesului de ingrijire orala, dar si dupa ce ati mancat, in cazul in care doriti sa eliminati resturile si sa aveti o senzatie de prospetime. Specialistii recomanda clatirea timp de 30 de secunde, interval suficient pentru prevenirea unor potentiale afectiuni.

5. Este foarte important sa mergeti la medicul dentist si sa realizati un detartraj profesional o data la sase luni. Astfel, puteti afla daca aveti nevoie de anumite interventii la nivelul cavitatii bucale.

Evitati pastele de dinti cu un nivel ridicat de abrazivitate, deoarece agreseaza dantura! De asemenea, folositi doar periutele care au perii medii sau moi, pentru a nu zgaria gingiile si dantura!

Pentru dinti si gingii sanatoase, dar si pentru un zambet frumos, folositi intreaga gama destinata ingrijirii cavitatii bucale: pasta si periuta de dinti, apa de gura si ata dentara.

Dr. Adina Vlasceanu,
Medic dentist

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.