Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Igiena orala defectuoasa provoaca afectiuni respiratorii si cardiace

2 iunie 2010
Share

Aproximativ 70-80% dintre adulti sufera de boli parodontale, iar parodontita adultului reprezinta 95% dintre toate maladiile parodontale.

Bolile parodontale sunt afectiuni inflamatorii cronice, localizate, ale tesuturilor parodontale, cauzate de infectia bacteriana existenta in cavitatea bucala. Aceasta afecteaza structurile care mentin dintele, rezultand o distrugere a osului de suport si a fibrelor parodontale.

Primul semn este gingivita
Primele semne ale aparitiei acestui grup de boli sunt date de aparitia gingivitei (inflamarea gingiei). Ulterior, apar frecvent sangerarile in timpul periajului dentar sau chiar in masticatie. De asemenea, se remarca schimbarea culorii gingiei, care devine rosie-violacee si apare o senzatie de tensiune si de mancarime in zona afectata.

Studii arata impactul igienei orale asupra sanatatii

Multi cercetatori au studiat impactul igienei orale deficitare si, consecutiv, al bolii parodontale asupra aparatului respirator si cardiovascular. Printre acestia, Prof. Dr. Frank Scannapieco, Departamentul de Biologie Orala, Universitatea din Buffalo, New York, a subliniat faptul ca sunt multe intrebari, dar si certitudini legate de asocierea igienei orale necorespunzatoare cu infectiile respiratorii, in special cele intraspitalicesti, dar si cu alte boli, precum diabetul si afectiunile cardiovasculare.

Endocardita infectioasa, strans legata de igiena orala
Departamentul condus de Prof. Scannapieco, dar si Universitatea din Bergen (Norvegia), in colaborare cu un grup de cercetatori de la UMF „Carol Davila” din Bucuresti, au realizat un studiu legat de rolul igienei orale in dezvoltarea infectiilor respiratorii, studiu cu important ecou international. Cercetarile au dus la concluzia ca bacteriemia (cresterea concentratiei bacteriilor in sange) dupa periajul dentar este asociata cu igiena orala defectuoasa si sangerarea gingivala. Astfel, pot duce la aparitia endocarditei infectioase. Procesul inflamator endocardic apare in cadrul unor infectii generale cu diversi germeni, iar leziunile caracteristice constau in vegetatii localizate pe valvulele mitrale sau aortice, alcatuite din hematii, leucocite si fibrina. Vegetatiile contin microbi, sunt friabile, se desprind usor si provoaca embolii septice in circulatia mare: splina, rinichi, creier.

Netratata, boala parodontala cronica altereaza glicemia
Alte studii au demonstrat ca indivizii cu boala parodontala cronica netratata pot avea glicemia alterata din cauza unei descarcari continue de toxine bacteriene, bacterii si/sau mediatori chimici inflamatori, in torentul sangvin. Consecutiv, riscul aparitiei suprainfectiilor bacteriene, care si asa este ridicat la diabetici, se accentueaza.

Controlul igienei orale si al placii dentare este imperios necesar atat pentru prevenirea imbolnavirii parodontale, cat si a complicatiilor sistemice.

Sef lucrari Dr. Andreea Didilescu,
Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”,
Bucuresti

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.