Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Protezele dentare mobile, un stres necesar?

1 mai 2008
Share

Schimbarile sau accidentele grave care pot afecta cavitatea bucala duc, deseori, la necesitatea de a apela la protezele dentare mobile. Inca de la inceput, facem diferenta intre protezele dentare fixe si cele mobile. Protezele dentare fixe se refera la lucrari din ceramica, lucrari din metalo-ceramica, lucrari compozite sau lucrari acrilice (provizorii). In randurile urmatoare, veti afla ce inseamna o proteza dentara mobila, dar si ce presupune ingrijirea ei.

Protezele dentare mobile sunt necesare, in general, persoanelor de varsta a III-a, dar din pacate medicii stomatologi se confrunta cu cereri chiar si la pacienti cu varsta mult mai mica. Protezele dentare mobile se impart in:
proteze scheletate; proteze scheletizate; proteze acrilice. Din punct de vedere al confortului, protezele scheletate sunt net superioare. Dar pacientul care apeleaza la o astfel de proteza trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. De obicei, protezele dentare mobile sunt mai eficiente atunci cand exista deja dinti sanatosi sau implanturi.

Medicii dentisti atrag atentia ca o proteza dentara mobila este o ultima solutie: pacientul are obligatia de a se prezenta la cabinet cu mult inainte. O proteza dentara mobila de calitate nu impune restrictii majore, iar durata eficientei poate ajunge pana la 10 ani.

Igiena stricta

Complicatii multiple pot aparea daca igiena nu este facuta corect inainte si dupa aplicarea protezei dentare mobile. Medicul stomatolog Sorin Verdes este de parere ca trebuie sa acordam o importanta la fel de mare igienei protezelor ca si dintilor naturali. Protezele dentare se spala cu periuta de dinti si cu o pasta neabraziva; aceasta operatiune trebuie facuta dupa fiecare masa. Dupa spalare, proteza se pune in apa calduta in care a fost dizolvata, optional, o tableta de curatare speciala cu proprietati dezinfectante. Pentru o adaptare rapida, medicul stomatolog recomanda purtarea in permanenta a protezei dentare mobile, chiar si pe perioada noptii, dar si introducerea treptata a alimentelor solide.

Cum putem preveni?

Din fericire, datorita progreselor pe care le inregistreaza stomatologia contemporana, medicul stomatolog poate preveni folosirea unei proteze dentare mobile. Important e ca pacientul sa ajunga la cabinetul stomatologic inainte de a fi nevoie. Controlul de rutina poate, de multe ori, sa previna necesitatea folosirii unei proteze dentare mobile. Acest control trebuie efectuat la fiecare 6 luni,iar medicul stomatolog va depista si trata fiecare carie inainte de aparitia durerii si a complicatiilor. Pentru a reduce riscul aparitiei unor eventuale probleme, orice lipsa dentara trebuie protezata cat mai rapid, prin punte dentara, proteza mobila sau implant dentar, in functie de fiecare situatie in parte.

Metode de a va mentine dintii sanatosi
Pentru a nu solicita de la o varsta foarte mica aplicarea unei proteze dentare mobile, va prezentam unele dintre metodele cele mai eficiente de a pastra sanatatea dintilor:
Se foloseste ata dentara cel putin o data pe zi si se spala dintii dupa fiecare masa; Se foloseste o pasta de dinti cu fluor, cunoscuta a preveni aparitia cariilor; Se evita alimentele cu un continut mare de zahar; Vizite regulate la medicul dentist, in functie de aparitia problemelor sau de cat de frecventa si necesara este curatirea cavitatii bucale.
Text: Alina Gavril
Consultant: Sorin Verdes,
Medic medicina dentara
Tel: 0726.146.316

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.