Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Probleme cauzate de modificarile hormonale la nivelul danturii

29 mai 2013
Share

Dereglarile hormonale sunt fenomene ce pot determina probleme la nivelul intregului organism. Asadar, aparatul dento-maxilar nu este ocolit de consecintele modificarilor hormonale. Fluctuatiile si problemele de natura hormonala afecteaza fara doar si poate dintii, insa exista diverse remedii.

Incepand cu perioada pubertatii, sanatatea danturii este afectata de nivelul hormonal. Fluctuatiile hormonale intensifica circulatia sangvina la nivel gingival, fenomen ce favorizeaza sangerarile gingivale in momentul in care ne spalam pe dinti sau in timpul utilizarii atei dentare. Estrogenul joaca un rol important si in protectia dintilor contra reactiilor inflamatorii, iar gingiile sunt afectate frecvent de aceste probleme. In general, femeile sunt cele mai afectate de modificarile hormonale. Sunt femei care, in timpul ciclului menstrual, sufera un episod de gingivita.

Unele studii de specialitate au demonstrat ca exista o legatura intre nivelul de progesteron si estrogen si sanatatea cavitatii orale. Aparitia unor afectiuni de tipul parodontozei sau gingivitei este pusa pe seama depunerii placii bacteriene (tartrului), favorizata de fluctuatiile hormonale.

Dereglarile din menopauza duc la durere sau schimbari in senzatia gustativa

In cazul doamnelor aflate la menopauza, simptomele ce apar la nivelul cavitatii orale pe fondul modificarilor hormonale pot include durere, uscaciune a gurii si schimbari in senzatia gustativa. In timp, modificarile hormonale din perioada menopauzei determina si schimbari la nivelul sistemului osos, manifestate prin scaderea densitatii osoase, fenomen ce are repercusiuni si asupra maxilarelor dentare, crescand riscul pierderii dintilor.

Dupa ce femeile trec de menopauza, in momentul in care au senzatia de gura uscata, este recomandata hidratarea si consumul bomboanelor mentolate fara adaos de zahar sau al gumei de mestecat, pentru a stimula productia de saliva.

Mercurul din plombele de amalgam, factor de risc pentru cariile dentare

Am mai putea vorbi de modificari hormonale indirect induse de eventuale componente ce se regasesc in obturatiile (plombele) de amalgam. Din compozitia amalgamului face parte si mercurul. In momentul in care acest material nu a fost bine omogenizat in mojar (amestecul de plumb cu mercur), exista situatia in care mercurul, in cantitati infime, poate ajunge in organism. Astfel, este posibil sa afecteze hormonii tiroidieni, ai glandei pituitare, dar si hormonii estrogeni, testosteronul sau insulina.

Prin canaliculele dentinare trece un fluid dinspre pulpa dintelui spre exteriorul acestuia. In momentul in care concentratia de hormoni tiroidieni scade, sensul acestui flux se inverseaza, favorizand patrunderea bacteriilor in interiorul dintelui. In consecinta, creste riscul aparitiei cariilor dentare. Este indicat sa mergeti la stomatolog pentru a inlocui aceste plombe.

Gingivita de sarcina, cauzata si de dezechilibrele hormonale

Si dezechilibrele hormonale din timpul sarcinii pot duce la aparitia gingivitei, mai ales intre luna a 2-a si luna a 8-a de sarcina. Gingivita de sarcina cauzata de aceste modificari poate fi prevenita print-o igiena si curatare riguroasa a dintilor si prin tratamente profesionale de care puteti beneficia in cabinetul medicului dentist. Este cunoscut faptul ca femeile insarcinate au pofte alimentare care se manifesta la orice ora. In urma consumului alimentelor, se intampla rar sa urmeze spalarea danturii, favorizand astfel aparitia cariilor.

Indiferent de modificarile hormonale, este bine sa stiti ca o igiena corecta si riguroasa a cavitatii bucale este cea mai buna cale de a ne mentine sanatatea dentara. In cazul simptomelor de la nivelul gingiei (inflamatii, sangerari), indepartarea regulata a placii dentare ajuta la ameliorarea acestora.

Dr. Realini Lupsa

Medic stomatolog

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.