Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Albirea dintilor, avantaje si dezavantaje

4 iunie 2007
Share

Aproape oricine isi doreste dinti mai albi si mai frumosi. Din fericire, exista o modalitate usoara si nedureroasa care va poate oferi un zambet stralucitor: tehnica numita „bleaching”.

In ultima vreme, tehnica „bleaching” este frecvent folosita in cabinetele stomatologice. Pe scurt, albirea dintilor este un proces de decolorare a dentinei si a petelor smaltului, fara a afecta suprafata dintilor. Aceasta tehnica nu schimba complet culoarea dintilor, insa ofera luminozitate.

Coloratiile dentare
Exista cauze diferite ale colorarii dintilor: consumul de substante care pateaza (ceai, cafea, tutun), inaintarea in varsta, traume, fluorizarea excesiva, degenerarea nervilor si obturatii invechite.

Indicatii…
Candidatii ideali pentru albirea dentara sunt pacientii cu dinti naturali care au pete galbene, maro sau portocalii si cei care au dintii patati ca urmare a fumatului, a inaintarii in varsta sau a altor cauze extrinseci. Petele puternice, de exemplu, cele cauzate de consumul de antibiotice, raspund intr-un timp mai indelungat la tratament si cu rezultate mai slabe.

…si contraindicatii

Albirea dentara nu este indicata copiilor sub 14 ani, femeilor insarcinate sau celor care alapteaza. In ceea ce priveste siguranta acestei metode, parerile sunt impartite. Tehnica foloseste un anume grad de demineralizare superficiala a dintilor. Aceasta inseamna ca, pentru o anumita perioada de timp, daca nu se folosesc anumite substante protectoare (cum ar fi florul), dintii devin vulnerabili atacului cariilor. Prin urmare, trebuie ca igiena dentara sa fie foarte minutioasa in toata aceasta perioada.

Metode de albire a dintilor

1.„Walking bleach” sau albire interna
Aceasta metoda este indicata pentru albirea dintilor devitali (care nu mai au nerv) colorati sau daca aveti dintii foarte colorati si doriti aplicarea de fatete ceramice.
Eventuale riscuri: fracturi radiculare, efect de albire nesatisfacator.

2. Home bleaching sau albirea pe care o efectuati acasa

Produsele de albire pe care le puteti folosi acasa sunt indicate cand dintii sunt vitali, iar coloratia este cauzata de consumul de cafea, tigari, ceai etc.

3. „Office bleaching”

Aceasta metoda se face exclusiv in cabinetele stomatologice de 5-6 ori cate 30 minute. Indicatii: coloratiile dintilor vitali si devitali. Riscuri posibile: pot aparea dureri, hipersensibilitate, iritatie gingivala, efect estetic nesatisfacator.

4. Albirea cu laser

Cea mai noua metoda de albire este cea cu ajutorul laserului. Se obtin rezultate foarte rapide, deoarece este necesara doar o singura sedinta de tratament, fragmentata in trei reprize de cate 15 minute, in total 45 de minute.
Dupa 2-5 ani, in functie de structura dintilor si de substantele colorante consumate, poate fi necesara o repetare a tratamentului de albire, de multe ori fiind suficient un numar mai redus de sedinte. Albirea nu afecteaza obturatiile, fatetele sau coroanele de ceramica deja existente. Culoarea lor nu se modifica.

Atentie!

Unele dintre materialele de albire a dintilor care pot fi procurate fara prescriptie medicala sunt ineficiente, iar altele pot avea un efect distructiv asupra smaltului si dentinei. Acelea care contin acizi (acetic, citric etc.) pot, in timp, sa dizolve structurile dure dentare, crescandu-le predispozitia la carie, colorare si hipersensibilitate. O parte din acesti agenti de albire ieftini pot contine particule de dioxid de titan care imbraca temporar smaltul, dand impresia ca dintele este mai alb, pentru o perioada foarte scurta de timp.

Oricine poate apela la tehnica de albire dentara, dar alegerea metodei celei mai sigure trebuie sa fie facuta impreuna cu medicul, experienta acestuia fiind deosebit de importanta in evitarea complicatiilor ce pot aparea. Este bine de stiut ca atunci cand va hotarati sa urmati un astfel de tratament, el trebuie respectat cu strictete, in caz contrar rezultatele nefiind cele asteptate.

Dr. Raluca Florescu

Medic stomatolog

021/250.66.65

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.