Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Detartrajul

26 septembrie 2006
Share

Detartrajul este o manopera terapeutica foarte simpla prin care se indeparteaza tartrul (piatra) de pe dinti si uneori de pe lucrarile dentare. Indepartarea tartrului este una dintre etapele tratamentului parodontopatiilor marginale superficiale sau profunde care previne aparitia acestora.

Este indicat a se realiza inaintea oricarei manopere in cabinetul stomatologic pentru ca tartrul permite retentionarea placii bacteriene, un mediu neprielnic realizarii extractiilor dentare, interventiilor chirurgicale sau a tratamentului ortodontic si protetic. Este gresita conceptia unor pacienti care refuza realizarea detartrajului unor dinti mobili (in special la mandibula) pe motiv ca tartrul ii imobilizeaza si astfel „le prelungeste viata”pe arcada. Placa bacteriana care retentioneaza la nivelul depozitelor de tartru duce la agravarea afectiunii parodontale care au avut ca efect mobilitatea dentara. Deci tartrul este daunator. El nu ajuta la prelungirea vietii dintilor.

 

Detartrajul mecanic trebuie completat cu detartraj manual

Detartrajul se poate realiza cu instrumentar manual, cu aparate cu ultrasunete sau cu aer comprimat. Desi detartrajul mecanic permite indepartarea tartrului cu mai putin efort, este mai putin traumatizant pentru gingie si permite indepartarea coloratiilor dentare. Este bine de stiut ca exista si contraindicatii in folosirea lui. Este bine ca pacientul sa spuna medicului daca are probleme respiratorii pentru ca, odata cu aspirarea apei pulverizate de aparatul de detartraj, se pot aspira microbi. Nu este recomandat la pacientii care au o boala transmisibila prin aerosoli, la pacientii cu accese de voma accentuate. Aparatele de detartraj ultrasonice magnetostrictive pot perturba functionarea dispozitivelor electronice de sustinere a vietii (peace-maker-ul cardiac). Vibratiile produse pot fisura lucrarile protetice din portelan. De asemenea, mai pot fi decimentate fatetele vestibulare. Detartrajul mecanic trebuie completat cu detartraj manual care permite netezirea suprafetelor dentare pentru a evita depunerea ulterioara a placii bacteriene.

La sfarsitul sedintei de detartraj este indicata o clatire energica a gurii cu apa prin contractia musculaturii buzelor, obrajilor si a limbii, ce permit trecerea apei prin spatiile interdentare. La sfarsit, apa trebuie lasata sa cada liber din gura. Dupa aceasta este recomandata realizarea unui periaj profesional, urmat de clatire abundenta. Este recomandat ca detartrajul sa se faca la intevale de cel putin sase luni.

 

Dr. Giovana Constantin

Medic specialist stomatolog

Cabinet stomatologic – S.C. Ciobicom International S.R.L.

Tel.: 323.16.90

 

Pe aceeaşi temă mai poţi viziona următorul clip despre DETARTRAJ pe canalul TV Online SensoTV, in categoria Sănătate:

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.