Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Urgentele dentare, cum le tratam?

1 iunie 2008
Share

O infectie nedorita, un dinte rupt sau o durere severa, toate aceste lucruri pot intra in categoria urgentelor dentare. Si pentru ca sanatatea dintilor are o importanta capitala, va vom prezenta in acest numar ce putem face atunci cand avem de-a face cu o urgenta dentara.

In primul rand, multi dintre noi asociaza o urgenta dentara cu o infectie a dintilor. Parerea specialistului nostru este aceea ca infectia dentara nu trebuie intotdeauna catalogata ca o urgenta, intrucat ea apare ca o urmare „fireasca” a neglijentei fata de sanatatea dintilor. Un control periodic la cabinetul stomatologic ar putea preveni aparitia infectiilor de orice natura. In cazul in care infectia dentara apare, vizita imediata la medicul stomatolog este indispensabila; medicul stomatolog este cel care poate stabili gravitatea infectiei si poate impune un tratament cu antibiotice, in cazurile mai severe.

Tratamentul medicamentos cu antibiotice, in cazul infectiei dentare severe, trebuie administrat doar la recomandarea medicului stomatolog!

Ruperea dintilor, urgenta dentara care trebuie tratata

Ruperea unui dinte sau, in mai putine cazuri, pierderea lui, sunt urgente care pot aparea ca urmare a unui accident, traumatism sau chiar a unei lungi perioade stresante din viata. Medicul stomatolog recomanda ca perioada de timp dintre producerea accidentului si vizita la stomatolog sa fie foarte mica, intrucat el este cel care trebuie sa acorde, de fapt, primul ajutor. In cazul in care vizita imediata la stomatolog este imposibila, se impune clatirea cu apa calduta a zonei afectate pentru o perfecta curatare. Daca in dreptul dintelui rupt se poate observa o tendinta de umflare, se poate apela la o compresa rece.

Durerea de dinti

Tendinta generala in cazul durerilor dentare este aceea a tratamentului medicamentos. Dar pentru ca nu intotdeauna putem sti cauza unei dureri, primul pas care se impune in cazul unei dureri dentare este curatarea perfecta a zonei din jurul dintelui afectat. Si in acest caz trebuie sa va prezentati cat mai repede la medicul stomatolog. Durerile dentare pot avea mai multe cauze: netratarea infectiilor, o igiena necorespunzatoare sau degradarea danturii. Medicamentele fara prescriptie medicala pentru alungarea durerilor dentare pot ameliora intensitatea durerii, dar acest lucru nu inseamna amanarea vizitei stomatologice, deoarece in cazul in care durerea intensa dureaza mai mult de 2 zile si este insotita de febra, se poate sa vorbim de o infectie.

Urgentele dentare in perioada sarcinii

In timpul sarcinii, orice durere de dinti sau dinte rupt trebuie tratate cu maxima seriozitate, deoarece orice tratament medicamentos se face la aprobarea medicului care supravegheaza sarcina. In cazul in care apar infectii, semne ale unei gingivite sau dureri intense de dinti, medicul dentist poate ameliora starea pacientei, dar poate si amana tratamentul pana dupa incheierea perioadei de sarcina.

Gingivita este cea mai intalnita urgenta dentara in timpul sarcinii si afecteaza aproximativ 50% dintre femeile insarcinate. Si in acest caz, tratamentul trebuie administrat doar la recomandarea medicului.

Alina Gavril
Consultant: Sorin Verdes,
Medic stomatolog

Nota pentru articolul «Urgentele dentare, cum le tratam?»:5.00/ 5 (4 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate