Caracteristica principala a stomatitei aftoase este aparitia unor mici ulceratii, deseori dureroase, in cavitatea bucala, in special in interiorul buzelor, al obrajilor sau pe limba. Stomatita aftoasa nu este contagioasa. Nu poate fi transmisa prin folosirea in comun a unor obiecte sau prin sarut.
CAUZE
Cauza exacta a stomatitei aftoase nu este cunoscuta. Exista insa mai multi factori implicati in dezvoltarea acestor leziuni:
- Sistemul imunitar slabit;
- Alergii la cafea, ciocolata, branza, nuci, citrice sau cartofi;
- Stresul;
- Virusuri si bacterii;
- Nutritie dificitara;
- Unele medicamente.
Stomatita aftoasa afecteaza circa 20% din populatie si este cel mai frecvent intalnita la copiii si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 10 si 19 ani. La aproximativ o treime dintre persoanele afectate, leziunile reapar timp de cativa ani dupa declansare.
SIMPTOME
Fiecare pacient poate prezenta simptome diferite, dar cele mai comune sunt:
- Leziuni in cavitatea bucala, de obicei in interiorul buzelor, al obrajilor sau pe limba;
- Ulceratii rosiatice la baza si cu o crusta galbuie sau albicioasa;
- In majoritatea cazurilor nu sunt prezente stari febrile;
- Leziunile se vindeca in general in 7 pana la 14 zile;
- Afectiunea tinde sa recidiveze.
DIAGNOSTIC SI INVESTIGATII NECESARE
Stomatita aftoasa este de obicei diagnosticata pe baza unui istoric medical si a unei examinari fizice complete. Aceste leziuni sunt unice si permit in general stabilirea diagnosticului la un simplu control medical. Totusi, medicul dumneavoastra poate recomanda efectuarea unor teste care sa confirme diagnosticul si, in acelasi timp, sa inlature alte cauze ale ulceratiilor:
- Teste ale sangelui;
- Examen de cultura a leziunilor;
- Biopsia ulceratiilor: se ia o mica parte de tesut din leziune si se examineaza la microscop.
TRATAMENT
Tratamentul specific stomatitei aftoase este determinat intotdeauna de medicul dentist in functie de: varsta, starea de sanatate a pacientului si istoricul medical; extinderea bolii; toleranta la anumite medicamente, proceduri sau terapii.
Scopul tratamentului stomatitei aftoase este de a reduce severitatea simptomelor. Pentru ca este o infectie virala, antibioticele sunt ineficiente. Astfel, se recomanda:
- Cresterea consumului de lichide;
- Analgezice pentru reducerea durerilor sau a unei eventuale stari febrile;
- Igiena orala corespunzatoare;
- Clatirea gurii pentru a reduce bacteriile.
Important! Este deosebit de important ca pacientul sa evite mancarurile picante, sarate sau acide, ce pot cauza iritatii suplimentare la nivelul cavitatii bucale.
REMEDII NATURALE
Puteti calma leziunile cauzate de stomatita aftoasa daca zilnic va clatiti gura cu:
- O solutie obtinuta dintr-un pahar cu apa in care se adauga o lingura de sare;
- Ceai rece de salvie cu efect astringent, antiseptic si cicatrizant;
- Ceai de tataneasa, de napraznic, musetel sau exctract din mladite de lemn-cainesc.
PREVENTIE: Sfaturi
- Adoptati un regim alimentar sanatos.
- Consumati alimente cu un continut bogat de vitamina C, zinc si flavonoide.
- Limitati consumul de carbohidrati rafinati;
- Evitati pasta de dinti ce contine sulfat de lauril de sodiu.
Text: Adina Radu
Consultant: Dr. Cristina Radutoiu
Medic primar stomatologie generala
Am 17 ani si am Stomatita aftoasa Cam pe la ce Varsta mai apare?
Stomatita aftoasa afecteaza circa 20% din populatie si este cel mai frecvent intalnita la copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 10 si 19 ani. La aproximativ o treime dintre persoanele afecate, leziunile continua sa reapara timp de cativa ani dupa declansare.
Dr.Alin Popescu
am stomatita aftoasa mia iesit pana acum de 4 ori oare de cate ori o sa imi mai iasa
imi iese de doua ori pe an
Buna ziua,
Cauza exacta a stomatitei aftoase nu este cunoscuta insa exista mai multi factori implicati in aparitia acestor leziuni atat de suparatoare.Printre aceste cauze se numara : nutritia deficitara, unele medicamente, stresul, anumite bacterii si virusuri, branza , cafeaua, ciocolata, nucile, sistemul imunitar slabit etc.Incearca sa depistezi ce aliment iti produce aceasta afectiune si evita-l pe viitor. Nu iti poate garanta nici un medic ca aceste mici ulceratii nu vor mai aparea niciodata insa exista anumite recomandari pentru a reduce frecventa aparitiei acestora cat si pentru a reduce severiatea simtomelor. Astfel se recomanda o igiena orala corespunzatoare, cresterea consumului de lichide, consumul de alimente bogate in vitamina C ( cu alte cuvinte consumul de fructe si legume) si evitarea consumului excesiv de dulciuri. De asemenea exista cateva remedii naturiste care pot calma leziunile dureroase cauzate de stomatita aftoasa si anume clatirea gurii cu diverse ceaiuri cu proprietati antiseptice si cicatrizante printre care se numara ceaiul de tataneasa, musetel, sau ceaiul din extract de mladite.
Dr. Alin Popescu
ceas putea sa fac sa evit aparitia ?
mai o problema fumez:(
Am fost diagnosticat cu stomatita , limba mea a fost alba , a trebuit sa-mi fac clatire cu glicerina boraxata iar dupa 2-3 zile limba mea a revenit aproximativ la normal doar ca in diminetiile urmoatare limba mea revine partial la culoarea albuie iar dupa ce ma clatesc cu glicerina revine iar la normal .. cat timp dureaza pana scap in total de aceasta afectiune?
Buna seara,
Cred din cele relatate de dumneavoastra ca este vorba despre o candidoza orofaringiana sau mai exact de o infectie ce este determinata de o ciuperca. Aceasta infectie se poate extinde si la nivelul gatului. Aceasta afectiune nu este una grava fiind destul de raspandita in populatie insa este destul de suparatoare. De cele mai multe ori aceasta ciuperca apare pe fondul unei scaderi ale imunitatii si dupa tratamentele antibiotice. Pentru a fi siguri ca este vorba despre o candidoza orofaringiana va sfatuiesc sa mergeti la medicul de familie pentru un consult. Tratamentul acestei afectiuni presupune administrarea de antifungic fie local fie sistemic. Aceste produse antifungice se gasesc sub diverse forme si denumiri la orice farmacie.
Dr. Alin Popescu
Buna seara,
Cred din cele relatate de dumneavoastra ca este vorba despre o candidoza orofaringiana sau mai exact de o infectie ce este determinata de o ciuperca. Aceasta infectie se poate extinde si la nivelul gatului. Aceasta afectiune nu este una grava fiind destul de raspandita in populatie insa este destul de suparatoare. De cele mai multe ori aceasta ciuperca apare pe fondul unei scaderi ale imunitatii si dupa tratamentele antibiotice. Pentru a fi siguri ca este vorba despre o candidoza orofaringiana va sfatuiesc sa mergeti la medicul de familie pentru un consult. Tratamentul acestei afectiuni presupune administrarea de antifungic fie local fie sistemic. Aceste produse antifungice se gasesc sub diverse forme si denumiri la orice farmacie.
Dr. Alin Popescu
Multumesc de raspuns! Am fost in cele din urma diagnosticat cu candidoza orofaringiana si mi s-a prescris sa iau 3 serii a cate 2 pastile de nistatina timp de o saptamana. Am urmat tratamentul , iar limba mea arata perfect normal doar ca am saliva alba. Este in regula sau trebuie sa ma consult din nou ?
Buna seara,
Este in regula insa daca acest lucru persista mai multa vreme sau daca reapar simptomele candidozei orofaringiene este bine sa va adresati medicului.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua ! in urma unui ontrol la orl mi s-a spus ca am faringo amigdalita . mi-a dat sumamed 500, xyzal, nurofen raceala si gripa & tranchisan . dupa o saptamana m-am dus la control pt ca ma durea ceva in gat la nivelul limbii ( nu se vedea cu ochiul liber) . mi s-a zis ca e o ciuperca (stomatita scria pe reteta), Dupa care m-am dus la medicul de familie, i-amvaratat retertele si mi s-a spus ca este foarte posibil ca acea stomatita sau ciuperca sa fi aparut de la antibiotice deoarece nu mi s-a prescris vreun medicament care sa previna candidoza . Precizez ca ma doare cand inghit si e numai pe partea stanga .simt un disconfort . Maine ma duc la analize sa fac si exsudat faringian . Mentionesc ca acum 2-3 sapt am mai avut o afta pe gingie in interior si mi-a trecut in 10 zile . Acum imi clatesc gura cu o solutie ce contine si albastru de metilen , mi s-a dat ketoconazol si mai multe pastile pe care nu le retin acum . insa medicul a precizat sa incep tratamentul dupa ce mi se recolteaza sangele pt analize ,adica de maine . Este normal sa te doara si sa ai impresia ca iti inghiti limba din cauza ciupercii? va multumesc!
Buna ziua,
Simptomatologia in cazul unei candidoze orofaringiene este foarte suparatoare. Tratamentul cu Ketoconazol este corect si in maxim o saptamana de la inceperea acestuia veti remarca o imbunatatire a starii generale si o disparitie progresiva a simptomelor de care va plangeti. De acum este bine ca inainte de inceperea unui tratament antibiotic sa mergeti la medicul de familie pentru ca acesta sa va prescrie un tratament ce trebuie luat in paralel, tratament ce are drept scop prevenirea aparitiei candidozei orofaringiene sau genitale.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua !
Am 21 de ani si am si eu o mica problema acum, survenita dupa o problema mai grava.
Acum mai bine de o luna de zile, m-am trezit cu o durere de gat si in zona mandibulei. (am presupus ca este de la o bautura rece pe care o bausem cu o zi inainte). Nu era foarte suparator asa ca m-am dus la farmacie, i-am spus doamnei problema si mi-a dat un set de medicamente, 3 la numar din cate imi amintesc, ospen, ceva anti ciuperca si un antiinflamator, pentru ca amigdalele mele erau cam rosii. Tratamentul a fost pentru 3 zile.. dupa care nu am mai avut probleme timp de o saptamana, cand am inceput sa simt din nou acel disconfort din gat, la inghitire. Am ajuns la doctorita de familie care s-a uitat in gat si mi-a spus ca am faringo-amigdalita acuta. Mi-a dat klacid 500mg, aflamil si nistatin tot pentru inca 3 zile, iar situatia a ramas la fel. Am ajuns din nou la ea la sfarsitul tratamentului. Mi-a prescris augumentin, nistatin si un alt antiinflamator tot pentru 3 zile.
Ideea e ca antibioticul il luam din 12 in 12 ore. Un efect ciudat s-a petrecut dupa ultimul tratament. Zilnic imi apareau afte bucale, cate 5-10 in fiecare zi.. pana m-am trezit cu buzele pline de afte, gingiile la fel, in interiorul falcilor la fel, dar mai grav pe cerul gurii, pe amigdalite , iar omuletul nu se mai vedea, cred ca erau cel putin 10 afte pe el. Pe amigdalita aveam o afta mare 1cm poate chiar mai mare. In ultima zi de tratament cu augumentin imi iesise un fel de afta pe cotul stang. Am ajuns la urgenta deoarece nu mai puteam inghitii nici saliva. Medicul care era de garda in seara respectiva, s-a uitat in gura si zice, da sunt afte bucale dar caile respiratorii nu sunt obstructionate. Si zice continuam tratamentul cu augumentin. Zic domnu doctor nu imi dati augumentin ca eu am impresia ca de la el am ajuns in starea asta. Imi zice ca alergia nu se manifesta asta, ca aia e parerea mea ca pacient el imi spune in calitate de medic. Si pac branula, pac augumentin intravenos de data asta. Asta se intampla sambata. Cu o zi inainte imi facusem serie de analize unde VSH era la nivelul 17. Facusem si un exudat faringean dar rezultatul venea abea marti. Duminica starea mea s-a agravat iar lunea am ajuns sa fiu internat la spitalul din alba iulia la orl. Mi s-au pus perfuzii cu glucoza si ceva pentru hidratare pentru ca nu puteam sa inghit absolut nimic. A 2 a zi asta fiind marti mi s-au luat probe de sange iar VSH era 54-103, fibrinogenul 651 si inca vreo 2 analize dar cu valori mici peste limitele normale. In rest totul ok. Atunci doctorita m-a consultat, a spus ca am puroi in gat si a inceput un tratament cu cefort, un antiinflamator de care nu-mi aduc aminte acum si nistatin. Iar pe langa astea clatirea gurii cu apa cu bicarbonat, iar uneori cu metrodinazol + o crema de nistatin cu care sa ma dau pe aftele din gura. Starea a ramas la fel inca 2 zile cand am observat niste pete rosii la nivelul talpilor/gleznelor iar mai apoi si la podul palmelor si in zona incheieturii. M-a consultat un dermatolog care a spus ca e vasculita. Am continuat tratamentul pana vinerea cand am observat aparitia unor afte pe testicule in zona scrotala. Sambata dimineata mi s-au luat iar probe de sange iar analizele au iesit cam la fel doar ca VSH era acum 76-109 iar fibrinogenul 1085. S-a speriat putin si doctorita si parintii mei deoarece aproape ca imi pierdusem si vocea.. si au hotarat sa ma trimita la spitalul de boli infectioase din cluj.
Am ajuns acolo seara, m-a consultat domnul doctor Ciutica si mi-a pus un diagnostic ceva mai diferit fata de faringo amigdalita acuta si anume… stomatita aftoasa cu eruptie scrotala gr2 sindrom maini-gura-picioare. Sambata seara mi-a dat un saculet cu medicamente si zice astea sunt pana luni. Binenteles erau perfuziile pentru alimentare + un tratament de reechilibrare hidro-electrolitica parentala, tratament antiviral cu Aciclovir 1,5g/zi iv, antibiotic cu penicilina 4 mil UI/zi iv, antifungice, antiinflamator steroidian (HCC), apoi AINS, antisecretor gastric. Medicamentele dupa nume nu stiu daca le mai retin toate, dar au fost maalox ceva pentru stomac, ibuprofen, ketoconazol, claritromicina in ultima perioada si daca nu ma insel clorfeniramin sau cam asa ceva si glicerina boraxata. Cert e ca lunea la amiaz am mancat prima farfurie de ciorba dupa aproape 3 saptamani. Tot lunea mi s-au luat probe de sange, din gat, de pe limba si proba urinara, toate au iesit negative analizele aproape ok, VSH scazuse in nici 2 zile la 44, dupa ce sambata a fost 76-109.
Am urmat tratamentul, iar dupa alte 2 zile am reusit sa mananc mancare solida, iar vinerea deja nu mai aveam probleme de alimentatie. Disparusera si aftele atat cele bucale cat si cele genitale, si petele rosii de la mana, mai aveam probleme doar la picioare la glezne. Luni am fost externat de la cluj, mi s-a dat repaus la domiciliu 5-7 zile + continuarea tratamentului cu ketoconazol, ibuprofen, maalox si claritromicina pentru inca 3 zile.
Problema e ca de 2 zile mi-au aparut din nou afte, nu la fel ca inainte, vreo 3 pe buza de jos si 2 pe limba, dar simt un disconfort si pe interiorul falcilor. Problema la picioare persista, s-a umflat in anumite locuri, ma dor gleznele precum si inchieieturile din zona coatelor.
Am slabit vreo 10 kg cat timp am stat fara sa pot manca, parca simt mici dureri si la tendoane.
Joi am terminat cu medicamentele, ieri am fost la policlinica din alba, la nefrologie pentru problema la picioare. Mi s-a spus ca e o reactie a inflamatiei care a fost in corp.
Ideea e ca ma deranjeaza aftele care au iesit zilele trecute, ma dau in continuare cu glicerina boraxata.
Mi s-a dat sa fac niste analizele pe luni, iar doctorita de la policlinica a spus ca aftele pot fi de la o micoza, iar exudatele faringiene facute in trecut nu reflecta mai nimic deoarece eram sub tratament cu antibiotic deja. A spus ca luni analizele vor reflecta mai bine situatia pentru ca tratamentul meu cu medicamente s-a terminat joi.
O intrebare a domnului doctor de la cluj, a fost daca am carii dentare. Raspunsul a fost afirmativ, avand o carie masiva la o masea si 2 mai mici la un dinte si o alta masea.
Din ce am citit pe net, se presupune ca si cariile influenteaza stomatita.
Buna seara! Am o basica lunguiata si parca plina cu ceva in gat. Mi-a zis doctora de fam. ca e stomatita nu stiu de care si mi-a dat ceva solutie cu glicerina, dar nu m-am dat ca nu suport glicerina. Mi-a dat apoi Bioparox, il folosesc de 2 zile ,dar nu misca si imi vine sa vomit de la el. O am de o luna cred….nu ma supara in fiecare zi, ma ustura cand mananc usturoi,mustar, otet si cand nu beau apa suficienta…
Ce sa fac cu ea?e grav?multumesc!
Buna seara,
Nu este grav cat extrem de suparator. Va sfatuiesc sa faceti gargara cu ceai de galbenele si sa incercati suspensia orala cu nystatin. Suspensia se utilizeaza timp de 4-6 zile.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua!! Am si io un Băiețel de 1 an si 11 luni si mia facut stomatita,cum se tratează k nici nu poate sa manance ,a facut si febra,ce sa fac???
Buna ziua,
Niciun tratament corect nu poate fi prescris prin intermediul internetului asa incat va recomand sa mergeti cat mai repede la un medic pediatru.
Dr. Alin Popescu
Bunaseara, copilul meu are 13 ani de la nastere sufera de stomatita aftuasa am mers la multi medici dar nici un tratament nu ne ajuta ce putem face?
Buna ziua,
Puteti incerca glicerina boraxata in momentul aparitiei aftelor.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua1 Am si eu o intrebare, am citit despre beneficiile argilei in lupta cu stomatita. Ce parere aveti despre acest remediu folosit in cazul copiilor? Pina acum am facut de citeva ori stomatitita si m-am tratat cu Trachisan care m-a ajutat foarte rapid sa scap de bubitele neplacute, dar ce fac daca se infeceteaza copilul?
Aceasi intrebare o am si eu. Apropo si eu ma tratez cu Trachisan si nu am probleme.
Buna ziua,
In cazul in care stomatita apare foarte des sau este extrem de dureroasa va recomand sa mergeti la pediatru pentru a beneficia de un tratament tintit.
Dr. Alin Popescu