Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Dantura sănătoasă cu periuţa potrivită se menţine

Dr. Claudiu Lupaşcu, medic stomatolog coordonator, LLLDental, www.llldental.ro
24 august 2022
Share
Dantura sănătoasă cu periuţa potrivită se menţine

Ne dorim să zâmbim! Dar câţi reuşesc să zâmbească sănătos? Oare suntem atenţi la micile detalii de la care porneşte sănătatea zâmbetului? Iată câteva aspecte pe care ar fi bine să le aveţi în vedere când vă alegeţi periuţa de dinţi, dar şi câteva informaţii importante despre igiena dentară.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Foramen pentru îngrijire şi igienă orală, recomandate pentru menţinerea unor dinţi puternici şi a unor gingii sănătoase.

Alegerea periuţei de dinţi influenţează calitatea periajului pe care-l efectuăm. Pentru o alegere corectă, trebuie să ţinem cont de densitatea şi structura perilor: să fie moi şi flexibili, astfel încât periajul să fie unul nu foarte dur. Cea mai căutată categorie de periuţe dentare este cea cu duritate medie. Există şi periuţe cu duritate mare, recomandate fumătorilor şi persoanelor băutoare de cafea. O altă categorie este cea cu duritate mică, pentru persoane ale căror dinţi au o mobilitate crescută. Sunt mai puţin traumatizante, recomandate pentru periajul şanţului gingival, al zonelor interdentare şi al persoanelor hipersensibile. Periile moi nu pot îndepărta depozitele grele de placă gingivo-dentară depuse de mai mult timp.

periuţa de dinţi, periuţe, dentară, periaj, carii,

Periuţă de dinţi manuală sau electrică?

Subiectul, destul de controversat, nu trebuie privit ca o luptă declarată. Vorbim despre o completare, cea pe care periajul electric o aduce periajului manual. Periuţele clasice ne ajută să decidem modul în care ne periem dinţii, astfel, avem un control total asupra periajului. Periuţele de dinti electrice diferă în funcţie de tehnologiile care le potenţează, cele mai răspândinte fiind tehnologiile sonică şi rotativă. Acest tip de periuţe prezintă o serie de caracteristici ce sporesc confortul utilizatorului: timer, mâner confortabil, baterii cu durată lungă de funcţionare, compatibilitate multiplă, alarme, senzori, suport, sterilizatoare UV etc. Periuţa de dinţi electrică a fost concepută pentru persoanele cu dificultăţi motorii. Un avantaj al acesteia este faptul că ajută la curăţarea obrajilor, executând mişcări complexe, însă nu ajută la curăţarea limbii, pentru a înlătura resturile alimentare ce duc la apariţia halenei.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena, periuţa de dinţi Foramen Dual Medium. Este o periuţă de dinţi cu peri de duritate medie, ideali pentru curăţarea dinţilor şi a gingiilor. Asigură un masaj delicat al gingiilor în timp ce îndepartează reziduurile şi placa bacteriană.

periuţa de dinţi, periuţe, dentară, periaj, carii,

Ce însemnă un periaj corect?

Recomandăm ca un periaj să dureze aproximativ 3 minute, după fiecare masă, pentru a preveni formarea plăcii bacteriene, a cariilor, apariţia bolilor gingivale sau inflamarea acesteia. Periajul nu trebuie executat într-un mod „agresiv”, altfel putem răni gingia şi distruge smalţul. Pentru un periaj eficient, este necesar să periem suprafeţele exterioare ale dinţilor de sus, apoi ale dinţilor de jos, după care periem suprafeţele interioare, cele ocluzale şi limba!

Cariile netratate şi bolile asociate

Când schimbăm periuţa de dinţi?

Recomandăm schimbarea periuţei de dinţi la fiecare 3 luni, chiar lunar, în cazul în care perii au devenit fragili, am traversat o perioadă precară din punct de vedere al sănătăţii sau a existat un herpes. Dacă nu schimbăm la timp periuţa, poate apărea parodontoza, cea mai gravă boală a danturii. Netratată, duce la pierderea definitivă a acesteia.

periuţa de dinţi, periuţe, dentară, periaj, carii,

Cum întreţinem periuţa de dinţi

Nu este suficient numai un periaj corect efectuat, ci şi o atenţie deosebită în igienizarea periuţei. Iată ce trebuie să facem:

  • După utilizare, peria trebuie curăţată. Cufundăm peria în solutii antiseptice, cel puţin o dată pe săptămână, timp de 15 minute. De menţionat că există compartimente cu UV, special folosite pentru igienizarea periei dentare.
  • De evitat mediul umed, preferat de bacterii. Acoperim periuţa dentară doar atunci când o transportăm, însă ne asigurăm că este uscată înainte de folosirea capacului!
  • Periuţa de dinţi se aşază în poziţie verticală, departe de chiuvetă.
  • Nu folosiţi la comun periuţa de dinţi!
  • Recomandăm folosirea a două periuţe, pentru igiena dentară dimineaţa, respectiv seara.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.