Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Cariile netratate şi bolile asociate

Dr. Bogdan-Gabriel Zamfirescu, medic stomatologie generala si parodontologie, Clinica Imperial Dent, www.imperialdent.ro
26 ianuarie 2024
Share
Cariile netratate şi bolile asociate

Mai mult de jumătate din populaţia României merge la dentist numai când durerea devine insuportabilă. Dar o carie netratată la timp poate provoca boli asociate, precum cancerul sau afecţiunile cardiovasculare, lucru de care multe persoane nu au habar.

Potrivit statisticilor realizate la nivel mondial, se pare că afecţiunile stomatologice ocupă locul întâi în ceea ce priveşte îmbolnăvirea organismului. Mai bine de 90% din populaţia globală suferă de carii dentare, în timp ce60% prezintă anomalii dento-maxilare. De asemenea, peste 60% din populaţia peste 35 de ani prezintă parodontopatie (paradontoză).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Produsele Foramen pentru îngrijire şi igienă orală, recomandate pentru menţinerea unor dinţi puternici şi a unor gingii sănătoase.

Riscuri majore

Pe lângă faptul că o carie este însoţită de durere, la nivelul ei este prezent şi un număr mare de microorganisme ce pot produce infecţii. Acestea se extind la nivelul altor dinţi, dar şi la nivelul gingiei şi osului subiacent (de dedesubt), producând boli parodontale. Pe termen lung, afecţiunile netratate ale dinţilor pot îmbolnăvi inima, rinichii şi articulaţiile. Problemele dentare netratate pot duce la miocardită, infecţii ale muşchilor inimii. De asemenea, bacteriile care produc infecţii bucale suntfactor de risc pentru ateroscleroză şi pentru endocardită (infecţie a valvelor inimii). O altă complicaţie a infecţiilor dentare netratate, determinate în special de cariile situate la nivelul premolarilor superiori, o reprezintă sinuzita maxilară acută. Totodată, bacteriile din cavitatea bucală pot ajunge foarte uşor în sânge, provocând infecţii şi inflamaţii.

Infarct şi AVC

Academia Americană de Parodontologie arată că pacienţii cu boală parodontală prezintă un risc de două ori mai mare de infarct miocardic şi accident vascular cerebral (AVC) decât pacienţii cu parodonţiul sănătos. Bacteriile şi toxinele lor existente în pungile parodontale creează o reacţie inflamatorie constantă. Iar aceasta este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare.

Boli de plămâni

Boala parodontală şi cariile dentare sunt un factor agravant al afecţiunilor pulmonare, în special la pacienţii cu sistem imunitar slăbit şi cu afecţiuni cronice pulmonare (BPOC). Bacteriile din cavitatea bucală ce au ca sursă procesele carioase şi inflamaţia gingivală pot fi inhalate în plămâni sau pot ajunge la acest nivel prin intermediul circulaţiei sangvine.

Adevăruri şi mituri despre BPOC

carii, cariile dentare, cariile, cancer, boala parodontală,

Diabet

Până de curând, se ştia că diabetul favorizează apariţia parodontopatiilor prin afectarea vaselor de sânge de la nivelul parodonţiului şi din întregul organism. Însă, numeroase studii arată că există şi o legătură în sens invers: toxinele produse de bacteriile din pungile parodontale afectează metabolismul glucidelor la nivel celular, precum şi răspunsul organismului la insulină şi, implicit, nivelul glicemiei. Pe de altă parte, pentru că gingivita poate genera un nivel mai mare decât cel normal al zahărului în sânge, o persoană cu o sănătate orală deficitară este expusă unui risc crescut de apariţie a diabetului zaharat.

Probleme gastrice

Durerile provocate de procesele carioase netratate şi complicate cu abcese, precum şi lipsa unor dinţi sau existenţa lucrărilor protetice vechi, deteriorate, pot afecta masticaţia şi digestia, producând tulburări gastrice. Poate apărea, de asemenea, piofagia, ingerarea de puroi, cu afectarea bilei şi a ficatului, dar şi a întregului sistem digestiv.

Cariile dentare şi cancerul

Cariile dentare netratate, complicate, menţin un grad de infecţiozitate crescut în cavitatea bucală. Iar în asociere cu alcoolul, tutunul şi cu microtraumatismele repetate de la nivelul mocoaselor pot duce la apariţia cancerului oral. Din păcate, şi alte tipuri de cancer au fost legate de existenţa gingivitei. Spre exemplu, cancerul la rinichi şi cel pancreatic sunt întâlnite frecvent în cazul persoanelor care au o sănătate orală deficitară.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.