Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Albirea dintilor, avantaje si dezavantaje 2

6 ianuarie 2010
Share

Colorarea dintilor reprezinta o problema stomatologica foarte frecvent intalnita, indiferent de varsta. Aceste probleme, cel putin estetice, pot sa apara sub diverse forme, de la pete, la linii verticale sau orizontale, sau chiar o colorare a intregii suprafete dentare, sub diverse culori, de la alb la galben-maroniu.

Nu toate persoanele se confrunta cu aceasta problema. Dincolo de metodele de ingrijire, exista persoane care sunt oarecum ferite de astfel de probleme. Explicatia vine de la structura smaltului fiecarei persoane. Un smalt cu o porozitate mai mare este mai predispus patarii.

Cauzele discromiilor dentare

Cauze extrinseci:
Consumul alimentelor colorate: cafea, ceai negru, vin rosu, cola, fructe de padure; Fumatul; Diferitele traumatisme la nivelul dintilor; Existenta unor bacterii (croatofage) care elimina compusi cu puternic efect colorant; Folosirea incorecta a apelor de gura pe o perioada lunga de timp; Igiena necorespunzatoare.
Cauze intrinseci:
Administrarea unei cantitati exagerate de fluor in copilarie; Deficienta de vitaminele A si B; Existenta unor afectiuni transmise genetic: amelogeneza, dentinogeneza imperfecta sau porfiria congenitala; Varsta este una dintre cauzele naturale ale patarii dintilor. Metode de albire a dintilor
1.Cele mai intalnite produse de albire sunt pastele de dinti. Acestea folosesc ca sistem microparticule abrazive care au in principal efect de pastrare a culorii si mai putin de schimbare a acesteia. Pentru evaluarea rezultatelor este importanta, desigur, tehnica si tipul de perie folosite.
2.Pudrele pentru albire gasite in farmacii merg pe acelasi principiu ca si pastele de dinti. Ele au insa o eficienta scazuta fata de acestea.
3.Printre metodele de uz zilnic, apele de gura au cel mai mare efect in albire, datorita continutului de peroxid.
4.Gelurile de albire, alaturi de benzile de albire, sunt mai puternice si pot oferi efecte satisfacatoare. Cititi insa cu atentie prospectul pentru a evita reactiile adverse date de utilizarea incorecta (demineralizari ale smaltului, aparitia petelor albe cretoase pe suprafata smaltului, afectarea pulpei dentare in cazul in care integritatea smaltului este compromisa in momentul folosirii produsului respectiv).

Albirea profesionala, sub supraveghere medicala

In cazul albirii profesionale, vorbim de periajul profesionist si de metodele chimice de albire. Periajul elimina petele, insa pentru schimbarea culorii este necesar tratamentul chimic. O astfel de procedura va creste sensibilitatea dintilor. Daca acest lucru se intampla si nu se remite dupa 3-5 zile de la terminarea tratamentului, consultati medicul. Albirea dintilor nu este insa o investitie pe viata. Efectele trec, dar procedeul poate fi repetat dupa 6-9 luni. Eroziunile smaltului, cariile dentare, bolile gingiei ce determina retractia acesteia reprezinta contraindicatii relative ale tratamentului de albire, initial fiind necesara vindecarea afectiunii respective.

Albirea dintilor nu este indicata la femeile insarcinate sau care alapteaza, nici copiilor sub 16 ani, din cauza riscului de afectare a pulpei dentare. De asemenea, alergia la peroxidul din gelul de albire sau sensibilitatea crescuta a dintilor constituie contraindicatii ale tratamentului.

Text: Dr. Dan Patroi,
Specialist medicina dentara,
Clinica DP Dental Group

Nota pentru articolul «Albirea dintilor, avantaje si dezavantaje 2»:1.50/ 5 (2 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.