Revista care te menține sănătos

Tiroida

Tiroidita Hashimoto, boala femeilor de varsta medie

4 decembrie 2017
Share

Cunoscuta si sub numele de tiroidita Hashimoto, afectiunea face parte din bolile tiroidiene inflamatorii, alaturi de tiroidita acuta si de tiroidita subacuta. Incidenta bolii este apreciata intre 0,1 si 5% in tarile vestice si este mai frecvent intalnita la femei, in special la cele de varsta medie.

Tiroidita cronica autoimuna este declansata in urma aparitiei autoanticorpilor (anticorpi indreptati impotriva propriilor tesuturi) care au ca tinta proteine din structura tiroidei: tireoperoxidaza si tireoglobulina. Din cauza prezentei acestor autoanticorpi se produce un proces inflamator, cel mai frecvent cu o evolutie ondulanta, care poate afecta in timp functionalitatea tiroidei.

Datorita aparitiei pe un teren cu predispozitie pentru bolile autoimune, tiroidita Hashimoto se poate asocia cu vitiligo, psoriazis sau poliartrita reumatoida. Se presupune ca un consum crescut de iod favorizeaza aparitia bolii.

Semne clinice

Foarte des tiroidita cronica autoimuna nu se insoteste de niciun simptom clinic, fiind o descoperire de laborator. Alteori se produce o crestere in volum a tiroidei, datorata procesului inflamator cronic; orice crestere in volum a tiroidei poarta numele de gusa.
Daca in urma procesului inflamator tiroida nu-si mai poate indeplini functia de formare a hormonilor tiroidieni, apare lipsa de hormoni tiroidieni, cunoscuta sub numele de hipotiroidie; in forma avansata hipotiroidia se numeste mixedam. La aparitia hipotiroidiei apar si semnele clinice care frecvent sunt ignorate o perioada lunga de timp:
lentoarea in gandire si somnolenta; lipsa capacitatii de concentrare si diminuarea atentiei; edeme ale pleoapelor, mainilor si picioarelor; cresterea lenta a parului si unghiilor; uscarea pielii; constipatie. La aceste simptome se adauga bradicardia (pulsul rar) si se poate asocia in proportie variabila gusa.

Cum este depistata?
Analizele ne arata o valoare crescuta peste limita normalului a autoanticorpilor specifici: ATPO (antitireoperoxidaza) si ATG ( antitireoglobulina). Valorile hormonilor tiroidieni (T4 liber, dar si T3 si T4 total) pot fi in limite normale sau scazute. Hormonul TSH, a carui valoare este invers proportionala cu functia tiroidiana, poate avea valori normale sau crescute. De asemenea, lipsa hormonilor tiroidieni poate determina cresterea colesterolului total si a altor factori care favorizeaza ateroscleroza si – ulterior – infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Ecografia tiroidiana are uneori aspect normal; cel mai frecvent arata o tiroida usor crescuta ca volum, cu un aspect caracteristic „pestrit” si vascularizatie crescuta; de asemenea, exista o tendinta la nodularizare.

Odata diagnosticata, tiroidita cronica autoimuna trebuie urmarita controland valorile hormonilor tiroidieni (T4 liber) si TSH in fiecare an sau trimestrial si la sase luni de la nastere in cazul femeilor gravide. Ecografia tiroidiana trebuie repetata la doi ani pentru tiroiditele fara noduli individualizati si anual sau chiar la sase luni in cazul unor gusi prezentand noduli.

Conduita terapeutica

De multe ori este suficient sa urmarim pacientii cu tiroidita Hashimoto fara sa fie nevoie de instituirea unui tratament. Se impune tratamentul in cazul in care apare degradarea functiei tiroidiene cu aparitia hipotiroidiei sau in cazul aparitiei gusii, cu sau fara noduli. Este foarte important ca tratamentul sa fie mentinut si in timpul sarcinii, cand dezvoltarea fatului – mai ales cea neurologica – este dependenta de hormonii primiti de la mama. Mai mult, se intampla frecvent ca tratamentul cu hormoni tiroidieni sa fie initiat sau modificat (in sensul cresterii dozelor) in timpul sarcinii.
Tiroidita Hashimoto nu este o boala grava care sa puna in pericol viata pacientilor si foarte rar se intampla ca insuficienta tiroidiana sa duca la coma mixedematoasa. Tratamentul trebuie urmat deoarece este imbunatatita calitatea vietii pacientilor si scade riscul de a face complicatiile legate de hipotiroidie, in special infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

Text: Magda Bajenaru
Medic specialist endocrinolog
Centrul Medical Medlife

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.