Revista care te menține sănătos

Tiroida

Tiroidita Hashimoto, boala femeilor de varsta medie

4 decembrie 2017
Share

Cunoscuta si sub numele de tiroidita Hashimoto, afectiunea face parte din bolile tiroidiene inflamatorii, alaturi de tiroidita acuta si de tiroidita subacuta. Incidenta bolii este apreciata intre 0,1 si 5% in tarile vestice si este mai frecvent intalnita la femei, in special la cele de varsta medie.

Tiroidita cronica autoimuna este declansata in urma aparitiei autoanticorpilor (anticorpi indreptati impotriva propriilor tesuturi) care au ca tinta proteine din structura tiroidei: tireoperoxidaza si tireoglobulina. Din cauza prezentei acestor autoanticorpi se produce un proces inflamator, cel mai frecvent cu o evolutie ondulanta, care poate afecta in timp functionalitatea tiroidei.

Datorita aparitiei pe un teren cu predispozitie pentru bolile autoimune, tiroidita Hashimoto se poate asocia cu vitiligo, psoriazis sau poliartrita reumatoida. Se presupune ca un consum crescut de iod favorizeaza aparitia bolii.

Semne clinice

Foarte des tiroidita cronica autoimuna nu se insoteste de niciun simptom clinic, fiind o descoperire de laborator. Alteori se produce o crestere in volum a tiroidei, datorata procesului inflamator cronic; orice crestere in volum a tiroidei poarta numele de gusa.
Daca in urma procesului inflamator tiroida nu-si mai poate indeplini functia de formare a hormonilor tiroidieni, apare lipsa de hormoni tiroidieni, cunoscuta sub numele de hipotiroidie; in forma avansata hipotiroidia se numeste mixedam. La aparitia hipotiroidiei apar si semnele clinice care frecvent sunt ignorate o perioada lunga de timp:
lentoarea in gandire si somnolenta; lipsa capacitatii de concentrare si diminuarea atentiei; edeme ale pleoapelor, mainilor si picioarelor; cresterea lenta a parului si unghiilor; uscarea pielii; constipatie. La aceste simptome se adauga bradicardia (pulsul rar) si se poate asocia in proportie variabila gusa.

Cum este depistata?
Analizele ne arata o valoare crescuta peste limita normalului a autoanticorpilor specifici: ATPO (antitireoperoxidaza) si ATG ( antitireoglobulina). Valorile hormonilor tiroidieni (T4 liber, dar si T3 si T4 total) pot fi in limite normale sau scazute. Hormonul TSH, a carui valoare este invers proportionala cu functia tiroidiana, poate avea valori normale sau crescute. De asemenea, lipsa hormonilor tiroidieni poate determina cresterea colesterolului total si a altor factori care favorizeaza ateroscleroza si – ulterior – infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Ecografia tiroidiana are uneori aspect normal; cel mai frecvent arata o tiroida usor crescuta ca volum, cu un aspect caracteristic „pestrit” si vascularizatie crescuta; de asemenea, exista o tendinta la nodularizare.

Odata diagnosticata, tiroidita cronica autoimuna trebuie urmarita controland valorile hormonilor tiroidieni (T4 liber) si TSH in fiecare an sau trimestrial si la sase luni de la nastere in cazul femeilor gravide. Ecografia tiroidiana trebuie repetata la doi ani pentru tiroiditele fara noduli individualizati si anual sau chiar la sase luni in cazul unor gusi prezentand noduli.

Conduita terapeutica

De multe ori este suficient sa urmarim pacientii cu tiroidita Hashimoto fara sa fie nevoie de instituirea unui tratament. Se impune tratamentul in cazul in care apare degradarea functiei tiroidiene cu aparitia hipotiroidiei sau in cazul aparitiei gusii, cu sau fara noduli. Este foarte important ca tratamentul sa fie mentinut si in timpul sarcinii, cand dezvoltarea fatului – mai ales cea neurologica – este dependenta de hormonii primiti de la mama. Mai mult, se intampla frecvent ca tratamentul cu hormoni tiroidieni sa fie initiat sau modificat (in sensul cresterii dozelor) in timpul sarcinii.
Tiroidita Hashimoto nu este o boala grava care sa puna in pericol viata pacientilor si foarte rar se intampla ca insuficienta tiroidiana sa duca la coma mixedematoasa. Tratamentul trebuie urmat deoarece este imbunatatita calitatea vietii pacientilor si scade riscul de a face complicatiile legate de hipotiroidie, in special infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

Text: Magda Bajenaru
Medic specialist endocrinolog
Centrul Medical Medlife

Nota pentru articolul «Tiroidita Hashimoto, boala femeilor de varsta medie»:3.87/ 5 (31 voturi)
#tags   \  

14 comentarii pentru articolul “Tiroidita Hashimoto, boala femeilor de varsta medie”

  1. C**s**n**C**l**a spune:

    multumesc mult pentru aceste informatii postate, si mai ales pentru calitatea lor. Acum am inteles mult mai bine problema pe care o am si diagnosticul primit

  2. E** **i**i** spune:

    si eu am aceasta problema…chiar trebuie sa merg la control, dupa 3 luni de la diagnosticare

  3. F**r**_**a**e0 spune:

    Ma stiu cu probleme de acest tip de 3 ani,am fost internata la Parhon,un anumit medic mi-a dat doza prea mare de eutyrox,fapt care a declansat un dezastru in corpul meu,iar acum am ajuns sa merg saptamanal la zeci de medici,imunitatea mi-a scazut drastic,pentru ca acel medic nu mi-a facut evaluarea corecta

  4. a**r**af spune:

    buna ziua, am aproape un an de zile de cand m-am mutat in alta tara, din septembrie anul trecut mi-a aparut o urticarie, in urma unui consult medical pentru aceasta urticarie mi s-a depistat ageasta boala autoimuna, mi s-a spus ca urticaria este aparuta din cauza stresului si nu am ce sa fac, nu se stie cand va trece … nu am ce tratament sa urmez decat sa ma linistesc. Analizele glandei: TSH=25,34; T3=2,22; FT4=0,72 iar anticorpii 565 :(. Am inceput tratament cu Euthyrox de 0,25 2 saptamani si Seleniu 200 in fiecare zi, apoi am marit doza de Euthyrox la 0,50, in urma analizelor TSH s-a marit la 29, acuma iau Euthyrox 112 si voi reface analizele peste 3 luni. Simtome nu am avut de nici un fel, m-am simtit ca intotdeauna, poate doar starile de nervozitate si de agitatie, atat. Am fost foarte optimista si eram sigura ca voi depasi problema pana am vazut ca TSH s-a marit chiar si in urma tratamentului, nu stiu ce sa zic sunt un pic ingrijorata, explicatii nu mi s-au dat prea multe, nu mi s-a spus daca e grav sau nu, daca trece sau nu …., Eu urmez tratamentul si astept sa treaca 3 luni si sa refac analizele. Daca puteti sa-mi dati mai multe explicatii, sfaturi sau putin suport moral, am sa citesc cu pla
    cere. Va multumesc

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Avand in vedere ca TSH creste (acest lucru atestand hipotiroidia) trebuie crescuta doza de Euthyrox insa acest lucru trebuie facut impreuna cu medicul dumneavoastra endocrinolog. O posibila cauza a raspunsul prost la tratament de pana acum ar putea fi luarea acestei pastile dupa masa sau cu alimente in locul administrarii pe burta goala cum scrie in prospect si cum probabil a fost indicat si de catre medicul dumneavoastra. Multi pacienti fac aceasta confuzie. Astfel Euthyroxul se administreaza dimineata pe stomacul gol (cu o ora inainte de masa). In caz contrar acesta nu este absorbit cum trebuie si nici efectul nu si l va face rezultand un raspuns slab la acest tratament. Se prea poate ca nu aceasta sa fie cauza ci simplul fapt ca organismul dumneavoastra necesita o doza mai mare de Euthyrox pentru a se echilibra din punct de vedere al glandei tiroide.
      Dr. Alin Popescu

  5. K**u**a**l**s** spune:

    Am 16 ani si am Hashimoto. este asta normal? Cat de des se intalneste asta la tinerele de varsta mea?

  6. M**c**a spune:

    buna ziua,
    am fost diagnosticata cu hipotiroidism in urma cu multi ani(vreo15) si de atunci iau tratament cu euthyrox,acum iau de 100 de ceva vreme,dar tot de vreo cativa ani 3-4,mi s-a pus si diagnosticul de tiroida Hashimoto,
    as dori sa stiu: daca am voie sa urmez tratamente naturiste,daca am voie,care ar fii acelea?
     sau daca nu am voie nici un fel as dori sa stiu ,de ce nu am voie?

    va multumesc!

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Tiroidita Hashimoto este o afectiune frecvent intalnita in populatie si care poate merge cu normofunctie sau hipotiroidie. In cazul dumneavoastra cred ca ar fi bine sa urmati in continuare tratament cu Euthyrox doza fiind stabilita de catre medicul endocrinolog in functie de rezultatele analizelor hormonale. Puteti urma tratamente naturiste pt guturai sau orice altceva insa afectiunile tiroidiene si orice afectiune care presupune o insuficienta (cum este hipotiroidia) necesita tratament substitutiv hormonal.
      Dr. Alin Popescu

      1. A**L**O**NA spune:

        In decurs de o luna a crescut TH-basal de la 3 la 17!!!…in acest timp gynecologul mi-a prescris hormoni transdermal 50 mg(dupa trei zile am scos aceasta foklie cu hormoni!) , am simtit o presiune drastica in cap!!!Nu puteam sa dorm! TSH – 17! POATE FI INFLUENTAT CRESTEREA TSH de HORMONII OSTROGHEN?!? MULTUMESC!!!!

        1. farmaciata spune:

          Buna ziua,
          Nu cred ca este o problema legata de tratamentul hormonal recomandat de catre ginecolog. Va recomand sa repetati TSH, FT4 si ATPO si sa mergeti cu rezultatele la un medic endocrinolog.
          Dr. Alin Popescu

  7. A**NA spune:

    Buna ziua! ma puteti ajuta cu interpretarea unor analize ATPO 405.2(INTERVAL DE REFERINTA 0.0-34.0), FT4 1.17 (0.93-1.7), TSH 1.85 (0.27-4.2) T3 1.5( 1.27-3.07)

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Cel mai probabil este vorba despre o tiroidita autoimuna. Va recomand un consult endocrinologic si o ecografie de tiroida.
      Dr. Alin Popescu

  8. K**H**G** spune:

    ATPO MI-A IESIT 340 ,TSH SI FT4 LIMITE NORMALE….AM REPETAT ANALIZA DUPA 1 LUNA SI MI-A IESIT VALOAREA ATPO 295.TREBUIE SA MA INFRIJOREZ???ESTE OBLIGATORIU SA AM TIROIDA AUTOIMUNA?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Aveti ceea ce se numeste tiroidita autoimuna cu functie normala a glandei tiroide. Mergeti la un endocrinolog periodic pentru evaluari. Nu va asteptati ca valoarea ATPO sa fie constanta.
      Dr. Alin Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate