Revista care te menține sănătos

Tiroida

Legătura dintre vitamina B1 și tiroidă

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
23 februarie 2023
Share
Legătura dintre vitamina B1 și tiroidă

Oboseală excesivă? De vină ar putea fi deficitul de vitamina B1 (tiamina), vitamină care are legătură şi cu tiroida, mai exact cu buna ei funcţionare. Pentru că tiamina nu este stocată în organism, este necesar să suplimentați aportul acesteia prin intermediul dietei sau al suplimentelor alimentare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic. Contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine 100% doza zilnică recomandată de iod.

Tiamina (vitamina B1) este una dintre numeroasele vitamine din complexul B. Aceasta este necesară pentru buna funcționare a metabolismului și pentru producerea de adenozin trifosfat (ATP), ce oferă energie fiecărei celule din organism. În cazul tiroiditei Hashimoto (boală autoimună) este posibil să nu fie absorbită corespunzător, ceea ce duce la apariția oboselii accentuate (simptom frecvent al acestei boli).

Deficitul de vitamina B1 (tiamină) și tiroida

Tiamina ajută la reglarea metabolismului, secreția sucului gastric și la îmbunătățirea digestiei grăsimilor și a proteinelor. Creierul și sistemul nervos funcționează în mod direct cu tiamină. Persoanele care suferă de tiroidita Hashimoto nu absorb eficient tiamina în procesul de digestie, dar au și un deficit al anumitor enzime, care reduc abilitatea organismului de a procesa tiamina la nivel celular. S-a demonstrat că tiamina ameliorează oboseala în mai multe afecțiuni, dar și în tiroidita Hashimoto. Cele mai multe persoane au observat o îmbunătățire sau chiar supresie a oboselii după câteva zile de la administrarea de tiamină. Alți factori care contribuie la deficitul de tiamină includ:

  • deficitul alimentar
  • diabetul
  • anorexia și alte tulburări de alimentație
  • intervențiile chirurgicale pentru tratarea obezității
  • consumul excesiv de alcool
  • tulburările digestive de absorbție
  • tulburările metabolice

Pe lângă oboseală, deficitul de tiamină poate cauza și: greață, durere de cap, iritabilitate, depresie şi disconfort abdominal.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis; un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

tiamina, vitamina B1, tiroidita Hashimoto,

Principalele surse de tiamină

Având în vedere că vitamina B1 nu este stocată în organism, aveți nevoie zilnic de alimente bogate în tiamină pentru a menține un nivel optim. Doza zilnică recomandată este de 1.2 mg pentru bărbați și 1.1 mg pentru femei. Cele mai bune surse de tiamină includ: ficatul de vită; fasolea neagră; lintea; nucile de macadamia; sparanghelul; cerealele fortifiate; alimentele de grâu fortifiate (pâinea, orezul, pastele, făina); ouăle; nucile și semințele.

Sfatul specialistului

  • Dacă sunteți diagnosticat cu un deficit de tiamină este necesar să creșteți aportul zilnic prin intermediul alimentelor sau al suplimentelor.
  • Tiamina în exces este secretată prin urină. Deci, chiar și la doze mai mari, suplimentarea este considerată a fi sigură. Nu există dovezi de toxicitate în cazul suplimentării cu tiamină.
  • Dacă ați fost diagnosticat cu o afecțiune tiroidiană și simțiți o oboseală accentuată aproape în permanență este indicat să consultați un medic pentru a efectua investigații suplimentare. În cazul identificării unui deficit de tiamină, acesta vă va recomanda o dietă adecvată şi/sau suplimente alimentare pentru a corecta lipsa acestei vitamine.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.