Revista care te menține sănătos

Tiroida

Cancerul glandelor suprarenale: simptome si tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
6 aprilie 2022
Share
Exclusiv online
Cancerul glandelor suprarenale: simptome si tratament

Glandele suprarenale sunt niste glande endocrine mici, situate deasupra rinichilor. Acestea secreta hormoni esentiali pentru functionarea normala a organismului. Cancerul glandelor suprarenale este rar, dar poate aparea la orice varsta, in special in jurul varstei de 40-50 de ani.

Acest tip de cancer este, de obicei, agresiv. Insa, daca este depistat din vreme, exista anumite sanse de vindecare. Tratamentul poate fi folosit pentru a intarzia progresia sau recurenta.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Care sunt semnele si simptomele cancerului glandelor suprarenale?

De obicei, simptomele sunt cauzate de excesul de hormoni (androgeni, estrogen, cortizol si aldosteron). De asemenea, simptomele pot aparea si in urma presiunii tumorilor mari asupra unor organe din corp.

Simptomele excesului de estrogen sau androgeni sunt mai usor de depistat in randul copiilor, comparativ cu adultii, deoarece schimbarile fizice ale acestora sunt mai vizibile in timpul pubertatii. Unele dintre semnele acestui tip de cancer in cazul copiilor pot include:

 • Pilozitatea excesiva la nivel pubian, axilar si facial;
 • Penisul marit in volum;
 • Clitorisul marit in volum;
 • Cresterea sanilor in randul baietilor;
 • Pubertatea precoce la fetite.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

In unele cazuri, simptomele nu apar pana ce tumora nu este suficient de mare pentru a pune presiune asupra altor organe. Femeile pot observa cresterea parului in exces pe fata sau ingrosarea vocii. Barbatii cu o secretie crescuta de estrogeni pot observa cresterea sau sensibilitatea sanilor.

Simptomele cancerului de glande suprarenale ce secreta in exces cortizol si aldosteron in randul adultilor, cuprind:

 • Cresterea tensiunii arteriale;
 • Marirea nivelului de zahar din sange;
 • Cresterea in greutate;
 • Menstruatiile neregulate;
 • Invinetirea rapida;
 • Depresia;
 • Urinarea frecventa;
 • Crampele musculare.

Oboseala suprarenala: ce este si care sunt cauzele?

Surgeon performing plastic surgery on breasts in hospital operating room. Surgeon in mask wearing loupes during medical procedure. Breast augmentation, enlargement, enhancement

Care este tratamentul cancerului de glande suprarenale?

Tratamentul instituit din timp poate duce, uneori, la vindecarea cancerului de glande suprarenale. Acesta include:

 • Interventia chirurgicala. Aceasta implica indepartarea glandei suprarenale implicate. In cazul in care cancerul este extins in alte parti ale corpului, poate fi necesara si inlaturarea ganglionilor sau tesuturilor invecinate;
 • Aceasta foloseste radiatii X de mare intensitate pentru a distruge celulele canceroase si pentru a impiedica cresterea acestora;
 • In functie de stadiul de dezvoltare a cancerului, poate fi necesara si chimioterapia. Aceasta poate impiedica cresterea celulelor canceroase. Chimioterapia poate fi administrata oral, intravenos sau intramuscular.

Diagnosticul cancerului de glande suprarerenale se face, de obicei, in urma unor investigatii de rutina, precum ecografia, rezonanta magnetica nucleara sau tomografia computerizata. Daca ati fost diagnosticat cu acest tip de cancer, veti avea nevoie de sprijinul mai multor medici. Este important sa mergeti la vizitele programate la medic, in special daca v-ati mai confruntat cu astfel de probleme. Cancerul de glande suprarenale poate recidiva oricand. Din acest motiv, este important sa pastrati legatura cu medicii care v-au tratat in trecut sau in prezent.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.