Revista care te menține sănătos

Tiroida

Deficitul de iod: semne si simptome

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
17 martie 2020
Share
Deficitul de iod: semne si simptome

Iodul este un mineral esential pentru buna functionare a organismului. Acesta este solubil in apa si se intalneste in numeroase alimente, precum si in sarea de masa iodata. Persoanele care sufera de un deficit de iod il pot utiliza sub forma de supliment alimentar.

Iodul este esential pentru functionarea corecta a glandei tiroide. Aceasta foloseste iodul pentru a secreta hormonii tiroidieni. Acest proces este necesar pentru dezvoltarea creierului, ameliorarea unor afectiuni, crestere si pentru metabolismul energetic. Hipotiroidismul apare atunci cand tiroida nu produce suficienti hormoni. Deficitul de iod limiteaza abilitatile tiroidei de a realiza acest lucru. Care sunt semnele si simptomele deficitului de iod aflati din randurile de mai jos.

Cresterea in greutate

Cel mai notabil semn al deficitului de iod este cresterea inexplicabila in greutate. Atunci cand o persoana are un metabolism sanatos, arde calorii pentru energie. Hipotiroidismul incetineste acest proces. Atunci cand metabolismul incetineste, caloriile sunt depozitate sub forma de grasime, ceea ce duce la cresterea ponderala.

Este important de stiut ca aceasta crestere ponderala nu este intotdeauna un semn al deficitului de iod, ci poate avea mai multe cauze. O alta explicatie a cresterii in greutate este faptul ca ingerati mai multe calorii decat ardeti prin exercitii fizice.

Slabiciunea si oboseala

Deficitul de iod duce la o stare de slabiciune. Hipotiroidismul incetineste rata metabolica, ceea ce inseamna ca organismul arde mai putine calorii pentru energie. Mai putina energie semnifica faptul ca muschii nu functioneaza la capacitate maxima, iar acest lucru duce la aparitia slabiciunii.

Precum cresterea in greutate, oboseala nu semnifica intotdeauna deficit de iod. Daca o persoana nu se odihneste suficient, este normal sa se simta obosit. Insa, daca oboseala este inexplicabila, atunci poate fi deficit de iod.

inainte-de-Caderea-parului

Caderea parului

Este un alt semn ca exista un deficit de iod in organism. Hormonii tiroidieni influenteaza regenerarea foliculilor pilosi. Atunci cand o persoana are hipotiroidism, nivelul scazut al hormonilor impiedica acest proces.

Parul cade in mod natural, insa este inlocuit de foliculi noi. Acest lucru nu se intampla si in cazul deficitului de iod.

Ce alegem: sare de mare nerafinata sau sare de masa?

Pielea uscata

Pielea uscata poate fi un semn al hipotiroidismului, precum si al deficitului de iod. Hormonii tiroidieni ajuta la regenerarea celulelor. Deficitul acestora poate cauza acumularea celulelor moarte, avand ca si consecinta pielea uscata.

Senzatia mai mult sau mai putin continua de frig

Un nivel scazut de hormoni tiroidieni determina scaderea ratei metabolice. Pe masura ce rata metabolica incetineste, este produsa mai putina energie. Energia ofera corpului senzatia de caldura, iar lipsa acesteia, senzatia de frig.

Pulsul scazut

Deficitul de iod determina scaderea pulsului. Atunci cand se intampla acest lucru, va puteti simti ametit si obosit. Mai mult, poate duce la lesin.

Tulburarile de memorie

Hormonii tiroidieni sunt importanti pentru dezvoltarea creierului. Deficitul de iod poate cauza nivelul scazut al acestora, rezultand tulburarie de memorie sau capacitatea scazuta de invatare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.