Revista care te menține sănătos

Tiroida

Semne care indică o tulburare hormonală

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
2 august 2022
Share
Semne care indică o tulburare hormonală

Hormonii sunt nişte „mesageri” chimici ce au impact asupra modului în care celulele şi organele funcţionează. Schimbarea nivelului acestora este normală în anumite perioade, precum în timpul menstruaţiei, sarcinii sau menopauzei. Însă, unele medicamente sau anumite afecţiuni pot face, de asemenea, să scadă sau să crească nivelul acestora.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic; care contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi graşi nesaturaţi şi extracte naturale).

Cele mai frecvente semne care indică o tulburare hormonală

Menstruaţii neregulate

În mod normal, menstruaţia unei femei survine la fiecare 21-35 de zile. Însă, dacă aceasta nu apare în aceeaşi perioadă a lunii întotdeauna sau dacă este absentă câteva luni, înseamnă că nivelul unor anumiţi hormoni (estrogen şi progesteron) este mai mare sau mai mic. Însă, dacă aveţi vârsta curprinsă între 40 şi 50 ani, motivul poate fi premenopauza (perioada dinaintea menopauzei). Menstruaţiile neregulate pot fi şi semnul unor anumite afecţiuni, precum sindromul ovarelor polichistice. Este recomandat să mergeţi la medic pentru efectuarea unor investigaţii suplimentare (dozări hormonale, ecografie de ovare, analize de sânge).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl; care prin ingredientele sale ajută la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea calităţii somnului, fiind un remediu eficient pentru insomnie.

Tulburările de somn

Dacă nu vă odihniţi suficient sau dacă aveţi un somn întrerupt, hormonii ar putea avea un rol. Progesteronul, un hormon secretat de ovare, vă poate ajuta să adormiţi. Dacă nivelul acestuia este mai mic decât de obicei, vă poate îngreuna somnul. Un nivel scăzut de estrogen poate cauza apariţia bufeurilor şi al transpiraţiilor nocturne, factori care favorizează întreruperea somnului.

semne care indică o tulburare hormonală

Acneea cronică

Apariţia acneei înaintea sau în timpul menstruaţiei este normală. Însă, aceasta nu va dispărea dacă este prezentă o tulburare hormonală. Un nivel crescut de androgeni (hormoni masculini ce sunt prezenţi atât la femei, cât şi la bărbaţi) poate cauza hiperactivitatea glandelor sebacee. Androgenii afectează celulele pielii înăuntrul şi în jurul foliculilor piloşi. Însă, ambele situaţii pot bloca porii, cauzând acnee.

Tulburările de memorie pot fi semne care indică o tulburare hormonală

Schimbările nivelului de estrogen şi progesteron pot determina apariţia tulburărilor de memorie. Acest lucru vă îngreunează amintirea anumitor situaţii. Tulburările de memorie şi de atenţie sunt specifice în special premenopauzei şi menopauzei. Însă, acestea pot să apară şi în alte afecţiuni, precum cele tiroidiene.

Pierderile de memorie, început de Alzheimer?

semne care indică o tulburare hormonală

Tulburările abdominale

Intestinul este căptuşit cu celule mici, numite receptori, care răspund la estrogen şi progesteron. Atunci când nivelul acestor hormoni este mai mic sau mai mare decât de obicei, puteţi observa schimbări în modul în care digeraţi mâncarea. Din acest motiv, diareea, durerile de stomac, balonarea şi greaţa pot să apară sau să se înrăutăţească înainte şi în timpul menstruaţiei. Dacă tulburările abdominale se asociază cu alte simptome, precum acnee şi oboseală, poate fi vorba despre scăderea nivelului hormonal

Oboseala cronică

Oboseala cronică este unul dintre cele mai frecvente simptome ale unei tulburări hormonale. O cantitate în exces de progesteron vă poate face somnoroasă. În plus, o cantitate scăzută a hormonilor tiroidieni vă poate face, de asemenea, să vă simţiţi obosită des.

semne care indică o tulburare hormonală

Schimbări ale dispoziţiei şi depresie

Scăderea nivelului hormonal sau schimbările rapide pot cauza depresie. Estrogenul afectează anumite substanţe ale creierului (serotonina, dopamina, norepinefrina), însă există şi alţi hormoni care joacă un rol în dispoziţie.

Creşterea ponderală

Creşterea în greutate este, probabil, cel mai popular dintre principalele semne care indică o tulburare hormonală. Atunci când vă simţiţi tristă sau nervoasă, precum în scăderea nivelului de estrogen, puteţi simţi nevoia de a consuma mai multe alimente. Acesta poate fi motivul pentru care scăderile hormonale sunt asociate cu creşterea în greutate. În plus, estrogenul poate influenţa negativ şi nivelul leptinei (hormon ce alungă senzaţia de foame).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.