Revista care te menține sănătos

Stres

Cortizolul si stresul: Ce legatura exista

9 noiembrie 2017
Share

Cortizolul este un hormon secretat de glandele suprarenale (organe situate deasupra rinichilor), cu o importanta semnificativa in organism. Acesta este implicat in numeroase functii, precum metabolismul glucozei, reglarea tensiunii arteriale, secretia corecta de insulina pentru a controla nivelul zaharului din sange, dar si in functionarea sistemului imunitar.

In mod normal, nivelul cortizolului din corp este mai crescut dimineata si mai scazut noaptea. Acesta mai este denumit „hormonul stresului”, deoarece nivelul lui creste in momentele de stres, fiind responsabil pentru mai multe schimbari legate de stres de la nivelul organismului. Un nivel putin crescut al cortizolului poate avea anumite efecte pozitive, precum: cresterea brusca a energiei, imbunatatirea memoriei, intarirea imunitatii, scaderea sensibilitatii la durere, mentinerea homeostaziei din corp (proprietatea organismului de a mentine constantele mediului intern).

Efectele negative ale cresterii nivelului de cortizol

Desi cortizolul este o parte importanta a raspunsului corpului la stres, este esential ca raspunsul la relaxare al acestuia sa fie activat, pentru ca functiile organismului sa revina la normal dupa un eveniment stresant. Din pacate, din cauza stilului de viata stresant, raspunsul la stres este activat de nenumarate ori in cazul celor mai multe persoane, iar corpul nu mai are sansa de a reveni la normal, rezultand o stare de stres cronic. Nivelul crescut si/sau prelungit al cortizolului in sange are anumite efecte negative, precum:

  • Tulburarea performantei cognitive;
  • Probleme tiroidiene;
  • Hiperglicemia (scaderea nivelului de zahar din sange);
  • Scaderea densitatii osoase;
  • Cresterea tensiunii arteriale;
  • Scaderea imunitatii;
  • Acumularea de grasime in exces la nivel abdominal, asociata cu mai multe afectiuni, precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, sindromul metabolic, cresterea LDL-colesterolului („rau”) si scaderea HDL-colesterolului („bun”).

Invatati sa va relaxati!

Pentru mentinerea nivelului de cortizol din organism, este necesar sa invatati sa va relaxati si sa faceti anumite schimbari ale stilului de viata, pentru a impiedica raspunsul corpului la stres.Iata ce metode va pot ajuta sa va relaxati si sa pastrati in limite normale cortizolul:

  • Exercitiile fizice, efectuate constant;
  • Exercitiile de yoga;
  • Tehnicile de respiratie;
  • Muzica;
  • Meditatia;
  • Sexul.

Secretia de cortizol variaza de la o persoana la altares-cortizol si stres

Fiecare dintre noi reactioneaza diferit la stres. O persoana poate secreta o cantitate mai mare de cortizol in comparatie cu alta, in aceeasi situatie. In plus, studiile arata ca persoanele care secreta o cantitate mai mare de cortizol in situatii de stres tind sa consume mai multe alimente nesanatoase bogate in carbohidrati, comparativ cu cele care secreta mai putin cortizol. Daca aveti o sensibilitate mai crescuta la stres, este important sa aplicati metodele de relaxare cat mai curand si sa mentineti un stil de viata cat mai calm.

Perioadele de stres prelungit pot duce la aparitia anxietatii. Asemanator durerii, aceasta poate fi un semnal de alarma pentru persoana in cauza, avertizand-o ca organismul este suprasolicitat.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.