Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului osos

Displazia de sold

25 iunie 2015
Share

Soldul este zona in care capatul de sus al femurului se prinde de bazin. In cazul unui sold normal, femurul face o priza perfecta in pelvis, in ceea ce se numeste acetabul – o cavitate a osului iliac, in care se articuleaza femurul. Insa la unii sugarii si copii, articulatia soldului nu este formata normal, astfel incat femurul este usor slabit si se poate disloca foarte usor. Astfel, apare ceea ce se numeste displazia (ori dislocarea) soldului.

Desi displazia de sold este prezenta cel mai des inca de la nastere, aceasta afectiune se poate dezvolta si in primul an de viata al copilului. Potrivit unor cercetari recente, copiii care sunt infasati strans pe solduri si cu genunchii drepti prezinta un risc mai mare de a dezvolta o displazie de sold in primul an de viata. De aceea, este foarte important ca parintii sa constientizeze si sa invete cum sa infase copiii in conditii de siguranta, si sa inteleaga ca atunci cand o fac in mod necorespunzator, exista pericolul aparitiei unei dislocari a soldului.

Cazuri diferite

In toate cazurile de displazie de sold, priza femurului in articulatie este una superficiala. Uneori, ligamentele care ajuta la mentinerea femurului in pelvis sunt intinse. In cazurile cele mai grave ale acestei afectiuni, capul femurului este complet iesit din articulatie. In alte situatii, capul femurului se afla in acetabul, dar poate fi usor impins afara din articulatie in timpul unui examen fizic. In cazurile usoare, capul femurului este pur si simplu slabit in articulatie. In timpul unui examen fizic, osul poate fi mutat la locul sau, fara a se ajunge la o dislocare.

In Statele Unite, de exemplu, 1-2 copii dintr-o mie se nasc cu displazie de sold. In mod ideal, pediatrii ar trebui sa descopere aceasta afectiune inca de la prima examinare a nou-nascutului.

decupat displazie secundaraFactori de risc

Displazia de sold tinde sa fie o boala care se transmite in familie. Aceasta poate aparea la oricare dintre cele doua solduri, in cazul oricarui individ. Totusi, riscul aparitiei acestei afectiuni este mai ridicat in urmatoarele situatii:

– in cazul fetelor

– in cazul primului nascut

– in cazul bebelusilor nascuti in ceea ce se numeste prezentatia pelvina (cu sezutul ori mai ales cu picioarele inainte)

– in cazurile in care exista un istoric familial (parintii sau fratii)

– in cazul unui nivel scazut de lichid amniotic

Ce trebuie sa faceti

Trebuie sa contactati medicul pediatru daca observati ca, la nastere sau in primul an de viata, copilul dumneavoastra are:

– picioare de diferite lungimi

– pielea incretita neuniform pe coapsa

– mobilitate mai redusa pe o parte

– semne de schiopatare la incercarile de mers in picioare

Tratamentul

Cand displazia de sold este detectata la nastere, ea poate fi, de obicei, corectata cu ajutorul unui ham sau al unor bretele speciale. Daca soldul nu este efectiv dislocat la nastere, fara un examen medical specific, afectiunea nu poate fi observata pana cand copilul nu incepe sa mearga in picioare. Din acel moment, insa, tratamentul este mai complicat, cu rezultate mai putin previzibile.

Pentru copiii cu varste mai inaintate o solutie devine interventia chirurgicala. Netratata la timp, displazia de sold poate cauza dureri si duce la aparitia osteoartritei la o varsta timpurie.

Mircea Doaga

Sursa: orthoinfo.aaos.org

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.