Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Primul ajutor in caz de nastere

10 septembrie 2010
Share

De cele mai multe ori, momentul nasterii este programat si gandit pana in cele mai mici detalii. Tot de cele mai multe ori insa lucrurile se sustrag planificarilor, iar nasterea se poate declansa neprevazut.

Travaliul se declanseaza frecvent in momentele in care te astepti mai putin. Cu toate acestea, exista anumite semne care il anunta si care pot persista cateva zile sau chiar saptamani inainte ca travaliul sa inceapa. Acestea pot consta in:

 

  • Dureri de spate;
  • Crampe abdominale;
  • Simptome asemanatoare celor premenstruale (iritabilitate, agitatie);
  • Nevoia de a-ti pregati „cuibul” (faci curatenie prin camera copilului, aranjezi lucrusoare etc.);
  • Scaune dese si moi sau, dimpotriva, constipatie;
  • Mictiuni frecvente;
  • Pozitia ortostatica si mersul devin dificile;
  • Respiratie usurata;
  • Secretii sangviolente, mucoase (eliminarea dopului gelatinos).

Cum se declanseaza travaliul?

Exista mai multe teorii legate de declansarea travaliului, dar la momentul actual nu se cunosc cu exactitate cauzele acestuia. Exista doua modalitati prin care travaliul se poate declansa:

 

1. Ruperea membranelor

Aceasta se poate intampla fie spontan, ca o izbucnire, fie mai lent, prin scurgerea de cantitati mici de lichid amniotic, in special la miscari bruste. Notati-va momentul in care observati acest lucru, culoarea lichidului, mirosul, cantitatea si sunati medicul. In mod normal, acesta ar trebui sa fie clar, eventual cu focoane albe de la stratul de grasime cu care este acoperit bebelusul, fara un miros specific. Daca observati ca lichidul amniotic este colorat in rosu (sange) sau verzui (primul scaun al bebelusului), va trebui sa mentionati acest lucru medicului, deoarece pot reprezenta semne de suferinta fetala.

 

In 80-90% din cazuri, gravida intra in travaliu natural in urmatoarele 24 de ore de la ruperea membranelor. Daca pana atunci nu incep contractiile, se trece la declansarea artificiala a travaliului.

 

2. Contractii cu caracter progresiv

Declansarea travaliului prin ruperea spontana a membranelor apare in doar 10% dintre cazuri. De cele mai multe ori, travaliul se declanseaza prin aparitia contractiilor cu caracter progresiv. Acestea pot fi descrise ca si crampe situate in abdomenul inferior, asemanatoare crampelor menstruale, dureri de spate, presiune pelvina inconfortabila. Ele sunt regulate si au tendinta de a creste in intensitate, durata si frecventa. Contractiile pot aparea la inceput la intervale de 7-30 de minute, cu durata de 30-40 de secunde, pentru ca, la sfarsitul travaliului, sa ajunga la distanta de 1-2 minute si durata de 60-90 de secunde.

 

Sfaturi inainte de nastere

  • Veti petrece probabil mult timp intrebandu-va daca a inceput sau nu travaliul. Astfel, incepeti o prima monitorizare a contractiilor. Va puteti nota ora la care a inceput contractia, cate secunde dureaza, cate minute au trecut de la inceputul contractiei precedente, pentru a va putea da seama daca este sau nu vorba de un travaliu.
  • Apoi, va puteti odihni, mai ales daca este noapte, pentru ca aveti nevoie de energie pentru a face fata nasterii. Puteti face un dus prelungit, manca si bea alimente usor de digerat (supa, un iaurt, fructe, bauturi dulci neacidulate).
  • Fiti calma, echilibrata si nu va agitati pentru ca, daca incepeti travaliul cu bine, aveti mari sanse sa il terminati la fel. Va ajuta sa aveti pe cineva alaturi (sotul, mama, prieteni), care sa transmita incredere.
  • Concentrati-va atentia asupra unor ganduri sau imagini linistitoare, inspirati profund in timp ce numarati pana la patru si expirati lent pe gura in timp ce numarati pana la sase. Schimbati pozitia, plimbati-va, puteti chiar urca si cobori cateva scari, pentru ca toate acestea ajuta la coborarea bebelusului si la scurtarea travaliului. Pozitia culcata poate accentua durerea contractiilor si incetini travaliul.
  • Veti observa la un moment dat ca aceste contractii devin mai dureroase. Daca se repeta la intervale de 5-6 minute, dureaza 1 minut si sunt instalate de aproximativ 1 ora (regula 511), fiti sigura ca este momentul sa anuntati medicul si sa porniti spre spital.

 

 

Text: Anamaria Bumb,

Educator prenatal Lamaze,

Centrul Medical Isis,

Str. Mircea cel Batran, Nr. 102, Constanta

Tel: 031/446 33 44

E-mail: [email protected]

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.