Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Durerea de genunchi: 6 cauze

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
7 martie 2022
Share
Exclusiv online
Durerea de genunchi: 6 cauze

Articulatia genunchilor reprezinta una dintre cele mai importante articulatii ale corpului, deoarece avem nevoie de ea pentru aproape orice activitate pe care o desfasuram. In consecinta, genunchii au de suferit pe masura ce anii trec. Durerea de genunchi este frecventa la toate varstele, in special la varstnici.

Durerea de genunchi este asociata adesea cu cracmente (zgomote sau pocnituri intraarticulare), umflare, instabilitate a articulatiilor sau o combinatie a acestora. Indiferent de simptome, este necesar sa mergeti la medic daca mersul este ingreunat sau daca observati deformarea sau instablitatea articulatiei. In cazul unei infectii, puteti observa si prezenta rosetii si a umflarii locale, precum si a febrei. Iata care sunt cele 6 cauze care determina durerea de genunchi.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Gelul emulsionat ArtroSuport, recomandat pentru reducerea rigidităţii musculare şi a durerilor reumatice acute.

Tendinita

Uneori, un stil de viata foarte activ poate pune in pericol articulatiile genunchilor. Sportivii care practica ciclism, jogging, tenis sau baschet au cel mai mare risc de a dezvolta tendinita. Aceasta cauzeaza durere la nivelul rotulei si poate duce la inflamatia tendonului patelar de la acest nivel.

Bursita

Bursa este un sac mic, umplut cu lichid, ce inconjoara articulatia genunchiului. Aceasta are rolul de a oferi sprijin, atenueaza presiunea exercitata asupra articulatiei, lubrifiaza articulatia si reduce frictiunea atunci cand va miscati. In momentul in care este prezenta inflamatia bursei, se umfla, crescand frictiunea la nivelul tesuturilor inconjuratoare si, in consecinta, apare durerea. Unele dintre principalele cauze ale bursitei sunt reprezentate de traumatisme, lovituri locale repetate sau anumite infectii.

Daca suferiti de bursita acuta, este recomandat sa urmati indicatiile de recuperare ale unui medic si ale unui fiziokinetoterapeut. Mai mult, trebuie sa limitati activitatile care implica abuzul articulatiei genunchiului si sa aplicati gheata la cateva ore, timp de 10 minute.

Durerea articulara: intre MIT si ADEVAR

durerea de genunchi

Ruptura de menisc

Una dintre cele mai frecvente leziuni ale articulatiei genunchiului este reprezentata de ruptura de menisc. In cazul persoanelor tinere, este cauzata de traumatisme sau de folosirea agresiva a articulatiei (precum sportivii care joaca tenis sau baschet).

Pe masura ce inaintati in varsta, meniscul se degenereaza si, astfel, apare o sensibilitate la acest nivel.

Ruptura de ligament incrucisat anterior

Aceasta afectiune apare mai frecvent la sportivii de performanta, deoarece acestia isi accidenteaza frecvent aceasta parte a genunchiului. Ligamentul incrucisat anterior al genunchiului este unul dintre cele mai importante, avand rolul de a stabiliza articulatia, evitand rotatia excesiva si indoirea.

6 moduri prin care puteti ameliora durerea din artrita

Artrita

Osteoartrita afecteaza adesea articulatiile genunchilor. Cea mai frecventa forma de artrita apare, de obicei, in jurul varstei de 30 de ani, din cauza inceperii deteriorarii progresive a articulatiei. Simptomele includ rigiditatea, umflarea si limitarea miscarilor articulatiei.

Sindromul tendonului iliotibial

Acesta poate fi tratat cu usurinta. Tendonul iliotibial este o banda lunga de tesut care are ca limite articulatia soldului si a genunchiului. Cei care practica ciclism, jogging sau alte sporturi care exercita presiune asupra acestui tendon au un risc mai mare de aparitie a sindromului tendonului iliotibial.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.