Revista care te menține sănătos

Wellness club

Terapia Bowen contra durerii – tehnici și principii de bază

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, sci-hub.se, betterhealth.vic.gov.au, healthline.com, medicalnewstoday.com, bowtech.ro, edenspa.ro
3 noiembrie 2023
Share
Terapia Bowen contra durerii – tehnici și principii de bază

Terapia Bowen contra durerii a fost fundamentată de către Thomas Bowen (1916-1982), și este o metodă non-invazivă, delicată, de eliberare miofascială. Aceasta constă într-o formă de masaj care se practică de către specialiști în domeniu și presupune aplicarea unei presiuni controlate, dozate și specifice asupra mușchilor, tendoanelor, ligamentelor și fasciilor. Practica își propune să îmbunătățească fluxul de sânge și limfă. Astfel se promovează repararea și vindecarea țesuturilor deteriorare, atenuarea durerii și tensiunii musculare, ameliorarea posturii și a stresului asociat. Este o metodă deosebit de blândă cu pacientul. Terapia Bowen este lipsită de caracter invaziv.

Metoda se adresează unei game deosebit de variate de afecțiuni și tuturor categoriilor de vârstă. Această tehnică holistică pune accent pe autovindecare și se aseamănă foarte mult cu masajul, dar există diferențe semnificative. Scopul terapeutului este de a identifica punctele care produc durere și, ulterior, de a realiza anumite mișcări, cu presiuni diferite, pentru a stimula circulația sangvină și limfatice, dar și pentru a ajuta mușchii să se relaxeze. Comunitatea științifică a fost destul de reticentă în a certifica viabilitatea acestei forme de terapie. Însă dovezile evidente ale eficienței terapiei Bowen sunt justificate de numeroși pacienți care au apelat la un specialist.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Gelul emulsionat ArtroSuport. Este recomandat în caz de durere şi rigiditate musculară, inclusiv durerea din lumbago, torticolis sau durerile musculare din răceală şi gripă, febră musculară, dureri reumatice acute.

Ce este terapia Bowen?

Terapia Bowen este o formă dinamică de terapie, deși mișcările folosite de către specialist sunt deosebit de blânde și controlate. Specialiștii în domeniu susțin că punctele de interes în această formă de terapie sunt reprezentate de mușchi (cu anexele sale) și de țesutul conjunctiv. Folosind mișcări specifice, este stimulat fluxul de energie al corpului, fiind activate anumite puncte care se află pe traseul fasciei musculare. Mulți specialiști susțin că terapia Bowen are rolul final de a activa resursele proprii ale organismului, mizând pe autovindecare. Nu este o formă de masaj terapeutic, deși s-ar putea asemăna foarte ușor cu o astfel de formă de terapie.

terapia Bowen

Cum funcționează terapia Bowen contra durerii?

Terapia Bowen implică așa-numitele „mișcări Bowen” pe care specialistul le face pentru ca, în cele din urmă, să stimuleze proprioceptorii corpului și fibrele senzoriale. Mișcările sunt foarte precise, controlate, ușoare și delicate, iar pacientul ar putea chiar să nu le simtă. Terapia Bowen constă din mai multe serii de mișcări, între care terapeutul ia pauze de 2-5 minute. Pauza aceasta este necesară pentru a oferi organismului timpul de care are nevoie pentru a percepe mișcarea, activându-și energiile. În terapia Bowen se folosesc așa-numitele „mișcări pozitive” și „mișcări negative”, care îndeplinesc funcții specifice:

  • Mișcările pozitive: activează fluxul de energie pozitivă la nivelul teritoriului de interes;
  • Mișcări negative: izolează energia și promovează disiparea acesteia în perioada de repaus.

Terapeutul specialist în terapia Bowen trebuie să dispună de cunoștințe profunde de anatomie, deoarece trebuie să identifice în mod corect structura asupra căreia lucrează (mușchi, articulație și fascie, tendon și teacă nervoasă). De asemenea, trebuie să aibă capacitatea de a depista într-un mod eficient tensiunea acumulată la nivelul țesuturilor, pentru ca ulterior să aplice mișcările necesare eliberării acesteia.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena CârcelRelax. Este un supliment alimentar care contribuie la funcţionarea normală a sistemului muscular, datorită combinaţiei de potasiu, magneziu, vitaminele B6 şi E.

În terapia Bowen, specialistul face următoarele:

  • identifică structura de interes (mușchi, tendon, nerv, fascie, bursă, articulație), folosindu-se de degete;
  • prin aplicarea de presiune, mușchiul este stimulat pentru a se deplasa în direcția dorită;
  • secvențele sunt dictate de către liniile de tensiune ale pielii, care se va deplasa în mod clar peste mușchiul care a fost stimulat.

Fiecare ședință din terapia Bowen implică un număr limitat de secvențe inițiate de terapeut, iar din acest motiv tehnica nu implică niciun fel de durere sau disconfort. Terapia Bowen, dincolo de a fi o tehnică terapeutică alternativă, care mizează pe capacitatea de autovindecare, ridică o gamă variată de semne de întrebare în domeniul medical, observându-se două tabere: persoane care susțin că nu există niciun fundament științific care să valideze tehnica și persoane care, pe de altă parte, susțin viabilitatea tehnicii, deoarece au resimțit efectele benefice pe propria piele.

terapia Bowen

Terapia Bowen contra durerii – principii de bază

Terapia Bowen își fundamentează viabilitatea pe o serie de principii de bază, care susțin faptul că avem în noi tot ce ne este necesar pentru a ne „autovindeca” de dureri și afecțiuni musculare și scheletice. Printr-o serie de mișcări controlate, precise, conforme patologiei de care pacientul suferă, terapeutul inițiază manevrele necesare, în mai multe seturi. Pauzele dintre manevre sunt necesare pentru a oferi organismului timpul de care are nevoie pentru „a percepe” mișcarea și, astfel, a disipa energia negativă acumulată la nivelul punctelor dureroase. O altă caracteristică foarte importantă a terapiei este relaționarea dintre specialistul în terapia Bowen și pacient:

  • pe durata unei ședințe, nu se recomandă ca cei doi să comunice, deoarece mediul în care se desfășoară terapia este important pentru rezultate eficiente;
  • înainte de fiecare ședință, specialistul în terapia Bowen îi explică pacientului în ce va consta ceea ce urmează să facă;
  • pacientul trebuie să îi explice terapeutului care sunt simptomele pe care le prezintă, însă și punctele în care resimte durerea;
  • este recomandat ca pacientul să evite exercițiile fizice înainte de terapia Bowen.

Terapia Bowen pune accent pe autovindecare. Iar specialistul se concentrează asupra tehnicilor care au drept finalitate stimularea țesutului fibros conectiv și a structurilor anatomice de interes. Cei care promovează terapia Bowen susțin că în urma mișcărilor fine și controlate aplicate, va fi eliberată energia negativă care provoacă durere și, astfel, organismul se resetează, ajungând, în cele din urmă, să se vindece. Aplicând presiune asupra anumitor puncte specifice de pe corp, în legătură cu zonele dureroase, terapia Bowen poate fi efectuată și peste îmbrăcăminte, fără a fi necesar ca pacientul să se dezbrace în timpul ședințelor.

Terapia Bowen contra durerii – tehnici

Terapia Bowen presupune abordarea unor tehnici specifice care sunt destul de asemănătoare cu cele ale unui masaj terapeutic. Cu toate acestea, specialiștii evită să asocieze terapia Bowen cu masajul. Mișcările pozitive și negative implică aplicarea de presiune asupra zonelor afectate și rularea delicată a degetelor pe acestea. Mulți o consideră o formă de „vindecare prin atingere”, în care corpul se relaxează, iar terapeutul are rolul de a atinge zona afectată și de a-i da corpului stimulul necesar pentru a-și folosi resursele propriii în vederea vindecării. Oarecum, terapia își fundamentează eficiența pe așa-numita „memorie celulară”, ca răspuns la stimulii dureroși.

Terapia Bowen presupune ca terapeutul să își dezvolte „un al șaselea simț”, în vârful degetelor, astfel încât să poată identifica zona afectată și să dozeze perfect presiunea cu care lucrează. Din acest motiv, foarte mulți specialiști sunt de părere că puțini sunt cei care, într-adevăr, știu cum să abordeze și cum să lucreze cu o astfel de tehnică. Fascia, elementul anatomic care reprezintă principalul punct de interes în terapia Bowen, trebuie mobilizată prin mișcări atente și delicate, doar astfel reușindu-se transmiterea de comenzi care promovează autovindecarea, ameliorarea și dispariția durerilor asociate afecțiunilor tratate prin terapia Bowen.

terapia Bowen, durere cervicala

Terapia Bowen – beneficii

Deși nu există foarte multe studii controlate care să susțină faptul că terapia Bowen chiar poate fi eficientă pentru a trata anumite afecțiuni, studiile observaționale susțin că, într-adevăr, poate fi eficientă pentru a trata afecțiuni cum sunt:

  • durerile cervicale;
  • durerile de la nivelul membrelor superioare;
  • durerile de la nivelul membrelor inferioare;
  • durerile articulare;
  • sindromul de tunel carpian;
  • traumatismele (musculare, osoase, articulare);
  • stările de anxietate, depresie și stresul cronic;
  • insomnia;
  • fibromialgiile;
  • durerile de spate;
  • lombosciatica;
  • entorsele și luxațiile;
  • fasceita plantară;
  • durerile de cap;
  • postura incorectă;
  • tulburările gastrointestinale (frecvent exacerbate de emoții și situații stresante);
  • îmbunătățirea mobilității și altele.

Multe persoane care au făcut cel puțin o ședință de terapie Bowen susțin faptul că, într-adevăr, reprezintă o modalitate excelentă de a te relaxa. De asemenea, unii susțin o ameliorare evidentă a durerilor chiar după o singură ședință, pe când alții rămân reticenți. În cele din urmă, această formă de terapie reprezintă un mod excelent de a reechilibra sistemul emoțional al organismului și, astfel, de a lupta împotriva stresului, anxietății și durerii cu origine psihosomatică.

Foto: Shutterstock

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.