Revista care te menține sănătos

Wellness club

Sarurile de rehidratare va pun rapid pe picioare!

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
30 august 2022
Share
Sarurile de rehidratare va pun rapid pe picioare!

Principala metoda de tratament care vizeaza corectia aportului de fluide in organism se numeste terapie de rehidratare. Exista doua modalitati principale de rehidratare: intravenoasa si orala (cand se administreaza o solutie obtinuta dupa dizolvarea unor pulberi in apa).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rehidrafort; supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale şi lichide.

Sarurile pentru rehidratare orala sunt suplimente alimentare destinate compensarii pierderii de lichide si electroliti din organism, ca urmare a unor afectiuni acute, cum sunt: diareea, varsaturile repetate, folosirea in exces a laxativelor etc. De asemenea, exista afectiuni precum obstructia intestinala, in care rehidratarea orala nu este recomandata. In cazul persoanelor care sufera de intoleranta la glucoza, pot aparea reactii adverse in urma administrarii acestor suplimente alimentare.

Noua formula pentru sarurile de rehidratare

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda administrarea sarurilor de rehidratare orala in prevenirea si tratarea deshidratarii cauzate de diaree, indiferent de etiologie. In acest sens, OMS a stabilit o noua formula pentru sarurile de rehidratare orala:

 • Clorura de sodiu – 2,6 g
 • Citrat trisodic, anhidru – 2,9 g
 • Clorura de potasiu – 1,5 g
 • Glucoza – 13,5 g

Aceasta formula a fost intens evaluata in teste si studii clinice care au stabilit beneficiile pe care le aduc: glucoza favorizeaza absorbtia sodiului si, prin urmare, a apei, in intestinul subtire; potasiul si sodiul inlocuiesc pierderile de lichide din organism in timpul varsaturilor sau al diareii si citratul trisodic corecteaza acidoza care apare in urma deshidratarii si a diareii.

Diareea acuta la adult

secundara_saruri_inainte de paragraful CUM SE ADMINISTREAZA SARURILE DE REHIDRATARE

Cand sunt recomandate si cum trebuie administrate

Alegerea tratamentului depinde de varsta, cauza si de gradul de deshidratare. Sarurile de rehidratare contin un amestec echilibrat de sodiu, glucoza, potasiu si alte minerale care contribuie la inlocuirea fluidelor pierdute. Dupa rehidratare, aceasta solutie trebuie inlocuita cu un continut mai scazut de sodiu. Apa minerala, sucurile sau bauturile racoritoare trebuie evitate in cazul deshidratarii.

Cum se administreaza sarurile de rehidratare orala:

 • Adultii sanatosi, fara afectiuni cronice, dar cu diaree usoara trebuie sa le administreze de la aparitia primelor simptome.
 • Deshidratarea cauzata de diaree poate fi periculoasa in cazul copiilor si varstnicilor. Consumul de saruri de rehidratare trebuie luat in considerare in cazul acestor persoane. Lichidele trebuie consumate intr-o cantitate suficienta, cat sa satisfaca setea si sa mentina culoarea deschisa a urinei.
 • Instructiunile pentru prepararea si administrarea solutiei orale de rehidratare trebuie sa fie conforme cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Situatii in care trebuie sa va adresati medicului

Cu toate acestea, adresati-va medicului daca prezentati unul dintre urmatoarele simptome:

 • Varsaturi sau diaree care persista mai mult de 24 de ore, insotite de febra
 • Imposibilitatea de a consuma lichide
 • Senzatia de sete continua
 • Scaderea cantitatii de urina eliminata
 • Edeme la nivelul picioarelor
 • Scaun cu sange sau mucus
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.