Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Semne care arata ca ne hidratam insuficient

18 iulie 2018
Share

A venit vara si cu ea pofta de plimbare in aer liber, de calatorii, de vacanta si de stat la soare. Chiar daca pentru cei mai multi vara reprezinta o sursa de energie, nu putini sunt cei care, la cresterea temperaturilor peste 28° Celsius, se plang de un real disconfort, in principal din cauza deshidratarii.

Cei mai afectati de caldura si, implicit, de efectele deshidratarii sunt varstnicii si copiii, la care canicula poate avea un impact negativ atat asupra starii de confort, cat si din punct de vedere al sanatatii. De cele mai multe ori, deshidratarea usoara cauzata de consumul redus de lichide pe parcursul zilelor toride este usor de remediat, printr-un aport suplimentar de apa. Insa nu putine sunt cazurile de deshidratare severa, care necesita tratament de urgenta. Asa se ajunge chiar la pierderea cunostintei, spasme musculare ori convulsii.

 

Cum ne dam seama ca suntem deshidratati?

Una dintre cele mai frecvente cauze de deshidratare este aportul insuficient de lichide in timpul zilelor calduroase. In acest context, organismul pierde apa prin transpiratie si nu reuseste sa ajunga la un echilibru daca nu se consuma suficienta apa. Daca, pe langa hidratarea insuficienta, se mai adauga tulburarile gastrointestinale (scaune diareice, varsaturi), atunci pierderile sunt cu atat mai mari, si poate fi necesara administrarea de fluide pe cale venoasa. In momentul in care s-a pierdut aproximativ 2% din totalul fluidelor, organismul incepe sa reactioneze prin aparitia diverselor semne si simptome. Printre acestea se numara: senzatia de sete si gura uscata, tegumente uscate, slabiciune, ameteli.

 

Atentie la bolile cardiovasculare!

De asemenea, persoanele care prezinta deshidratare usoara mai pot experimenta simptome precum stare de greata, inapetenta, constipatie, frisoane, puls accelerat (chiar peste 100 de batai pe minut), emisia unei cantitati mici de urina inchisa la culoare. Cu cat deshidratarea este mai severa, cu atat simptomatologia este mai rasunatoare. Se poate adauga lungul sir de semne si simptome: oboseala extrema, crampe musculare, slabiciune musculara, dureri de cap, tulburari de vedere, furnicaturi la nivelul membrelor.

Pierderea cunostintei si lesinul pot fi cauzate de deshidratare si sunt mai severe la pacientii in varsta care asociaza, de cele mai multe ori, si alte afectiuni, printre care bolile cardiovasculare (cele mai de temut). De asemenea, in deshidratarile severe se poate ajunge la spasme musculare si convulsii care pot pune viata in pericol.

 

Cum evitam deshidratarea

Semne care arata ca ne hidratam insuficientA preveni este intotdeauna mai usor decat a trata. Astfel, va prezentam cateva masuri ce trebuie avute in vedere in zilele calduroase de vara.

  • Consumati minimum 2 litri de apa pe zi! Exista persoane la care este posibil sa nu apara senzatia de sete care sa participe la contrabalansarea pierderilor. Pentru acestea se recomanda consumul unor cantitati mici de apa (200 ml) din ora in ora. Nu orice lichid este eficient pentru a mentine organismul hidratat in mod corect. Bauturile alcoolice si sucurile carbogazoase cu adaos de zahar nu sunt considerate hidratante, putand chiar agrava o deshidratare. Cu alte cuvinte, lichidele care pot fi consumate sunt: apa (de preferat plata), sucurile naturale din fructe (fara zahar) si ceaiurile cu gheata.
  • Evitati imbracamintea din materiale sintetice. Sunt de preferat hainele din bumbac si se recomanda purtarea palariilor si sepcilor. In acest fel va puteti proteja impotriva insolatiei si deshidratarii.
  • In zilele foarte calduroase este bine ca, pe cat posibil, in intervalul orar 11:00-17:00 sa nu iesiti din casa, mai ales in soare. Acest lucru trebuie avut in vedere in special in cazul copiilor si al varstnicilor.

In ciuda sfaturilor legate de statul in casa pe caldura, foarte multe persoane in varsta decid tocmai atunci sa plece la cumparaturi ori pur si simplu la plimbare. Pentru asta aleg cel mai nepotrivit mijloc de deplasare: mijloacele de transport in comun, in care senzatia de caldura si zapuseala este amplificata din cauza inghesuielii si a spatiului inchis.

 

Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.