Revista care te menține sănătos

Medicină alternativă

Terapia prin stiinta respiratiei

15 decembrie 2008
Share

Studii aprofundate realizate in domeniul sanatatii umane au aratat ca nu putem face o separare intre sanatatea fizica, lungimea, calitatea vietii si starea mentala si emotionala a indivizilor. Gandurile si emotiile pe care le experimentam pot influenta functiile creierului, pe cele ale sistemului endocrin si chiar imunitar.

Principalul inamic controlabil al sanatatii este stresul. Nu de putine ori stresul si tensiunea se fac responsabile de performantele slabe, lipsa concentrarii, eficienta scazuta si cresterea conflictelor interpersonale. Stresul este cel care modifica ritmul natural si firesc al organimului. Prin urmare, el este cel care are nevoie de combatere. Societatea actuala impune insa un ritm care ne influenteaza si pe care cu greu il putem tine sub control. Acest ritm intervine in legatura cu principalele noastre surse de energie: mancarea (ce mancam, cum mancam etc.), somnul (calitatea si durata lui), meditatia (momentele de interiorizare) si respiratia, singurul lucru pe care omul il face toata viata. Una dintre primele stiinte care a recunoscut importanta activitatii mentale si a emotiilor asupra starii de sanatate a fost stiinta respiratiei. Prin tehnici de respiratie studiate de mai bine de 5 000 de ani putem elimina stresul, putem sprijini buna desfasurare a diverselor organe si sisteme ale organismului. De asemenea, putem detine controlul asupra emotiilor care, in mod normal, ne-ar fi coplesitoare si putem obtine starea de liniste interioara. Una dintre tehnicile de respiratie este cunoscuta sub denumirea de Sudarshan Kriya.

Ce presupune stiinta respiratiei?
Putem spune ca stiinta respiratiei se ghideaza dupa doua idei de baza: calitatea si succesul actiunilor noastre sunt influentate de statutul mintii noastre, iar unul dintre mijloacele puternice de reglare a activitatii mentale este respiratia. Aceasta stiinta sustine ca mai mult de 80% dintre toxinele emotionale si fizice se elimina prin respiratie. In mod normal, oamenii nu pot beneficia de aceasta resursa, pentru ca folosesc doar 35% din capacitatea plamanilor. Aici intervine rolul exercitiilor de respiratie pe care un om ar trebui sa le efectueze zilnic, cate 15-20 de minute.

Cum functioneaza stiinta respiratiei?
Terapia prin tehnici de respiratie aduce importante beneficii starii de sanatate, insa nu exista un scop tintit. Ceea ce urmareste stiinta respiratiai este restabilirea echilibrului in organim. Obtinerea acestui echilibru general va aduce imbunatatiri si aspectelor particulare de sanatate. Astfel, cei care practica regulat aceste tehnici se vor intoarce la ritmul natural al organismului lor, vor avea valori mai bune ale glicemiei si colesterolului, isi vor ameliora problemele de respiratie (astm, bronsita, alergii), se vor elibera de insomnii. Atentia pentru respiratie diminueaza nivelul de stres, imbunatateste relatiile interpersonale, creste stima de sine, aduce creativitate si claritate mintii, creste sentimentul apartenentei la comunitate si imbogateste viata spirituala.

Rezultatele studiilor pentru tehnica Sudarshan Kriya
Tehnica Sudarshan Kriya (SK), de origine indiana, este una dintre cele mai cuprinzatoare tehnici de respiratie, derivate din aceasta stiinta. Ea este predata in intreaga lume (acum si in Romania) de fundatia „Arta de a trai”. Studiile au aratat ca aceasta practica ofera:
Imbunatatirea activitatii creierului, data de concentrarea mentala marita si, implicit, de nivelul crescut al constientizarii practicantilor SK; Scaderea cortizolului (hormonul stresului). Cei care practica SK in mod regulat dezvolta progresiv niveluri mai mari, atat de relaxare, cat si de rezistenta la stres; Scaderea lactatilor din sange. Lactatii sunt o alta masura biochimica a stresului. Prin relaxare, practicile SK reduc nivelul acestora; Imbunatatirea sistemului imunitar; Efectul antioxidant. Radicalii liberi sunt responsabili de aparitia multor boli, printre care cancerul si bolile cardiovasculare. Pentru a se apara de actiunea lor, organismul are nevoie de enzime antioxidante. Practicantii SK au prezentat in urma studiilor o stare imbunatatita a antioxidantilor si o aparare crescuta impotriva deteriorarii oxidantilor; Diminuarea nivelului de colesterol. Colesterolul daunator starii de sanatate este in stransa legatura cu nivelul de stres. Astfel, practica SK este o unealta eficienta impotriva bolilor date de colesterolul crescut, printre care si hipertensiunea; Tratarea depresiei si anxietatii. Studiile au aratat ca tehnicile SK au o rata de succes de 68-73% in tratarea depresiei, indiferent de gravitatea ei. Aceste tehnici duc la cresterea nivelului de prolactina, asigurand aceleasi beneficii cu clasicele tratamente antidepresive. Mai mult, efectele negative lipsesc. Cert este ca medicina a evoluat, putine fiind la ora actuala afectiunile pentru care nu exista tratament sau solutii de ameliorare. Aceste tratamente implica insa, de multe ori, suportarea unor efecte negative puternice. Uneori, resursele pentru invingerea sau prevenirea bolilor tin de puterea interioara.

Text: Irina Chelarescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.