Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Cum afecteaza fibromialgia femeile

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
27 iulie 2018
Share
Exclusiv online
Cum afecteaza fibromialgia femeile

Fibromialgia este o afectiune cronica manifestata prin oboseala, durere si sensibilitate, raspandite la nivelul intregului corp. Aceasta afecteaza ambele sexe, dar apare mai frecvent la femei. Uneori, fibromialgia se poate manifesta diferit la femei, comparativ cu barbatii.

Acestea pot avea o intensitate mai mare a durerii, in special din cauze hormonale, imunologice sau genetice. Aflati cum se manifesta fibromialgia in cazul femeilor.

Durere mai intensa in perioada menopauzei

Crampele din timpul menstruatiei pot fi de intensitate medie sau mare, variind de la femeie la femeie. In plus, varsta medie de aparitie a fibromialgiei in randul femeilor este de 40-55 de ani si poate avea simptome mai intense in perioada menopauzei.

Menopauza poate creste intenstitatea durerii, anxietatii si a iritabilitatii. Corpul produce mult mai putin estrogen la menopauza. Acesta este un hormon cu rol major in controlul serotoninei, alt hormon care este responsabil de buna dispozitie. Unele simptome ale fibromialgiei pot mima simptomele menopauzei. Acestea includ:

  • Durere
  • Sensibilitate
  • Tulburari ale somnului
  • Tulburari de memorie sau judecata
  • Depresie

Unele femei cu fibromialgie pot avea si endometrioza. In acest caz, tesutul uterului creste in alte parti ale pelvisului. Fibromialgia poate accentua disconfortul cauzat de endometrioza. Discutati cu medicul daca aceste simpotme nu dispar dupa menopauza.

Durerea accentuata din fibromialgie este, de obicei, descrisa ca fiind intensa, cu plecare de la nivelul muschilor si iradiand in alte parti ale corpului. Unele persoane o resimt ca pe o senzatie de furnicaturi sau intepaturi.

Pentru a pune diagnosticul de fibromialgie, durerea trebuie sa afecteze toate partile corpului, pe ambele parti, inclusiv partile superioare si inferioare ale corpului. Durerea poate aparea si disparea si se poate agrava in unele zile. Aceste variatii pot influenta toate activitatile zilnice.

Femeile si barbatii pot experimenta durerea din fibromialgie in mod diferit. Ambele sexe, insa, experimenteaza un nivel crescut de durere la un moment dat. Insa, in general, barbatii au un nivel mai scazut de durere comparativ cu femeile.

fibromialgia

Intensificarea durerii la nivelul vezicii urinare si tulburarile de tranzit

Fibromialgia poate agrava alte probleme, precum sindromul de intestin iritabil si afectiunile vezicii urinare. Ambele afectiuni pot determina aparitia:

  • Crampelor si a durerii la nivelul abdomenului inferior
  • Durerii in timpul actului sexual si al urinarii
  • Presiunii la nivelul vezicii urinare
  • Intensificarii nevoii de urinare, in toate momentele zilei

Factori de risc in aparitia fibromialgiei

Oboseala excesiva si depresia

Femeile cu fibromialgie au o incidenta mai mare in cazul depresiei, in comparatie cu barbatii. Alte afectiuni care pot aparea odata cu fibromialgia sunt reprezentate de sindromul picioarelor nelinistite si apneea de somn. Lipsa somnului poate contribui la accentuarea oboselii si a depresiei. Este posibil sa va simtiti obosita si sa aveti tulburari de concentrare pe timpul zilei, chiar daca ati dormit toata noaptea. In plus, odihna insuficienta poate creste sensibilitatea la durere.

Este necesar sa discutati cu medicul daca aceste simptome va influenteaza dispozitia sau daca sunt asociate cu alte simptome ale fibromialgiei. Desi nu se vindeca, fibromialgia poate fi tinuta sub control prin medicatie sau tratamente alternative, pentru a va mentine o viata activa.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.