Probabil ca diagnosticul de fibrom uterin, mai ales atunci cind este asociat si cu denumirea de tumora, creeaza multe temeri în rindul femeilor. Aceasta asociere cu tumora te duce cu gindul la ceva malign, canceros, ceea ce este complet gresit. Dar sa vedem, de fapt, ce este fibromul uterin?
Fibromul uterin mai este cunoscut si sub denumirea de leiomiom sau miom si este o formatiune (tumora) benigna, care de cele mai multe ori este depistat la o consultatie ginecologica obisnuita. Ca frecventa, se intilneste cam la 18 – 20% din populatia feminina (la rasa neagra procentul este mult mai mare), cu incidenta mai mare intre 35 si 50 de ani. Rareori se intilnesc cazuri de fibrom la femei sub 30 de ani sau dupa menopauza.
Fibromul uterin poate fi localizat oriunde, in diferite portiuni ale uterului, si in diferite parti ale grosimii peretelui uterin: submucos – spre cavitatea uterina intramural sau in grosimea peretelui uterin subseros – cu evolutie in afara uterului. Acesta din urma poate avea baza de implantare larga, sau ingusta (caz in care exista riscul de torsionare, adica de rasucire si complicatii legate de aceasta).
Fibromul poate aparea ca un singur nodul, sau ca noduli multipli polilobati, situatie numita polifibromatoza uterina. Pot fi noduli mici sau, dimpotriva, sa ajunga la dimensiuni impresionante (citeva kilograme). 50% dintre fibroame devin simptomatice, producand sangerari si dureri pelvi-abdominale.
Cum apare fibromul uterin?
Cauza aparitiei acestuia inca nu este cunoscuta, desi s-au emis mai multe ipoteze (genetica, hormonala, infectioasa, mecanica, vasculara) care au fost abandonate in timp. In prezent se considera ca un rol important in aparitia fibromului il are cantitatea crescuta de hormoni feminini din sange (hiperestrogenia).
Primele semne ale fibromului uterin
- Sangerarile, care pot aparea intre menstruatii (metroragii) sau ca menstruatii abundente si uneori prelungite (meno-metroragii), cu pierderi de cheaguri.
- Durerile, care pot fi spontane sau in timpul menstrelor (dismenoree) sau in timpul actului sexual (dispareunie).
- Fenomenele urinare (mictiuni frecvente, usturimi la urinat, chiar infectii urinare), digestive (constipatie, defecatie dureroasa), precum si insuficienta venoasa (varicele membrelor inferioare) apar atunci cind fibroamele voluminoase afecteaza organele vecine prin compresii si complicatii mecanice.
- Secretii vaginale albicioase (leucoree) cantitativ crescute, fara alte manifestari ale unei vaginite.
Pentru cazurile de fibrom uterin mai dificil de diagnosticat se poate apela la unele examene complementare, cum sunt:
- ecografia transabdominala sau transvaginala
- histeroscopia
- histerosalpingografia
- chiuretajul biopsic
Pentru diferentierea de alte formatiuni abdominale sunt folosite tomografia computerizata (CT-scan) si, mai recent, rezonanta magnetica nucleara (RMN).
Evolutia si tratamentul fibromului uterin
Evolutia fibromului uterin este variata. Astfel, unele au evolutie silentioasa, sunt bine tolerate de bolnave, iar la menopauza se pot atrofia pana aproape de disparitie. In unele cazuri insa, fibroamele devin simptomatice si creeaza complicatii locale si generale care au fost deja mentionate. Trebuie precizat ca numai 0,5% (deci doar 1 din 200!) din fibroame se pot transforma in sarcom uterin (cancer de corp uterin).
Exista doua modalitati de tratament pentru fibromul uterin:
Tratamentul medicamentos: Este un tratament hormonal, care nu produce involutia fibromului, cel mult reduce din simptomatologia respectiva. Este indicat in fibroamele mici, necomplicate, cu hemoragii (dupa efectuarea unui chiuretaj biopsic, fractionat) si consta in administrarea de produse din progesteron sintetic sau natural micronizat (de preferat). Se mai folosesc produse hormonale tip GnRH (un alt hormon feminin), care in 40 – 60% din cazuri reduc semnificativ volumul fibroamelor, insa aceste tratamente se fac pe termen scurt, iar revenirea fibroamelor dupa intreruperea tratamentului este ceva obisnuit; au reactii adverse puternice si determina bufeuri, instalarea osteoporozei, iar costul lor este destul de ridicat.
Acest tip de tratament este indicat pentru; femeile care vor sa-si pastreze functia reproductiva; tratamentul preoperator al nodulilor mari, in vederea mentinerii uterului sau usurarii interventiei chirurgicale (care altfel ar fi deosebit de dificila); femeile care sint aproape de menopauza si refuza operatia; cazurile care au contraindicatie operatorie.
Tratamentul chirurgical: este cea mai importanta modalitate de tratament al fibromului uterin si este rezervat fibroamelor mari simptomatice si complicate.
Tipul de interventie chirurgicala depinde de varsta femeii, de marimea si numarul fibroamelor, de evolutia lor si de complicatiile prezente. Astfel, la femeile tinere, in perioada fertila, se prefera operatiile conservatoare, cu pastrarea uterului, gen miomectomie (extragerea nodulului fibromatos). La femeile mai in varsta, fara functie reproductiva, se recurge la histerectomie (indepartarea uterului) totala sau partiala, cu sau fara extirparea ovarelor. Interventia se practica prin incizie abdominala sau pe cale joasa (vaginala). Fibroamele mici submucoase sunt extirpate pe cale histeroscopica, aplicind principiul electrorezectiei. In ultimii ani s-a dezvoltat tehnica laparoscopica, pentru operatii mai mult sau mai putin radicale.
Este important sa se stie ca orice pacienta cu diagnosticul de fibromatoza uterina trebuie urmarita din 6 in 6 luni, iar interventia chirurgicala este rezervata unor indicatii speciale, cazurilor simptomatice sau celor complicate. Prin urmarirea fibroamelor se pot afla gradul de crestere, localizarea acestora precum si eventualele complicatii de debut.
Dr. Hamid Reza Ayatollahi
Medic primar obstetrica-ginecologie
Centrul Medical Medicover Grozovici
am si eu un febrom uterin ce sfaruri inmi dati? sa ma operezi ?
De obicei fribromul uterin este cel mai bine sa fie operat. Depinde de mai multi factori daca aveti simptome, ce anume a iesit la examenele efectuate, insa in general se prefera interventia chirurgicala.
Dr.Alin Popescu
am 20 de ani si sunt operata de fibrom uterin intramural corporeal anterior nu stiu cat e de grav dar vreau sa imi spuneti si dumneavoastra sa ma preveniti de ce ar putea sa mi se mai intample dupa aceasta interventie chirurgicala??
Buna ziua,
In primul rand m ar fi ajutat sa stiu ce fel de operatie s-a efectuat intrucat fibromul uterin poate fi indepartat prin mai multe variante. In alta ordine de idei este firesc sa fiti speriata dupa o interventie chirurgicala dar fibromul uterin nu este o patologie grava, marea majoritate a femeilor confruntandu-se cu acesta. Probleme pot aparea daca nu se urmeaza tratamentul insa nu este cazul dumneavoastra. Avand in vedere ca interventia chirurgicala a fost efectuata lucrurile vor merge in bine. Este bine ca postoperator sa nu faceti eforturi fizice mari. Nu va mai ganditi la posibilele complicatii intrucat acest lucru nu va ajuta. Atata timp cat stati bine cu moralul si organismul dumneavoastra va fi capabil sa se vindece.
Dr. Alin Popescu
am 33 de ani mi saspus ca am mioma mica ce svat imi dati un svat
am 37 de anisi am fibrom uterin nu stiu cat e de grav dar nu am mistuatie dor 3 zile si este mic 22mm este tatamet ‘ ezisa
Buna ziua,
Conduita terapeutica in cazul unui fibrom uterin se stabileste impreuna cu medicul ginecolog in urma efectuarii unui consult si a unei ecografii abdominale pentru stabilirea caracteristicilor acestuia (localizare, dimensiuni). De cele mai multe ori fibroamele nu cauzeaza nici un fel de simptomatologie ( durere abdominala, sangerari) putand sa scada in dimensiuni dupa intrarea la menopauza. Exista insa si cazuri in care un fibrom uterin poate cauza o simptomatologie extrem de suparatoare ca de exemplu sangerarea ce poate cauza anemie, compresia fibromului pe organele invecinate, durere, in aceste cazuri fiind nevoie de micsoarea fibromului cu ajutorul unor medicamente apoi extirparea acestuia chirurgicala. De cele mai multe ori indepartarea fibromului uterin presupune si indepartarea uterului. In functie de varsta pacientei, de dimensiunea fibromului si de dorinta acesteia de a avea o sarcina se poate recurge doar a indepartarea fibromului cu lasarea uterului pe loc. Cu alte cuvinte pentru a stabili care varianta de tratament este cea corecta in cazul dumneavoastra este bine sa va consultati cu medicul ginecolog.
Dr. Alin Popescu
numele meu este Aurora Toma am 44 ani si am un fibrom uterin de 10 cm, am hemoragii abundente 2zile in perioada ciclului. iar peste ciclu nu am hemoragii. Acest fibrom se poate extirpa fara o operatie clasica , prin noile metode cu laser. , si care este timpul de refacere dupa aceasta operatie. Va multumesc
Buna ziua,
Varinatele actuale de tratament in ceea ce priveste fibromul uterin sunt:
-extirparea doar a fibromului cu lasarea uterului pe loc (miomectomie)
-extirparea intregului uter (histerectomie)
-embolizarea fibromului uterin sau cu alte cuvinte ditrugerea/micsorarea acestuia prin intreruperea vascularizatiei acestuia
In cazul in care nu exista sangerare in afara menstruatiei, dureri abdominale, si compresie data de catre firbrom pe structurile invecinate, se poate astepta (avand in vedere varsta dumneavoastra) sa intrati la menopauza deoarece datorita modificarilor hormonale din aceasta perioada fibromul poate regresa in dimensiuni fara sa mai fie nevoie de o interventie chirurgicala. De asemenea va sfatuiesc sa fiti in evidenta unui medic ginecolog pentru a monitoriza ecografic evolutia fibromului uterin. In cazul in care apar sangerari nelegate de ciclu sau dureri abdominale trebuie sa va adresati medicului pentru a lua o decizie in ce priveste modalitatea de abordare a acestei afectiuni.
Dr. Alin Popescu
dle dr,am 37 de ani si am fost diagnostikata ku polifibromatoza si mi s a rekomandat de katre 3 dr ginec histerectomia ka fiind unika solutie si kiar urgenta.mentionez ka 2 dintre fibroeme au in jur de 5 cm ,iar sangerarea de 15 zile dupa o menstra intarziata ku 1 sapt,este singura si de fapt cea kare m a dus la aceste kontroale.
va reog sa mi spuneti daka as putea sa mi salvez uterul,pt ka mi as dori un copil.va rog din suflet,raspundeti mi.
Paula
Buna ziua,
Din pacate cred ca solutia propusa de catre medicii ginecologi este cea corecta. Fibroamele sunt mari si o sangerarea abundenta (care pe termen lung poate duce la o anemie grava) impune acest gest terapeutic (histerectomia). Inteleg foarte bine cat de traumaizanta este aceasta interventie din punct de vedere psihic pentru o femeie insa daca veti tenporiza acest lucru se poate ajunge la situatii si mai periculoase.
Dr. Alin Popescu
Embolizarea fibromului utetin dr Rares Nechifor
Draga mea incarca sa te duci la Un consult dr tutunaru daniel .
am descoperit acum 10 zile ca am fibrom de 2 cm….nu am nici o nastere…..intrebare….este adevarat ca fibromul dispare dand nastere la un copil?
Nu este obligatoriu ca un fibrom uterin sa dispara datorita unei sarcini. Consultati un medic ginecolog in cazul in care planuiti sa ramaneti insarcinata.
Dr. Alin Popescu
ok! daca este de doar 2 cm (fibrom) trebuie operat neaparat?
Buna seara,
Nu este obligatorie interventia chirurgicala insa va sfatuiam sa mergeti al medic deoarece pentru a evalua corect situatia este nevoie de o serie de investigatii care pot da detalii nu numai in privinta marimii cat si in privinta localizarii fibromului. Este posibil sa nu fie necesara o interventie chirurgicala in cazul dumneavoastra insa cele mai bune solutii ( si cele mai corecte) vi le poate da numai medicul ginecolog dupa o evaluare completa a situatiei.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua am 28 de ani si am fost diagnosticata cu fibrom subseros avand un diametru de 8.5cm, fiind un fibrom destul de mare credeti ca solutia chirurgicala ar fi singura solutie?
Buna ziua,
Cred ca in cazul dumneavoastra solutia terapeutica ar fi miomectomia aceasta reprezentand extirparea fibromului cu conservarea organelor reproductive. Avand in vedere ca sunteti foarte tanara aceasta metoda va permite sa ramaneti insarcinata in viitor. Va sfatuiesc sa mergeti la un medic ginecolog si sa discutati cu dansul eventualele metode de tratament deoarece decizia trebuie luata in urma mai multor investigatii. Nu temporizati vizita la medic.
Dr. Alin Popescu
buna ziua.Am 3 fibroame submucoasa uterina de 8-10 mm care imi provoaca hemoragii.Am menstruatie 2 zile f abundent,apoi 1 zi nu mai am deloc dupa care,se porneste hemoragia instantaneu,cu cheaguri cat o palma….Ginecologul meu,mi-a propus sa fac un chiuretaj biopsic si, „sigur nu scapi de cutit” sunt cuvintele lui.Am 45 de ani,sunt operata si de glanda tiroida,mi-a fost extirpata,avea noduli si se pare ca din cauza ei am si fibroamele.Dupa operatia de tiroida am luat Lutenyl pentru fibroame si nu a avut nici un efect.Am incercat si cu Tinctura de mladite de zmeur.
Ce pararere aveti?E necesara interventia?
Buna seara,
Avand in vedere ca fibroamele produc hemoragii atat de importante cred ca indicatia chirurgicala este corecta.
Dr. Alin Popescu
buna ziua. am 29 ani, sint insarcinata in 6 sapt si am mioma de 10 mm pe partea dorsala a uterului. e periculos? trebuie sa renunt la sarcina ? va trece pe parcurs sau neaparat e nevoie de operatie?
Buna seara,
Existenta unui fibrom uterin (mioma uterina) reprezinta un risc pentru sarcina. Cred ca este indicat sa mergeti la un medic ginecolog pentru investigatii suplimentare care vor putea stabili conduita terapeutica. Nu cred ca la o dimensiune de 10 mm trebuie sa faceti intrerupere de sarcina insa repet medicul ginceolog este cal mai indreptatit sa va dea solutii in privita problemei actuale. Este foarte important sa mergeti la medic cat mai curand si sa nu lasati sarcina sa avanseze fara sa aveti o evaluare completa ginecologica.
Dr. Alin Popescu
de 14 zile am ciclu adica primele3 zile a fost de culoare maro apoi sange a zecea zi medicul mi a dat orgametril il iau de 4 zile si inca sangerez maine 5 martie fac 14 zile, mi sa spus ca am un fibrom de 10mm acum un an anul acesta era la fel nu mi a crescut ma gandesc sa fie de la sterilet (medicul mi a zis ca nu ca la ecografie era bine) mi s a zis ca am un exces hormonal DV CE SPUNE TI MA PUTETI LAMURI sunt in depresie
Buna ziua,
Din cele relatate de dumneavoastra cred ca perezenta fibromului uterin este cauza sangerarilor. Cred ca medicul dumneavoastra ginecolog trebuie sa faca investigatii suplimentare si mai ales trebuie sa ia o decizie terapeutica cat mai repede deaoerece nu este normal sa sangerati timp de 14 zile. Nu temporizati vizita la medic deoarece cu o astfel de afectiune nu este de glumit. Ma indoiesc ca o tulburare hormonala poate provoca o sangerare atat de importanta (timp de 14 zile). Tulburarile hormonale pot da diverse dereglari ale ciclului sau sangerari neimportante cantitativ intre menstruatii.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua! Numele meu este Maria Tomoiaga si am 46 de ani. Am hemoragii abundente cate 6*5zile in perioada ciclului. Am fost diagnosticata cu fibromatoza uterina cu metroragie. Am fost chiuretata dar acest lucru se tot repeta. Sunt plurialergica la medicamente. Ce as putea face?
Buna ziua,
In primul rand trebuie sa va gasiti un medic ginecolog in care sa aveti incredere si care sa va urmareasca pe termen lung in ceea ce priveste uterul fibromatos. Este necesara o ecografie cu sonda vaginala pentru a putea cuantifica dimensiunile uterului si ale fibroamelor. Avand in vedere ca simtomatologia este extreme de zgomotoasa si ca sangerarea abundenta din timpul si dintre cicluri se poate complica cu o anemie cred ca este necesara o interventie chirurgicala insa medical ginecolog este cel care hotaraste acest lucru impreuna cu dumneavoastra. Va sfatuiesc sa mergeti cat mai repede la un medic.
Dr.Alin Popescu
Va rog sa specificati referinte atunci cand afirmati ca un fibrom se poate transforma in sarcom uterin (leiomiosarcom sau sarcom endometrial stromal). Literatura de specialitate (oncologica) din ultimii ani a incetat sa pretinda o legatura intre cele doua afectiuni. M-am lovit de aceasta preconceptie a medicilor in cazul mamei mele. Realitatea, in ceea ce priveste sarcomul uterin: este o boala rara si foarte rara (700-1000 femei sunt diagnosticate anual in Europa) despre care medicul dumneavoastra probabil nu va sti nimic desi va afirma altceva. Probabil sunteti singura pacienta cu aceasta afectiune pe care o va avea in toata cariera – sa nu va asteptati sa o recunoasca, nici el/ea, nici patologul spitalului.
Va rog, dragi medici, fiti foarte atenti la cercetarile recente si nu induceti pacientii in eroare doar pentru a va tine garda profesionala sus.
Drage bolnave de sarcom uterin, va rog sa participati activ la procesul vostru de vindecare si sa tineti constant un ochi deschis la studiile clinice care se desfasoara afara.
O alta preconceptie este ca sarcomul uterin nu are receptori de hormoni. Daca sunteti diagnosticata cu aceasta afectiune insistati fara drept de apel ca tumora primara sa fie testata pentru receptori. Daca sunteti refuzata, mergeti chiar dumneavoastra la institutul Babes si cereti asta – costul nu e chiar mic dar merita fiecare banut. Daca aveti acesti receptori, chiar si in procentaj mic, sansele dumneavoastra de a tine in frau un sarcom extrem de agresiv sunt relativ mari. Rezultatele medicamentelor Letrozole si Femara sunt foarte promitatoare in acest sens.
Iar daca pe buletinul patologic aferent fibromului extirpat apare comentariul „corp galbui – potential incert” mergeti de urgenta cu o proba de tesut la Institutul Babes – inainte de a face o terapie cu hormoni (in cazul histerectomiei). Oricate asigurari ati primi de la ginecolog, faceti investigatiile pana la capat.
Buna ziua, am citit cu mare atentie si eu mesagele pacientilor si raspunsurile la ele. Am si eu aceias problema, miom uterin cu dimensiunele 3,96*4,31.Am mers la medic am facut un chiuretaj biopsic si medicul mi-a recomandat sa-mi pun o spirala hormonala (Mirena) care ar fi un ajantaj pentru boala mea. Va rog sa-mi spune-ti cum credeti este o varianta reusita?
Angela
Buna ziua,
Ar fi interesat de stiut rezultatul de la chiuretajul biopsic inainte de a lua o decizie cu privire la tratamentul cu Mirena.
Dr. Alin Popescu
am facut un eco abdominal si mi-a depistat fibrom uterin voluminos de aprox 75/75mm si pe topografia anexei drepte un proces expansiv cu dimensiuni de 58/48,va rog daca e cineva sa-mi spuna si mie ce semnifica aceasta si ce sa fac cu fibromul? multumesc tare mult.
Buna ziua,
Cel mai bine va poate raspunde la aceasta intrebare medicul ginecolog. Cu rezultatul de la ecografie mergeti la un gincolog pentru a discuta optiunile terapeutice. Fibromul uterin poate fi urmarit in timp ecografic daca nu da simptome (sangerari, dureri) sau se poate opera. Pe de alta parte procesul expansiv ovarian este destul de mare motiv pentru care mergeti la medic pentru a lua o decizie.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua, ma numesc Lilia si sunt din R. Moldova. Am facut 2 examene ecografice transvaginal, rezultatele sunt urmatoarele: Corp uterin (forma- piriform), pozitie(anteflexio, anteversio, pozitie mediana, mobilitate-obisnuita), dimensiuni (ax longitudinal 52.9mm, ax anteroposterior 42.2, ax transvers 66.9mm, volum 78.1cm3), Miometriu- cu structura neomogena, miom intramural in regiunea fundica 48.1mm si alt nodul subseros pediculat la bordul sting 37.9 mm. Ecou median(grosime 9.56mm, faza secretorie), structura-omogena, cavitatea uterina nedilatata, col uterin (volum normal, structura obisnuita), ovare: drept ax longitudinal 43.5mm, transvers 24.3mm, anteroposterior 28.3mm, volum 15.7cm3 cu un corp galben, stang-ax longitudinal 33.8mm, transvers 21.1mm, anteroposterior 26.6mm, volum 9.9cm3, trompe uterine nu se vizualizeaza, Douglas-ul colectie lichidianatransonica nesemnificativa. Concluzie: Miom uterin multinodular.
Vreau sa mentionez ca am 29ani, si examenul dat l-am facut impreuna cu analizele infectiei Torch p-u a ma pregati de sarcina. Primul medic la care am facut ecografia mia recomandat operatie si a spus ca in starea data nici nu pot ramine insarcinata, al doilea medic mia spus ca nui numai decit sa fac operatie ca pot ramine insarcinata si apoi dupa nastere prin cezariana concomitent sa-mi scoata miomul, ca dumnealui a vazut cazuri si mai rele si au ramas insarcinate si au nascut.
As vrea sa aud si opinia Dumneavoastra luind in vedere virsta si dorinta de a avea copil sanatos, dar in primul in rind sa fiu eu sanatoasa si sa nu am careva complicatii in viitor motiv fiind ca nu am actionat la timp.
Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Este posibil sa ramaneti insarcinaa insa avand in vedere existenta formatiunilor de la nivelul corpului uterin exista riscul de aparitie a complicatiilor in timpul nasterii.Astfel incat va recomand rezolvarea lor inainte de a ramane insarcinata.
Dr. Alin Popescu
Buna seara!Am fost diagnosticata cu nodul fibromatos pe uter,dar medicul ginecolog nu mi-a spus cati cm are,mi-a spus ca este mic si ca trebuie „sa-l las in pace pentru ca nu am ce sa-i fac”!Acum nu stiu ce sa fac sa merg la alt medic pt ca imi doresc un copil ,am 24 de ani!menstruatia nu o am abundenta doar ca este neregulata si afara de menstruatie doar luna aceasta am avut scurgeri maronii si dureri in partea dreapta jos!intrebarea mea cea mai importanta ar fi daca mai pot face copii cu aceasta afectiune!sunt foarte speriata pt ca de cateva luni incerc sa raman insarcinata dar nu s-a intamplat!v-as riga ssa-mi raspundeti si mie!multumesc!
Buna ziua,
Daca fibromul uterin este mic in principiu ati putea sa ramaneti insarcinata. Daca acest lucru nu s a intamplat pana acum inseamna ca mai sunt si alte cauze alte infertilitati motiv pentru care va recomand sa mergeti la un endocrinolog.
Dr. Alin Popescu