Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Cauze surprinzatoare ale durerii pelvine

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
14 martie 2022
Share
Exclusiv online
Cauze surprinzatoare ale durerii pelvine

Daca resimtiti durere in partea inferioara a abdomenului si a pelvisului si daca va doare atunci cand urinati sau aveti contact sexual, poate fi vorba despre o afectiune medicala ce trebuie investigata. Exista mai multe afectiuni care cauzeaza durerea vaginala si pelviana. Din acest motiv, este indicat sa mergeti cat mai curand la medic.

Daca nu sunt tratate, aceste boli se pot agrava si pot avea consecinte grave. Iata care sunt cauzele surprinzatoare ale durerii pelvine.

Alaptarea

Nivelul estrogenului (hormon feminin) scade rapid in primele 48 de ore dupa nastere. In acelasi timp, organismul creste productia de prolactina (alt hormon) pentru a stimula lactatia. Estrogenul mentine lubrifierea naturala a vaginului. Atunci cand nivelul acestuia este scazut, apare uscaciunea vaginala si scaderea libidoului. In consecinta, uscaciunea vaginala duce la aparitia durerii in timpul contactului sexual.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Produsele Genera pentru igiena intimă, formulate cu extracte naturale care au efect antibacterian, antifungic şi antiinflamator.

Contactul sexual

Chiar daca nu ati nascut de curand, puteti simti o durere in timpul contactului sexual. Acest lucru este cauzat de prezenta unor iritatii ale cervixului, in urma contactelor sexuale mai dure. Acest tip de durere nu trebuie confundat cu durerea vaginala, resimtita doar la nivelul vaginului, in comparatie cu aceasta, ce apare la nivelul abdomenului inferior.

Unele pozitii sexuale sunt, din punct de vedere anatomic, mai greu de abordat pentru organele feminine (uter, ovare). Este necesar sa identificati pozitiile sexuale cu care va simtiti mai confortabil si sa le evitati pe cele care va produc durere.

Bolile cu transmitere sexuala

Daca observati o durere pelviana brusca, poate fi vorba despre o boala cu transmitere sexuala. Chlamydia si gonoreea sunt principalele boli cu transmitere sexuala ce pot duce la aparitia durerii pelvine si a infertilitatii. In consecinta, acestea pot determina aparitia bolii inflamatorii pelvine cronice, manifestata prin febra, frisoane, durere abdominala, secretie vaginala, greata si varsaturi. Aceste boli pot fi tratate cu antibiotice, insa pot fi identificate timpuriu prin efectuarea unor controale ginecologice periodice, in special daca ati avut mai multi parteneri sexuali sau daca ati avut contact sexual neprotejat.

Cele mai comune boli cu transmitere sexuala

Res_endo

Endometrioza

Este o boala in care invelisul uterului incepe sa se multiplice, sa creasca, provocand, in cele mai multe cazuri, aparitia unei dureri cu caracter de intepatura, precum si tulburari gastrointestinale, durere la respiratie, dureri la nivelul intregului corp si urinari frecvente. Insa, aceste simptome pot aparea si in cazul altor afectiuni. Din acest motiv, este important sa mergeti la medic pentru investigatii suplimentare daca aveti suspiciunea de endometrioza.

Menopauza

La menopauza, nivelul estrogenului scade si apare uscaciunea vaginala, asociata cu o senzatie de arsura. Daca va aflati la menopauza si aveti aceste simptome, discutati cu medicul pentru a va recomanda tratamentul necesar, precum si o serie de lubrifiante la care puteti apela.

Ruptura de chist ovarian

Daca sunteti la ovulatie, exista sanse ca un chist ovarian mare sa se rupa si sa „elibereze” ovulul. Contactul sexual agresiv sau exercitiile fizice intense pot duce la aparitia rupturii si, in consecinta a durerii. Insa, chistul ovarian se poate rupe si spontan, fara a exista anumiti factori.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.