Uterul este un organ situat pe linia mediana la nivelul pelvisului, intre vezica urinara si rect, continuându-se in partea inferioara cu vaginul. Uterul este impartit in trei portiuni: colul uterin, portiunea inferioara care se deschide la nivelul vaginului, corpul uterin, portiunea superioara si istmul, o zona ingusta de legatura intre corp si col.
Colul uterin are o portiune denumita exocol aflata in portiunea superioara a vaginului si vizibila la examenul ginecologic cu valve si o portiune denumita endocol care se poate vizualiza numai partial. Zona de trecere intre epiteliul pavimentos al exocolului si cel cilindric al endocolului este locul in care debuteaza majoritatea tumorilor colului uterin.
Care sunt factorii de risc pentru aparitia cancerului de col uterin?
In Romania cancerul colului uterin reprezinta cea mai frecventa neoplazie a tractului genital feminin si a doua cauza de deces prin cancer la femei (dupa cancerul mamar).
Incidenta cancerului de col uterin este semnificativ crescuta la femeile din clasele socio-economice inferioare, cu debut al vietii sexuale la varsta tanara, parteneri sexuali multipli, istoric de promiscuitate sexuala, numar mare de sarcini, fumatoare. Prin contrast, este putin frecvent la nulipare si la cele cu viata sexuala inactiva. Fara a se recunoaste unanim un rol etiologic, exista peste 20 de tipuri de virusuri papilloma (HPV) asociate cu cancerul de col uterin. Rolul agentilor virali continua sa fie controversat.
Cum evolueaza cancerul colului uterin?
Carcinomul epidermoid (cea mai frecventa forma) are originea, uzual, la jonctiunea cilindro-scuamoasa (denumita si zona de transformare) a colului uterin. De obicei se asociaza cu leziuni de displazie si carcinom in situ, demonstrand progresia unor astfel de leziuni catre cancer invaziv, care poate dura intre 10-20 ani. Leziunile sunt la inceput mici, iar depistarea si tratarea lor corecta duce la vindecarea bolii. Daca invazia la nivelul colului progreseaza, cresterea tumorii se evidentiaza clinic prin aparitia unei ulceratii superficiale sau a unei tumori exofitice care predomina in vagin. Sunt invadate din aproape in aproape vaginul, parametrele, iar in stadii avansate chiar vezica urinara si/sau rectul.
Datorita retelei limfatice bogate pe care o are uterul, precoce in evolutia bolii pot aparea metastaze (tumori secundare cu originea in tumora primara de la nivelul colului) in ganglionii limfatici pelvini sau chiar lomboaortici. Diseminarea hematogena (in alte organe) este mai putin frecventa, dar relativ comuna in stadiile avansate; metastazele apar la nivelul plamanilor, ganglionilor limfatici mediastinali si supraclaviculari, oaselor si ficatului.
Care sunt semnele de aparitie a bolii si cum se pune diagnosticul?
Formele incipiente de cancer de col uterin sunt asimptomatice, ele se descopera numai in cadrul procesului de screening prin examen citologic Papanicolau. Pe masura ce tumora creste, pacienta poate acuza sangerari pe cale vaginala, spontane sau la contactul sexual. De cele mai multe ori se asociaza o secretie vaginala cu evolutie trenanta. Durerea nu este comuna, ea apare in stadii avansate, fiind determinata de o multitudine de cauze: necroza tumorala, inflamatie pelvina asociata, invazia unui ureter, a vezicii urinare sau rectului.
Diagnosticul leziunilor precursoare (preinvazive): investigatiile incep cu examen citologic Papanicolau. Terminologiei clasice Papanicolau i s-au adaugat in timp cele de displazie si CIN, ultima abordare fiind reprezentata de clasificarea Bethesda (TBS) care grupeaza leziunile precursoare neinvazive ale colului in categoriile grad scazut (LSIL) si grad inalt (HSIL), fiecare dintre ele cu algoritmul propriu de tratament si urmarire. Daca citologia este anormala dar fara prezenta unei leziuni vizibile pe col, se efectueaza colposcopia, metoda care analizeaza foarte atent suprafata exocolului uterin si portiunea initiala a canalului cervical.
Biopsia ghidata colposcopic si eventual chiuretajul endocervical pun diagnosticul. Daca exista displazie severa, citologica sugereaza carcinom in situ sau jonctiunea scuamocilindrica a colului nu se poate vizuliza in intregime se practica conizatia, reprezentand excizia printr-o manevra speciala a zonei suspecte de la nivelul colului. Conizatia reprezinta atat o metoda diagnostica cat si, pentru unele cazuri, terapeutica.
Diagnosticul leziunilor invazive: leziunile vizibile (macroscopice) de la nivelul colului uterin se biopsiaza, eventual se face si chiuretajul endocervical daca leziunea se prelungeste spre canalul cervical, examinarea la microscop a materialului excizat punand diagnosticul de malignitate.
Dupa confirmarea malignitatii, evaluarea preterapeutica a cazului necesita efectuarea altor investigatii: examene uzuale (radiografie toracica, examene de sange, ECG) si alte investigatii complementare utile pentru aprecierea extensiei loco-regionale a bolii (tomografie computerizata abdomino-pelvina, urografie, eventual cistoscopie sau rectoscopie daca exista suspiciune de invazie a organelor vecine).
Stadializarea bolii – ce este si care este semnificatia ei?
Cancerul de col uterin confirmat histopatologic se incadreaza intr-un anumit stadiu. Stadializarea reprezinta incadrarea pe grupe a cazurilor cu aceeasi gravitate, acelasi prognostic si tratament similar. Stadiul I cuprinde bolile limitate la uter (cu prognosticul cel mai bun), stadiile II si III tumorile extinse in pelvis, in afara uterului, iar stadiul IV cancerele de col invadante in vezica urinara sau rect si cele cu metastaze la distanta.
Care este tratamentul cancerului de col uterin?
Tratamentul se bazeaza pe chirurgie si radioterapie.
Tratamentul chirurgical cuprinde metode conservatoare (cum este conizatia in carcinomul in situ) sau radicale – cea mai utilizata este histerectomia totala cu cu anexectomie bilaterala (se rezeca uterul impreuna cu ambele ovare) si limfadenectomie pelvina (excizia ganglionilor limfatici pelvini).
Radioterapia este o metoda de tratament de baza, fiind folosita ca tratament exclusiv, pre- sau postoperator. Se utilizeaza iradierea externa (cu fotoni, folosind acceleratorul liniar sau aparatele de telecobaltoterapie) si brahiterapia (sau iradierea intracavitara, adica introducerea de surse radioactive la nivelul uterului sau vaginului). Pentru stadiile incipiente (IA, IB, IIA) radioterapia exclusiva si chirurgia au rezultate similare. Pentru restul stadiilor tratamentul este de obicei combinat radio-chirurgical.
Recomandari pentru prevenirea cancerului de col uterin
- Pacienta cu sangerare vaginala la contactul sexual, hemoragie abundenta si prelungita in perimenopauza sau hemoragie anormala inainte de instalarea menopauzei trebuie sa se prezinte la medicul de familie sau specialistul ginecolog pentru completarea investigatiilor;
- Cancerul de col uterin trebuie diagnosticat in faza de carcinom intraepitelial, reducandu-se in acest fel prevalenta cancerului invaziv si mortalitatea;
- Este mai usor de depistat un cancer de col decat de tratat;
- Colul uterin este usor de investigat, astfel incat examenul ginecologic anual ofera posibilitatea diagnosticului leziunilor precursoare si tratamentul lor adecvat;
- Se recomanda examen citologic Babes Papanicolau pentru femeile asimptomatice peste 20 ani si pentru cele sub 20 ani sexual active;
- Se fac 2 teste consecutive anual, apoi cel putin un test la fiecare 3 ani pana la varsta de 65 ani;
- Atentie la prevenirea bolilor cu transmitere sexuala;
- Se recomanda folosirea prezervativului in cazul in care exista parteneri multipli;
- Consultul pacientei cu cancer de col uterin confirmat histopatologic trebuie facut in echipa chirurg – radioterapeut inainte de inceperea oricarui tratament.
Dr. Stefanel Vlad
Medic specialist radioterapie oncologica
Sectia Radioterapie, Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central
Dr. Carol Davila Bucuresti
Tel.: 224.94.05 / 552; 0744.150.846
Pe aceeasi tema mai poti viziona urmatorul clip despre CANCERUL DE COL UTERIN pe canalul TV Online SensoTV, in categoria Sanatate:
Ce poti patii din cauza lui??…Care sunt cele mai grave consecinte??
MARIA
Am fost pacienta D-nul Doctor STEFANEL VLAD pe aceasta cale tin sa -i multumesc din suflet pentru toata atentia cu care m-a ingrijit . Doamnelor nu neglijati consultul ginecologic eu am platit foarte scump o pauza de 3ani l a medic.Acum ii multumesc bunului dumnezeu ca m- salvat de la moarte,multumesc la totata echipa de pe sectia radioterapie Carol Davila.
In legatura cu cancerul de col uterin,exista o carte a parintelui Romano Zago,gratuit pe internet.Despre Padre Romano Zago si vindecarile obtinute de el cu aloe arborescens s-a tot vorbit…
Aloe nu e leacul minune si nu garanteaza vindecarea de cancer mai ales in faze terminale dar,a dat rezultate in multe boli si in multe cazuri.Era folosita ca leac minune dinainte de constructia piramidelor egiptene.
as avea si eu o intrebare !acum 7 ani am nascut o fetita si la nastere am avut placenta lipita de uter,din acest motiv mi-au taiat partial din uter,de atunci nu mai am menstruatie ce se poate face ?multumesc
Buna ziua,
In aceasta situatie este bine sa mergeti la un medic ginecolog pentru a face o serie de investigatii in urma carora se va putea spune cu exactitate cat de mult a fost taiat uterul si daca si anexele au fost implicate( trompe uterine, ovare).
Dr. Alin Popescu
In luna martie am facut un test papanicolau si diagnosticul a fost cervicita sangeranda.Celule scuamoase atipice ascus si celule glandulare atipice AGC-NOS.Mentionez ca am si trichomonas pt.care am facut doua tratamente fara succes.Aseara am facut spalaturi cu ceai de galbenele iar dimineata am vazut o picatura de sange pe chilot .Este posibil sa fi avansat boala la un nivel foarte grav?eu am programare la dr.peste 5 zile si-mi este f. frica de ce ar putea sa-mi spuna.Multumesc anticipat
Buna seara,
Este foarte bine ca aveti programare la medic. Nu cred ca este cazul sa va faceti foarte multe griji inainte de a afla cu exactitate care este situatia si gravitatea afectiunii de care suferiti. Este clar ca lucrurile nu sunt tocmai simple si ca necesitati un consult amanuntit si o serie de analize in urma carora se va lua o decizie si un tratament corect in urma caruia problema se va rezolva. Exista probleme dar in acelasi timp exista si solutii iar un tratament daca este facut in mod corect sub indrumarea medicului ginecolog trebuie sa rezolve problema. De asemenea trebuie sa aveti in vedere ca infectia cu trichomonas este o boala cu transmitere sexuala care presupune tratarea ambilor parteneri pentru a impiedica reinfectia. Ar fi bine sa faceti o pauza in ce priveste contactul sexual.
Dr. Alin Popescu
buna ziua as avea si eu o rugaminte daca imi poate ex cineva :mama mea are cancer col uterin si mia zis doctorul ca tr operata as dori sa stiu daca dupa operatie se stopeaza cancerul sau sar putea s adeia iarasi?multumesc
Buna seara,
Este dificil de raspuns la intrebarea dumneavoastra deoarece rata vindecarii si riscul de aparitie a recidivelor depind de stadiul actual al bolii (cat de avansat este cancerul) lucru pe care doar medicul dumneavoastra il poate stabilii. De asemenea foarte importata este inceperea cat mai repede a tratamentului (fie el chirurgical sau radio/chimioterapie).
Dr. Alin Popescu
Buna ziua!
O rugaminte: daca puteti sa-mi spuneti cum se urmareste, ce analize de sange si pap test dupa o operatie de carcinom scuamo-celular in situ,operat prin histerectomie totala cu anexectomie bilaterala in aug 2010, fara chimio sau radioterapie. Adresa mail: [email protected]:disqus Multumesc.com.
Buna seara,
Evaluare postoperatorie in cazul unui neoplasm de col uterin presupune control ginecologic si efectuarea unei tomografii computerizate de abdomen si pelvis anual.
Dr. Alin Popescu
buna seara mama mea are cancer de col uterin si mia zis dr doctor ca tr operata si ia facut testul papaniculau si ia iesit de gradul 4 deci maxim.imi poate ex cineva cat de grav este.multumesc
Buna seara,
Un astfel de rezultat la testul Babes Papanicolau este puternic sugestiv pentru malignitate si necesita o atenta evaluare din partea unui medic ginecolog/oncolog.Va sfatuiesc sa repetati analiza inainte de a lua o decizie deoarece o a doua parere nu strica. In cazul in care si al doilea test arata o citologie puternic sugestiva pentru malignitate este clar ca situatia este serioasa si necesita o interventie chirurgicala. Inainte de a interveni chirurgical este nevoie de o serie de investigatii suplimentare care practiv vor stabili cat de extinsa va fi interventia chirurgicala si daca sunt necesare si alte modalitati de tratament.
Dr. Alin Popescu
buna seara tot eu vaderanjez: miati putea sp in cazul mamei mele care are cancer de col uterin ,daca dupa operatie trebe sa urmeze ceva tratamente si care ar fi .,si daca este riscanta operatia daca miati putea zice,si cate sanse sant de supravietuire ptr ca am auzit c a de obicei la cancer ,sant numarate zilele….v amultumesc
Buna seara,
Cel mai bine va poate raspunde la aceste intrebari medicul care o va opera deoarece decizia de a urma un tratament cu citostatice sau radioterapie se ia in functie de gradul de extindere al bolii. Va sfatuiesc sa nu fiti fatalista si sa nu credeti toate prostiile auzite gen “ in cazul cancerului zilele sunt numarate“ deoarece in momentul de fata tratamentele existente dau rezultate bune. Mergeti cat mai repede la medic pentru a decide cu dansul modalitatea de tratament deoarece boala avanseaza iar un tratament inceput cat mai devreme creste sansele de reusita.
Dr. Alin Pop
Sotia a fost operata acum doua luni de cancer de col uterin ,mai precis histerectomie totala in urma rezultatelor totul a iesit foarte bine dar mai nou are stare de febrilitate uneori insotita de febra 39.5 mentionez ca au fost scosi 13 ganglioni .Ingrijorare este in legatura cu febra operatia arata ff bine …………..ce ma sfatuiti ?
Buna seara,
Va sfatuiesc sa mergeti la medic pentru a face investigatii si analize suplimentare. Poate sa fie vorba de o infectie a carei localizare nu poate fi stabilita decat dupa ce aveti rezultatele analizelor. De asemenea este bine ca sotia dumneavoastra sa mearga regulat la control avand in vedere ca a fost recent operata pentru cancer de col uterin. Mergeti cat mai curand la medic deoarece nu este normal sa faca febra mai ales in contextul unei interventii chirurgiucale recente.
Dr. Alin Popescu
am facut un test de curand[papanicolau]si rezultatul este;frotiu papanic ll si lll- bifatcu celule epit pavimentoasefoarte frecvente, dispozitie -mari-diskarioze-severe-, celule epit pavimentoase parabazale, la fel nrfoarte frecvente, dispozitie mari, discarioze severe, celule epiteliale cilindrice[endocervicale numar mare , dispozitie mari, discarioze severe…apoi, F.S.V.P.cel epit pavimentoase superficiale foarte frecvente,dispozitie placarde mici, cel epit pavimentoase parabazale foarte frecvente ,placarde mici si T B S -LG SIL
trebuie sa spun ca sunt operata de histerectomie partiala de 18 ani si am fost cauterizata demult de rana de col uterin. Acum sunt in evidenta unui medic , dar nu imi spune nimic concret…as dori sa stiu mai multe informatii si in ce parte sa o iau….imi dau seama ca situatia nu e roza…….astept un raspuns…
Buna seara la inceputul lui februarie soacra mea a aflat ca are cancer la colu uterin. I sa spus stagiu 3.dupa mai multe teste a aflat ca este stagiu 4.are 52 ani. Ce sfatuiti care sunt sansele si cele mai bune rezu.tate.multumesc adresa de email e [email protected]
Buna seara,
Cel mai bine cred ca ar fi sa fiti luati in evidenta unui medic oncolog acesta fiind cel mai in masura sa va recomanda un tratament (chirurgie, chimio sau radioterapie). In alta ordine de idei ar fi bine ca doamna sa adopte o alimentatie cat mai echilibrata cu evitarea grasimilor, a alimentelor cu aditivi consumand in special legume, fructe si carne alba.
Dr. Alin Popescu
Cumnata mea a fost diagnosticata in Noiembrie 2012 cu cancel de col uterin stagiul III ( nu sunt sigura daca stagiul III A sau III B). A urmat un tratament de radioterapie la Centrul de diagnistic si trament oncologic in Brasov timp de 5 saptamani. A fost urmat de 2 doze de brahiterapie in Feb 2013 in Clujv. Din pacate, rezultatul analizelor efectuate recent (Aprilie 2013) sunt devastatoare, cancerul a avansat si e acum in stadiul 4. Are cineva cunostinte de un spital, sau clinica in tara sau strainatate care au clinical trials pentru un stadiu atat de avansat? Medicul i-a dat doar 3 luni, si are doar 42 de ani. Orice informatie este apreciata adresa mea de email [email protected]
Ceea ce vreau sa postez aici, e valabil pentru toti romanii bolnavi, mai ales pentru cei diagnosticati cu cancer, pentru ca in tara noastra nu putem sa ne bucuram de onasistenta medicala normala. Daca aveti rude de gradul I , cu domiciliul intr-o tara din UE, acestia va pot lua in spatiu si, odata cu domiciuliu dvs in tara respectiva, puteti benefici de asistenta medicala si tratament in baza formularului S.1. Acesta da dreptul la asistenta medicala completa pensionarilor, studentilor si somerilor din tara noastra.
Exemplul meu: sunt pensionara in Romania, fiica mea e casatorita in Germania si mi-a facut mutatie la ea. In Romania am fost diagnosticata cu cancer de col uterin.
Am cerut formularul S.1 de la Casa de Asigurari de Sanatate de la noi, cu care m-am prezentat la AOK , in Germania (NU TOATE CASELE DE ASIGURARI DE AICI RECUNOSC ACEST FORMULAR). In doua saptamani am primit cardul de sanatate de la AOK ,iar astazi astept sa fiu operata cat de curand. Imi trebuie timp si spatiu sa scriu cate investigatii, internari si pregatiri au avut loc. Esentialul l-am spus.
Cei care aveti aceasta sansa, fructificati-o.
cand se pot relua relatile sxuale dupa operatia de cancer de col uterin si dupa radioterapie si branhiterapie,am terminat razele in11 0ct anul trecut?
Buna ziua,
Cel mai bine ar fi sa intrebati medicul oncolog (mai exact medicul care a facut interventia chirurgicala). In principiu a trecut destul timp insa medicul care se ocupa de cazul dumneavoastra stie cel mai bine sa va raspunda la aceasta intrebare.
Dr. Alin Popescu
MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN
TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU
MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE
REALXATA SI IN SIGURANTA ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE
CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI
DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….PARTENERELE
NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI
VORBESC DE NASTERE….