Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Adenopatiile – motiv de ingrijorare?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
7 iulie 2017
Share
Adenopatiile – motiv de ingrijorare?

Adenopatiile reprezinta inflamatia si marirea in volum (peste 1 cm) a ganglionilor limfatici situati laterocervical (pe partile laterale ale gatului), sub mandibula, sau retroauricular (in spatele urechii). Aparitia lor este, de obicei, de natura infectioasa si in urma unei raceli sau a unei faringoamigdalite (dureri in gat). Infectiile mai serioase pot duce la marirea ganglionilor, acestia devenind sensibili si se pot simti la palparea cu mana.

Inflamarea unui ganglion poate avea mai multe cauze si poate fi semnul unei infectii sau al unei boli mai grave (tumori), dai si al unei inflamatii, secundara unei muscaturi sau zgarieturi. De asemenea, exista si adenopatii medicamentoase (dupa antibiotice) sau cele care apar dupa vaccinare.

 

Infectii care pot cauza umflarea ganglionilor

 

  • Infectii bacteriene, cum ar fi faringita cauzata de streptococ, abcesul (furuncul) foliculului pilos sau tuberculoza ganglionara;
  • Infectii virale: pojar, rubeola, varicela, oreion, SIDA (cauzata de virusul HIV), mononucleoza (cauzata de virusul Epstein-Barr), citomegalovirus;
  • Alte infectii: boli cu transmitere sexuala, sifilis, boala Lyme (transmisa prin intermediul unei capuse).

 

Tumori benigne care pot cauza inflamarea ganglionilor

 

  • Lipomul este o acumulare de tesut adipos (grasime) sub forma unei mingi acoperita de o capsula si se gaseste sub piele;
  • Chistul reprezinta un sac cu lichid ce poate determina uneori durere, poate fi localizat sub piele, la nivelul gatului, scalpului, urechilor, fetei sau trunchiului;
  • Nodulul tiroidian se formeaza la nivelul glandei tiroide;
  • Eritemul nodos reprezinta inflamarea tesutului adipos, in special in urma unei cicatrici sau a unui traumatism usor.

Boala ghearelor de pisica este legata de Bartonella henselae sau Afipia felis si este transmisa prin zgarietura sau muscatura pisicii tinere, iar adenopatia este cronica si dureroasa.

 

Inflamarea ganglionilor poate, de asemenea, in unele situatii mai grave, sa evidentieze tumori maligne (cancere), precum leucemia acuta sau boala Hodgkin (cresterea maligna a tesutului limfoid – al ganglionilor si al splinei). O astfel de formatiune este dura, are un contur neregulat si este fixata de piele si de tesuturile moi. De obicei, nu sunt dureroase, insa unele formatiuni determinate de cancer pot sa doara. Daca observati aparitia unei formatiuni pulsatile la nivelul abdomenului, zonei inghinale sau a membrelor inferioare asociata cu durere sau aparitia brusca a unei formatiuni la nivelul gatului care ingreuneaza respiratia, cereti imediat ajutor la spital.

 Adenopatiile – motiv de ingrijorare?

Cum se stabileste diagnosticul de adenopatie?

Acestase pune de medicul dumneavoastra care va va intreba data debutului, circumstantele aparitiei adenopatiei (plaga, muscatura, zgarietura sau aparitie spontana) si evolutia acesteia. Se vor cauta si alte semne ce pot duce la un diagnostic, precum febra, pierderea in greutate, transpiratii, astenie, anorexie. Se vor lua in vedere si unii factori de risc, precum expunerea profesionala la substante toxice, calatoriile, animalele de companie sau antecendentele in familie.

 

Care este tratamentul?

Tratamentul si masurile de sigurantace pot fi urmate acasa in cazul inflamarii ganglionilor sunt:

  • Evitarea stoarcerii, scarpinatului, ruperii sau frecarii de haine a formatiunii. Trebuie evitat orice fel de agresiune asupra ei.
  • Se recomanda aplicarea de pansamente calde si umede de 3-4 ori pe zi, timp de 20-30 de minute. Caldura si umezeala pot calma durerea, pot creste circulatia sangelui la acest nivel, grabind vindecarea. Apa folosita pentru tratamentul local nu trebuie sa fie mai fierbinte decat cea folosita pentru baie.
  • Se va urmari evolutia ganglionilor (daca umflatura nu a disparut).
  • Se vor tine sub observatie simptomele, daca acestea devin mai frecvente si mai severe.
  • Se vor urmari simptomele noi aparute.

Pentru orice tratament instituit la domiciliu trebuie sa cereti inainte sfatul medicului.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.