Revista care te mentine sanatos

Stiri

Ritmul circadian controleaza raspunsul organismului la infectii

15 Iulie 2013
Share

Ritmul circadian poate stimula capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor bacteriene intestinale, lucru ce sugereaza ca anumite tratamente specifice ar putea fi deosebit de eficiente impotriva unor agenti patogeni, precum Salmonella, ce solicita un raspuns puternic al sistemului imunitar guvernat de genele circadiene.

Astfel, se explica de ce apar anumite perturbari in ceea ce priveste ritmul zi-noapte, mai ales in randul persoanelor care lucreaza in schimburi de noapte, care sunt susceptibile de a contracta bolile infectioase. Ritmul circadian conduce practic functiile fiziologice fundamentale in aproape toate organismele, fiind ceasul care ajuta organismul sa se adapteze momentului zilei. Intreruperea lui influenteaza starea de sanatate. Pana la 15% dintre genele umane sunt reglate dupa modelul zi-noapte, inclusiv cele care raspund la infectiile intestinale.

Ruxandra Raica
Sursa: Sciencedaily.com

Nota pentru articolul «Ritmul circadian controleaza raspunsul organismului la infectii»:3.67/ 5 (3 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate