Revista care te menține sănătos

Știri

AVC: un pericol ascunde altul

5 noiembrie 2014
Share

Pacientii care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) sau accident ischemic tranzitor (AIT) prezinta un risc crescut de evenimente vasculare ulterioare, cele mai importante fiind repetarea AVC, infarctul miocardic si chiar decesul de cauza vasculara. Datele statistice arata ca una din opt persoane care au suferit un AIT risca sa dezvolte in urmatoarea saptamana un AVC.

Acesta este unul dintre principalele motive pentru care este obligatoriu ca pacientii aflati in aceasta situatie sa beneficieze, alaturi de investigarea rapida a cauzelor si de tratamentul adecvat, si de preventie primara sau secundara prompta.

 

Recuperarea depinde de localizarea si dimensiunea leziunii

Datorita importantei epidemiologice, accidentul vascular cerebral constituie unul dintre subiectele importante ale celei de-a X-a editii a Congresului Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN).

Sansele de a avea o viata normala dupa un AVC depind in mare masura de etapa de recuperare. Primele sase luni post AVC sunt esentiale in refacerea functiilor deteriorate. Recuperarea totala sau partiala depinde de localizarea si dimensiunea leziunii cerebrale, de comorbiditatile pacientului si de intensitatea eforturilor care se depun ulterior. Statisticile arata ca, din cei aproximativ 65.000 de romani care sufera anual un AVC (178 cazuri/zi), o treime raman cu diverse grade de dizabilitate. In toate cazurile insa, preventia secundara a AVC este esentiala.

 

Risc de infarct de 4-5 ori mai mare

Schema de tratament pentru preventia secundara se stabileste de catre medicul neurolog, dupa o evaluare clinica si paraclinica completa a pacientului. Acest aspect este esential in tratamentul unui pacient cu AVC, deoarece riscul de a-l repeta este de noua ori mai mare. De asemenea, acesti pacienti au si un risc de patru-cinci ori mai mare sa faca un infarct miocardic si de trei-patru ori mai mare sa sufere de o boala vasculara periferica de tipul arteriopatiei de la nivelul membrelor inferioare. Este important de stiut ca un tratament de preventie secundara corect si constant scade aceste riscuri in medie cu peste 30%. Specialistii atrag atentia si asupra altor consecinte deloc de neglijat ale AVC, si anume tulburarile de comportament si disfunctia cognitiva, semne importante ale dementei vasculare. Tratamentul de preventie secundara a AVC poate incetini si evolutia dementei vasculare.

Inainte de preventia secundara, medicii recomanda preventia primara: 80% dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin cunoasterea si gestionarea factorilor de risc, respectarea indicatiilor specialistilor avizati si adoptarea unui stil de viata sanatos.

„Cea mai importanta si eficienta metoda de preventie a bolilor neurologice este modificarea stilului de viata. Si aici este vorba in principal de dieta, activitate fizica, consumul de bauturi alcoolice, fumatul, consumul de droguri etc. Tot in metodele eficiente de preventie intra si vizitele periodice la medic pentru depistarea si tratarea adecvata a suferintelor care favorizeaza aparitia bolilor neurologice”, a conchis prof. dr. Dafin F. Muresanu, presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii si al Societatii de Neurologie din Romania.

Potrivit OMS, 10% din populatie moare din aceasta cauza. Si se estimeza ca AVC va deveni, pana in anul 2030, principala cauza de mortalitate la nivel mondial, ajungand la aproximativ opt milioane de decese anual.

 

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.