Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Meningita: ce trebuie sa stiti

9 august 2023
Share
Meningita: ce trebuie sa stitiInformatii despre meningita

Se pare ca vara nu ne trimite doar in concediu, ci si… la spital. Caldura nu favorizeaza doar aparitia insolatiei, ci si a unor boli precum meningita.

Meningita este o inflamatie a meningelor, cu sau fara modificarea lichidului cefalorahidian pe care acestea il contin intre ele. Meningita afecteaza in special copiii, dar poate aparea la orice varsta. Poate fi cauzată de infecţii virale, bacteriene şi mai rar fungice.

Este important sa se identifice sursa infectiei care cauzeaza meningita

Enterovirusurile (care pot provoca meningita) circula in sezonul cald si se transmit pe cale fecal-orala, prin maini murdare, alimente si obiecte contaminate, mai ales in colectivitatile de copii. De aceea, este necesar nu doar sa se trateze persoanele bolnave (lucru care se face, obligatoriu, in spital), ci sa se identifice sursa infectiei, intrucat este posibil ca purtatorul sa fie sanatos si doar sa transmita infectia celor din jur.

Imunizarea, parte din prevenirea meningitei

Pentru a preveni aparitia meningitei, sunt necesare masuri pentru intarirea sistemului imunitar, acestea cuprinzand in special includerea de fructe si legume in dieta zilnica, exercitii fizice regulate, consumul zilnic de vitamina C si Omega-3, precum si administrarea vaccinului impotriva unor tulpini raspunzatoare de meningita. Se mai impune respectarea masurilor de igiena (spalatul pe maini ori de cate ori e nevoie) pentru evitarea expunerii la agentii infectiosi, un program regulat de exercitii, iar in cazul sarcinii, reducerea riscului de a contacta listerioza, gatind bine mancarea.

Meningita: ce trebuie sa stiti

Meningita, simptome

Meningita poate fi confundata usor cu o simpla raceala, deoarece simptomele celor doua sunt similare:

  • Febra;
  • Cefalee (durere de cap);
  • Stare de somnolenta,
  • Fotosensibilitate,
  • Inapetenta.

Din pacate insa, acest lucru poate prelungi perioada in care pacientul nu primeste tratamentul adecvat. Afectiunea se poate agrava si poate determina: tulburari de comportament, paralizii, coma, tulburari de memorie, pierderi ale auzului. Meningita se mai poate asocia cu dureri de cap si varsaturi.

Intepaturile de tantari: cum pot fi prevenite

Tantarii si capusele, purtatorii bolii

Meningita apare, de cele mai mute ori, din cauza unei infectii bacteriene sau virale, insa poate aparea si in cadrul unor boli cronice grave, cum ar fi cancerul, sarcoidoza, precum si alte boli care slabesc sistemul imunitar. De asemenea, afectiunea poate aparea si din cauza unor alergii la medicamente. Atentie insa si la insecte, cum sunt tantarii sau capusele, intrucat acestea pot transmite infectia de la o persoana bolnava la una sanatoasa.

Tratamentul pentru meningita, obligatoriu in spital

In ceea ce priveste tratamentul, care se face numai in spital, de obicei consta intr-un antibiotic administrat intravenos pentru a asigura insanatosirea si pentru a reduce riscul complicatiilor. El va fi prescris de medicul specialist in functie de tipul de meningita si de varsta bolnavului.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.