Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Oxigenarea tisulara

18 noiembrie 2014
Share

Toate celulele, tesuturile si organele din organismul uman au nevoie de oxigen pentru a functiona. Lipsa oxigenului de la nivelul celulelor poate constitui o prima cauza pentru aparitia unor boli, iar terapia cu oxigen poate fi un tratament eficient pentru tratarea sa.

 

Ce este oxigenarea tisulara?

Celulele preiau oxigenul prin intermediul sangelui. Deci celulele trebuie sa fie alimentate cu singe intr-un mod adecvat. In plus, sangele trebuie sa contina suficient oxigen – de regula oxigenul ajunge in singe prin respiratie, iar ceea ce respiram contine din ce in ce mai putin oxigen curat. Cu mult timp in urma, aerul continea aproximativ 22% oxigen; in schimb, astazi contine doar aproximativ 18% iar in orasele poluate doar 14-15%.

Oxigenarea tisulara ne este necesara tuturor, deoarece, prin intermediul acesteia, putem avea parte de un corp sanatos, o minte sanatoasa si de un sistem imunitar bun.

Procesul de oxigenare este foarte complex. Transportatorii pentru oxigen exista in organism si sunt reprezentati de anumite substante, precum enzimele, ce preiau atomul de oxigen in stare pura si il transporta pana la celulele afectate de anumite boli. Enzimele preiau oxigenul din vasele sanguine si il duc in tot corpul, in special acolo unde exista o problema, precum o gangrena la nivelul membrului inferior. Acest lucru are ca rezultat oxigenarea zonei si distrugerea celulelor bolnave, ceea ce permite regenerarea tesuturilor lezate.

 

Ce este tratamentul care se bazeaza pe oxigenarea tisulara?

In functie de bolile unei persoane – care, de cele mai multe ori, sunt cronice si afecteaza mai multe organe – sunt aplicate diverse scheme de tratament, care sa acopere toate afectiunile prezente. Daca nu sunt tratate toate afectiunile, mai devreme sau mai tarziu vor aparea complicatii nedorite, disfunctii ale celorlalte organe, ce vor agrava starea pacientului.

Exista o schema generala de tratament, ce se ajusteaza in functie de obiectivele si rezultatele obtinute. In paralel cu aceasta terapie, este recomandat sa fie asociata o dieta sanatoasa bogata in fructe si legume proaspete.

 

Care sunt consecintele unei oxigenari tisulare deficitare?

Lipsa de oxigen din organism duce la aparitia afectiunilor cardiovasculare, la o proasta functionare a intestinelor, a ficatului, la diminuarea activitatii intelectuale, la alterarea somnului etc. De asemenea, lipsa de oxigen provoaca oboseala, dureri de picioare, de cap, de articulatii, duce la pierderea controlului greutatii, toate aceste simptome datorate insuficientei de oxigen ce duce la aparitia unui dezechilibru imunitar. In aerul pe care il respiram, se gaseste un procentaj insuficient de oxigen, la care este adaugata si o cantitate crescuta de substante nocive.

Oxigenarea tisulara ajuta la combaterea radicalilor liberi, pe care oamenii de stiinta ii considera ca fiind precursorii procesului de imbatranire si ai bolilor degenerative (se spune ca actioneaza ca puternici oxidanti).

 

Cand este recomandata oxigenrarea tisulara?

Un aport crescut de oxigen este recomandat in:

• toate tipurile de probleme de irigare cardio-vasculara
• aritmie
• astm si alte afectiuni pulmonare
• hipertensiune arteriala
• dupa chimioterapie, radioterapie şi operatii complicate
• probleme de imunodeficienta
• curatarea ranilor dupa interventiile chirurgicale
• probleme auditive, datorate irigarii deficitare a urechii
• probleme tipice varstei inaintate
• probleme de randament energetic în cazul stresului continuu
• prevenirea bolilor de origine virala

 

Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.