Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimente de introdus in dieta pentru detoxifierea ficatului

12 noiembrie 2013
Share

Din pacate, in societatea in care traim, dieta nesanatoasa si stilul de viata reprezinta o amenintare pentru organul numit ficat, care devine astfel suprasolicitat. In asemenea conditii, ficatul nu poate procesa toxinele in mod eficient. Tocmai de aceea, o dieta care sa ajute la eliminarea toxinelor din organism reprezinta o idee foarte buna. Este foarte important sa beti apa, sa nu consumati cofeina si alcool, sa renuntati la fumat, sa consumati mai putine proteine animale si alimente procesate si sa mancati mai multe fructe si mai ales legume.

Vestea buna este ca, totusi, organismul are propriul sistem de detoxifiere, insa exista cateva alimente care sunt benefice in acest proces.

Sa decoperim alimentele recomandate in dieta de detoxifiere a ficatului

 

  •   Usturoiul

O cantitate mica de usturoi are capacitatea de a activa enzimele hepatice care ajuta organismul sa elimine toxinele. Usturoiul detine, de asemenea, cantitati mari de alicina si seleniu, doi compusi naturali care ajuta la curatarea ficatului.

  •   Grapefruitul

Grepfrutul este bogat in vitamina C si in antioxidanti, purificand in mod natural ficatul. Un pahar cu suc de grepfrut proaspat stors va ajuta la cresterea productiei de enzime de detoxifiere a ficatului.

  •  Sfecla si morcovii

Atat sfecla, cat si morcovii sunt bogati in flavonoide si beta-caroten, consumul lor stimuland si imbunatatind functiile ficatului.

  •   Ceaiul verde

Ceaiul verde este bogat in antioxidanti, cunoscuti sub numele de catechine, compusi ce ajuta la buna functionare a ficatului. Ceaiul verde este benefic pentru intreg organismul, imbunatatind starea generala de sanatate.

  •   Legumele cu frunze verzi

Unul dintre cei mai de incredere aliati in ceea ce priveste detoxifierea ficatului este reprezentat de legumele cu frunze verzi, ce pot fi consumate crude, fierte sau sub forma de sucuri. Pentru ca sunt foarte bogate in clorofila, acestea „sug” practic toxinele din fluxul de sange. De asemenea, au capacitatea de a neutraliza metalele grele, substantele chimice si pesticidele, oferind un mecanism de curatare foarte puternic pentru ficat. Consumati rucola, salata verde, spanac si asa mai departe.

  •  Merele si fructul de avocado

Fructul de avocado ajuta organismul sa produca glutation (o peptida), compus necesar ficatului pentru a se curata de toxinele daunatoare. Merele sunt bogate in pectina, din nou necesare ficatului pentru a curata toxinele din tractul digestiv.

  •   Uleiul de masline

Uleiurile organice presate la rece, cum ar fi cel de masline, canepa sau in sunt foarte bune pentru ficat cand sunt utilizate cu moderatie. Ele ajuta organismul prin asigurarea unei baze de lipide care sa absoarba toxinele din organism.

  •   Cerealele integrale

Orezul brun, de exemplu, este bogat in complexul de B-uri, substante nutritive care imbunatatesc metabolizarea grasimilor, functia hepatica si decongestionarea ficatului. Renuntati la alimentele pe baza de faina alba.

  •   Legumele crucifere

Consumul de broccoli si de conopida creste cantitatea de glucosinolat din organism, ajutand la producerea de enzime in ficat. Aceste enzime naturale ajuta la indepartarea toxinelor, reducand riscurile asociate cancerului.

  •  Lamaile

Lamaile contin un nivel foarte ridicat de vitamina C, care ajuta organismul la sintetizarea materiei toxice in substante care pot fi absorbite de apa. Daca veti bea dimineata putina apa cu lamaie, acest lucru va ajuta la stimularea ficatului.

  •  Turmericul

Turmericul este condimentul preferat al ficatului. Incercati sa adaugati acest condiment in ciorbe, tocanite, deoarece ajuta la detoxifierea ficatului.

 

Ruxandra Raica

Surse: webmd.com; globalhealigcenter.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.