Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Cum scapam de transpiratia in exces

18 iulie 2014
Share

Este firesc sa transpiram cand este foarte cald ori cand facem un efort sustinut, dar cand transpiratia este in exces, devine o problema. Hiperhidroza este transpiratia excesiva, localizata in anumite zone ale corpului sau difuza. Aduce nu doar prejudicii de imagine, ci poate semnala si existenta unor afectiuni mult mai grave.

Transpiratia consta in eliminarea prin piele a unei secretii alcatuite din apa, substante organice si anorganice, avand rolul de a elimina excesul de caldura din organism. Aceasta functie este reglata in cea mai mare parte prin intermediul sistemului nervos, dar si prin intermediul sistemului endocrin si al altor mecanisme mai putin cunoscute. Rolul principal in acest proces il are hipotalamusul, acea parte a creierului responsabila si de mentinerea echilibrului termic si hidroelectrolitic al corpului.
Acesta dirijeaza activitatea sistemului nervos periferic, vegetativ care, la randul sau, stimuleaza sau inhiba transpiratia.

 

Boala care ne pune in situatii jenante

Cauzele hiperhidrozei pot fi multiple, dar cel mai frecvent aceasta apare in urma influentarii activitatii hipotalamusului de catre alte parti ale creierului, in sensul producerii unei cantitati excesive de transpiratie in pusee cu o frecventa mare. Aceasta afectiune este numita hiperhidroza esentiala focala si afecteaza zonele axilare, palmele si talpile. Desi nu pare o tulburare periculoasa, aduce persoanelor cu forme severe multe prejudicii estetice, sociale si psihologice. Este important de mentionat ca activitatea hipotalamusului poate fi influentata de stimulii emotionali. De aceea, in hiperhidroza esentiala focala acestia declanseaza valuri multiple si persistente de transpiratie care il pun pe pacient in situatii jenante.

Cu toate ca, de multe ori, pacientii nu-i acorda o atentie deosebita, hiperhidroza este o afectiune complexa din punct de vedere al abordarii diagnostice si terapeutice. Din fericire, aceasta este controlabila, printr-o atitudine medicala profesionista.

 

Semnal de alarma

Nici celelalte forme de hiperhidroza nu trebuie ignorate, intrucat pot semnala afectiuni mult mai serioase, ce acopera o paleta foarte larga de boli:

  • Afectiuni neurologice (traumatisme care afecteaza creierul sau maduva spinarii, accidente vasculare cerebrale, tumori, lezarea nervilor, neuropatii de cauze variate, sindroame congenitale cu dezechilibru vegetativ);
  • Unele infectii cronice (tuberculoza);
  • Boli endocrine (acromegalia, feocromocitomul);
  • Unele tipuri de cancer;
  • Reactii postmedicamentoase (la antipsihotice, antidepresive, analgezice opioide).

 

Pudra, solutia de identificare a zonelor tratabile

Extinderea zonei si intensitatea hiperhidrozei sunt evaluate prin aplicarea de pudra continand amidon iodinat si alizarina sodica pe zonele afectate. La contactul cu sudoarea, pudra isi schimba culoarea, cu atat mai intensa, cu cat sudoratia este mai puternica. In acest mod pot fi delimitate zonele care trebuie tratate. De asemenea, pot fi folosite diverse investigatii imagistice sau de laborator pentru a se identifica bolile asociate, in cazul in care exista suspiciuni ca acestea ar exista.

 

Tratamentul ideal: eliminarea cauzei

Cum scapam de transpiratia in excesTratamentul hiperhidrozei are doua componente:

  • Limitarea sudoratiei prin aplicarea locala de compusi care o inhiba, prin medicamente administrate oral sau prin interventii chirurgicale;
  • Eliminarea cauzei (boala asociata) atunci cand ea este identificata.

Stoparea sudoratiei excesive se poate face prin: aplicarea locala de clorura de aluminiu, de substante anticolinergice (glicopirolat); prin ionoforeza sau injectarea intradermica de toxina botulinica in zonele afectate; administrarea orala de substante care impiedica generarea de stimuli nervosi care sa sustina sudoratia (clonidina); interventiile chirurgicale (liposuctie, chiuretare si simpatectomie).

Eliminarea cauzei consta in tratarea afectiunii neurologice, endocrine, infectioase sau in modificarea tratamentului care induce hipersudoratia, cand cele mentionate sunt prezente ca factori declansatori sau favorizanti ai hiperhidrozei.

Hiperhidroza afecteaza ambele sexe in aceeasi masura si se poate manifesta la orice varsta. Transpiratia abundenta nu poate fi cu adevarat „acoperita” de niciun tip de deodorant, aparand chiar si in cazul unei igiene corporale mai mult decat riguroase.

 

Dr. Constantin Stoian
Medic specialist dermato-venerologie
Clinica Gral Colentina
Tel: 021-323.00.00
www.gralmedical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.