Revista care te menține sănătos

Prevenție

Caniculă fără probleme cardiovasculare şi neurologice

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
25 august 2023
Share
Caniculă fără probleme cardiovasculare şi neurologice

În România, când temperaturile ating valori de peste 35 de grade Celsius putem spune că sunt temperaturi crescute (caniculă), care pot avea efecte asupra întregului organism, precum: stări de greaţă, dureri de cap, leşin, ameţeală, hemoragie nazală, crampe musculare etc. Iată cum puteţi evita aceste probleme.

Cu cât temperaturile sunt mai mari, cu atât inima va pompa sânge într-un ritm mai rapid pentru a menţine o temperatură normală a corpului (36.1-37.2°C). Pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie să vă hidrataţi corespunzător. Primul lucru pe care îl puteţi face pentru a preveni eventualele stări de rău ce pot fi cauzate de căldură ar fi să consumaţi suficiente lichide precum apă, ceai, supe. Consumaţi lichide pe parcursul întregii zile, chiar şi în momentele în care nu vă este sete. Este recomandat să consumaţi 2,5 – 3 litri de lichide pe zi pentru a vă menţine organismul hidratat.

Totodată puteţi aduce un aport de lichide şi prin consumul de alimente cu conţinut ridicat de apă: pepene verde, castravete, salată verde. Evitaţi băuturile cu zahăr şi cu aport caloric mare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rehidrafort. Supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale şi lichide.

Caniculă? Fără cafea şi alcool

Aveţi grijă la consumul de cafea şi alcool. Ambele provoacă deshidratare, crescând riscul de apariţie a complicaţiilor cardiace. În cazul consumului excesiv de alcool pot apărea bătăi neregulate ale inimii (ex. fibrilaţie atrială) ceea ce poate avea ca urmări un AVC (atac vascular cerebral) sau atac de cord. Evitaţi consumarea cafelei şi alcoolului în perioadele caniculare, mai ales dacă sunteţi diagnosticaţi cu boli cronice!

Alimentele grele suprasolicită inima

Fiţi atenţi la alimentele pe care le consumaţi! În special vara, fie că este sau nu caniculă, sunt recomandate mesele uşoare, bogate în legume, brânzeturi şi carne slabă. Acestea trebuie servite la începutul mesei! Un alt element de care trebuie să ţineţi cont este dimensiunea porţiilor. Consumul de alimente grele (ex. prăjeli, carne tocată) prin generare de căldură va solicita suplimentar inima.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita. Este recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

caniculă, hidratare, sport,

Regulile sportul pe caniculă

Exerciţiile fizice în aer liber în perioada caniculară nu trebuie să vă lipsească. Activitatea fizică regulată vă ajută să vă menţineţi greutatea, tensiunea arterială în limite, nivelul colesterolului şi al glicemiei sub control. Dar atenţie la momentul zilei pe care îl alegeţi pentru efectuarea lor! Indiferent de vârsta pe care o aveti, dacă vă place să alergaţi sau să mergeţi cu bicicleta sau pur şi simplu să mergeţi în pas alert, faceţi acest lucru dimineaţa (până la ora 10:00) sau seara pe răcoare (după ora 19:00). Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei pasionaţi de grădinărit!

Alte recomandări de aplicat în caz de caniculă

  • Alegeţi haine din ţesături naturale (bumbac, in), uşoare şi deschise la culoare care ajută organismul să îşi menţină o temperatură normală (36.1°C – 37.2°C).
  • În perioadele din zi în care soarele este foarte puternic, la orele prânzului, staţi în casă sau în spaţii răcoroase.
  • Dacă sunteţi diagnosticaţi cu boli cronice luaţi-vă medicamentele conform recomandării medicului!
  • Dacă nu vă simţiţi bine: simţiţi că vă sufocaţi, aveţi dureri în piept, simţiţi că „vă pocneşte capul” etc. apelaţi imediat la medic.
  • Evitaţi situaţiile stresante! Stresul emoţional determină o presiune suplimentară asupra inimii!
  • Dacă vă simţiţi rău şi bănuiţi că factorul declanşator a fost temperatura ridicată mergeţi într-un spaţiu răcoros. Dacă starea de rău se agravează apelaţi la medic!
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.