Preventie

Interactiunea dintre medicamente si alimente

miercuri, 4 iulie 2007
Share

Multi dintre dumneavoastra nu v-ati gandit poate ca nu aveti voie sa luati antibiotice cu lactate sau analgezice cu suc de fructe. Trebuie sa stiti ca drumul unui medicament in organismul nostru este adesea presarat cu capcane. Astfel, pot aparea situatii neprevazute, care pot diminua sau potenta actiunea pastilelor prescrise si ceea ce poate avea efecte toxice. Pentru a evita complicatiile trebuie sa respectati cateva principii de baza.

In producerea interactiunilor medicamente-alimente intervin proprietatile fizico-chimice ale moleculelor de medicament, catitatea si componenta alimentatiei, ordinea in care sunt ingerate medicamentele si alimentele, precum si intervalele de timp dintre acestea.

Exista medicamente a caror absorbtie este redusa in prezenta alimentelor – rifampicina, oxacilina, ampicilina, furosemidul etc. De asemenea, alimentele pot creste biodisponibilitatea altor medicamente. Astfel, comprimatele de carbamazepina sau ciclosporina se dezintegreaza rapid, iar substantele active se dizolva mai repede atunci cand sunt ingerate impreuna cu unele alimente.

Apa care se bea odata cu medicamentele poate grabi si creste absorbtia intestinala a acestora. Ea ajuta la dezagregarea si dizolvarea formelor farmaceutice solidesi creste viteza de golire a stomacului.

Efectul alimentelor

Toate alimentele ce contin vitamina K pot inhiba procesul anticoagulant. Astfel, sunt periculoase pentru cei ce iau anticoagulante salata verde, varza de Bruxelles, spanacul, conopida, broccoli, soia, mazarea, galbenusul de ou, ficatul, ceaiul negru, cerealele. Alimentele bogate in tiramina (banane, branzeturi fermentate, bere, ciocolata, cafea, ficat de pui, iaurt, peste afumat, struguri, vin rosu), consumate pe parcursul unui tratament antidepresiv cu inhibitorii de monoaminooxidaza, pot declansa sindromul cunoscut sub numele de «cheese efect», manifestat printr-o criza hipertensiva cu cefalee, palpitatii, greatasi voma, chiar accidente vasculare cerebrale. Alimentele bogate in fibre vegetale intarzie absorbtia unor medicamente, cum ar fi digoxina. Alimentele cu un continut ridicat de vitamina B6 (ficat de vita, carne de porc, ton, vegetale proaspete- avocado, fasole verde), consumate in cantitati mari, pot stimula biotransformarea antiparkinsonianului levodopa, diminuandu-i eficacitatea. Cafeaua prezinta „antagonism de efect”, adica are efect de stimulare a secretiei gastrice, reducand eficacitatea medicamentelor antiulceroase. De asemenea, cofeina creste efectele secundare (digestive si cardiace), ale teofilinei, un bronhodilatator folosit in tratarea astmului, poate diminua actiunea unor calmante, ca benzodiazepinele, si poate creste actiunea diureticelor. Bauturile acide influenteaza absorbtia unor medicamente ca ampicilina, oxacilina, penicilina V, eritromicina. Aceste medicamente se administreaza, in general, la aproximativ 2-3 ore dupa masa, cand pH-ul gastric este mai redus.

Evitati asocierea lapte-antibiotice
Doua ore inainte si doua ore dupa ce ati luat antibiotice evitati produsele lactate! De ce? Calciul interactioneaza cu antibioticele din familia tetraciclinelor. El impiedica solubilizarea principiului activ la nivelul stomacului, o etapa necesara pentru ca molecula activa sa intre in circulatia sangvina si sa ajunga la organul bolnav. Acelasi lucru este valabil si pentru antimicotice.

Medicamentele antiastmatice – fara cofeina!
Pentru tratarea astmului, se recomanda medicamente ce contin efedrina. Evitati bauturile ce contin cofeina, care poate mari considerabil efectul medicamentului, periculos in special pentru hipertensivi. De asemenea, este strict interzis consumul de alcool.

Medicamente ce contin cortizon
Cortizonul este prescris in durerile reumatice, in iritatii, mancarimi, precum si in cazul altor simptome cauzate de alergii. Evitati alimentele ce contin natriu, cum ar fi chipsurile, alunele, fisticul sarat. Combinatia poate duce la grave tulburari stomacale si renale.

Atentie sporita la sucul de grepfrut!
Sucul de grepfrut interfereaza cu un numar mare de medicamente, dintre care amintimcele pentru afectiuni cardiace (inhibitorii de calciu), terfenadina (tratament antialergic), benzodiazepinele (anxiolitice), medicamente prescrise in disfunctia erectila, refluxul gastro-esofagian, convulsii, tulburari ale somnului, SIDA. Sucul de grepfrut incetineste actiunea unei enzime, provocand o crestere a absorbtiei remediului la nivelul intestinului si o incetinire a distrugerii lui de catre ficat. In aceste conditii, eficacitatea medicamentului este impiedicata. Lasati sa treaca 2 ore intre administrarea medicamentului si acest suc.

Laura Matei

Nota pentru articolul «Interactiunea dintre medicamente si alimente»:4.00/ 5 (2 voturi)
tonica
2007-07-04T03:07:58+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena