Revista care te menține sănătos

Prevenție

Sfaturi pentru evitarea problemelor cardiace, gastrointestinale, cutanate

2 iulie 2010
Share

Soarele, caldura, marea sunt trei ingrediente care pot fi cheia unei vacante reusite, dar care se pot dovedi periculoase pentru sanatate daca nu avem grija sau daca exageram. In acest numar al revistei vom prezenta principalele afectiuni care se pot acutiza in aceasta perioada si vom oferi cateva sfaturi utile despre preventie sau tratament, dupa caz.

Intregul complex de factori atmosferici, cum ar fi temperatura, umiditatea aerului, curentii de aer, influenteaza buna functionare a inimii si a circulatiei sangvine. Temperaturile ridicate pot fi extrem de daunatoare, multe persoane acuzand in aceasta perioada dispnee (dificultate in respiratie), tahicardie (accelerarea anormala a batailor inimii), palpitatii, ameteli.

Cardiacii, cei mai afectati de temperaturile ridicate
Cele mai afectate de caldura sunt persoanele care prezinta cardiopatie ischemica si hipertensivii. Simptomele de tipul: palpitatii, tahicardie, dureri precordiale cu sau fara iradiere etc. sunt mai frecvente, pot aparea la eforturi sau in conditii in care inainte nu apareau, caldura fiind un factor de stres suplimentar pentru organism si cu impact puternic asupra inimii (creste travaliul cardiac etc.).
Caldura excesiva poate provoca accidentul vascular cerebral
Din cauza caldurii, corpul pierde multa apa (se deshidrateaza), impreuna cu electroliti (sodiu, potasiu si cloruri). De exemplu, deficitul de potasiu poate determina tulburarile de ritm cardiac (palpitatii), care se pot observa pe electrocardiograma. Tot din cauza caldurii excesive se poate precipita declansarea unui accident vascular cerebral sau a infarctului miocardic, ori se agraveaza insuficienta cardiaca preexistenta.

Cum prevenim simptomatologia cardiovasculara?
Dupa ora 11.00 si pana dupa-amiaza trebuie evitate plimbarile si expunerea la soare! Nu uitati sa luati tratamentul medicamentos conform prescriptiei medicale! Daca nu puteti evita deplasarea, atunci incercati sa va imbracati foarte lejer, cu haine din bumbac, de culoare deschisa, iar incaltamintea sa fie usoara, astfel incat sa permita aerisirea piciorului! Toate acestea incetinesc transpiratia si atenueaza senzatia de sufocare. Nu uitati de palarie! Consumati 2-2 ½ l de lichide zilnic pentru a preveni deshidratarea! Evitati insa consumul de sucuri, cafea, bauturi alcoolice. Desi potolesc setea pe moment, sucurile acidulate nu ar trebui in niciun caz sa inlocuiasca apa plata sau minerala pe timpul verii. Nu uitati sa faceti periodic o vizita medicului pentru o reevaluare de rutina si, mai ales, atunci cand observati ca simptomele bolii s-au agravat!

Afectiunile gastrointestinale, acutizate de sezonul estival
Vara este unul dintre anotimpurile bogate in legume si fructe proaspete, al caror consum ofera numeroase beneficii organismului prin continutul ridicat de vitamine si minerale. Nu oricine se poate bucura de avantajele dietelor de vara. Persoanele cu afectiuni gastrointestinale pot acuza o agravare a problemelor. Astfel, gastrita, ulcerul gastric si/sau duodenal, enteritele se pot acutiza prin consumul unei diete bogate in cruditati. De asemenea, o igiena alimentara deficitara (maini murdare, alimente contaminate) favorizeaza infectia mucoasei stomacului cu Helicobacter Pylori, bacterie responsabila de aparitia gastritei, respectiv ulcerului la acest nivel.

Cum putem preveni dezvoltarea manifestarilor?
Evitati mesele copioase! Renuntati la obiceiul mesei unice pe parcursul intregii zile! Sunt recomandate 5 mese pe zi (3 principale si 2 gustari). Consumati mai putine alimente care provoaca aciditate (rosii, castraveti, citrice)! Pastrati igiena mainilor, astfel incat sa nu „transportati” bacterii in stomac! Evitati stresul, fumatul, bauturile alcoolice si acidulate, cofeina, alimentele picante, condimentele!

Lupusul eritematos, declansat si de expunerea la ultravioletele B
Lupusul eritematos sistemic este o afectiune cronica, autoimuna, manifestata prin inflamatie, durere si leziuni ale tesuturilor din intregul organism in care sistemul imunitar al bolnavului nu reuseste sa faca diferenta intre tesuturile proprii si intrusi, atacandu-le. Astfel, sunt afectate majoritatea organelor: rinichii, inima, plamanii si celulele sangvine. Nu se cunoaste cauza exacta a bolii, exista o predispozitie genetica si o serie de factori, numiti trigger, care pot declansa procesul autoimun. Unul dintre triggeri este si expunerea la soare, in special la ultravioletele B. Alti factori: unele medicamente, infectii (parvovirus, virusul hepatitic C), substante chimice (praful de siliciu, vopsele de par etc.), factori hormonali (estrogenul si prolactina).

Evitati pe cat posibil expunerea la soare!
Tratamentul bolii este unul complex, de lunga durata, neexistand in momentul de fata o terapie care sa vindece lupusul. Acesti pacienti trebuie sa evite expunerea la soare, iar daca totusi este necesara, se recomanda aplicarea, pe zonele descoperite (picioare, brate, fata), unei creme protectoare (atat pentru ultraviolete B, cat si pentru A), cu un factor de protectie solara mai mare de 40.

Dr. Alin Popescu,
Specialist medicina sportiva,
0743.145.843.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.