Revista care te mentine sanatos

Intreaba expertul

Denisa Valeria Popescu, 29 ani, Ploiesti

7 februarie 2011
Share

Ce semnificatie are „umflarea” articulatiei cotului?

In spatele denumirii generice de „cot umflat” se pot ascunde mai multe afectiuni, unele mai usoare, ca simpla contuzie cu sau fara hematom local, bursita retro-olecraniana, epicondilita laterala (denumita si „cotul tenismenului”) sau mediala (denumita si „cotul jucatorului de golf”) pana la luxatii, fracturi ale cotului sau infectii la nivelul articulatiei cotului.

De asemenea, unele afectiuni reumatologice (guta, artrita psoriazica, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta etc.) pot evolua la un moment dat cu inflamatie la nivelul cotului (uni- sau bilateral), numita artrita. Tratamentul este diferentiat in functie de diagnostic. In toate cazurile insa, prezentarea la medic este obligatorie. In caz de contuzie, se aplica algoritmul RICE (rest = repaus, ice = gheata, compression = compresie, elevation = pozitie decliva), medicatie antiinflamatoare. Bursita retro-olecraniana reprezinta inflamatia bursei seroase situata in spatele olecranului, excrescenta posterioara a cubitusului de la nivelul articulatiei cotului. Epicondilita laterala, respectiv mediala reprezinta inflamarea tendoanelor care se insereaza la nivelul epicondilului lateral (portiunea osoasa externa de la nivelul cotului, parte a humerusului), respectiv medial (portiunea osoasa interna a cotului). Cele trei afectiuni au tratament similar (bursita si epicondilitele) care consta in aplicare de gheata, repausul segmentului afectat, medicatie antiinflamatoare, bandaj compresiv sau purtare de orteza. Fracturile necesita imobilizare in aparat ghipsat sau, uneori, interventie chirurgicala deschisa. Luxatiile cotului reprezinta deplasarea permanenta a extremitatilor superioare ale celor doua oase ale antebratului (radius si ulna) in raport cu humerusul in articulatia humero-antebrahiala. Tratamentul presupune reducerea luxatiei, urmata de aplicare de gheata, repaus, imobilizare, compresie, medicatie antiinflamatoare.

Tratamentul artritei cotului din cadrul bolilor sistemice corespunde tratamentului afectiunii de baza.

Nota pentru articolul «Denisa Valeria Popescu, 29 ani, Ploiesti»:3.33/ 5 (3 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate