Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului circulator

Ritmul cardiac, ritmul vieţii noastre

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
26 aprilie 2024
Share
Ritmul cardiac, ritmul vieţii noastre

V-aţi întrebat vreodată ce semnifică o frecvenţă normală a pulsului?

Frecvența bătăilor inimii, cunoscută și sub denumirea de ritm cardiac sau puls, reprezintă de câte ori bate inima pe minut. O frecvență cardiacă normal, adică un puls normal, în repaus ar trebui să fie între 60 și 100 de bătăi pe minut, dar poate varia de la minut la minut.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita. Contribuie la reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Care sunt diferitele moduri de a simți pulsul și de ce contează?

Pulsul se poate simţi cu uşurinţă în următoarele puncte (se foloseşte degetul arătător și mijlociu împreună și nu se apasă prea tare):

  • Gât (artera carotidă). Începeți de la lobul urechii și trasați degetul de-a lungul pielii drept în jos. Chiar sub osul maxilarului, ar trebui să se simtă pulsul.
  • Încheietura mâinii (artera radială). Ținând mâna cu palma în sus, acest punct este locul în care mușchiul cărnos al degetului mare se îmbină cu încheietura mâinii.
  • La plica cotului (artera brahială). Ar trebui să se simtă pulsul ușor decentrat de interiorul cotului.

Pe lângă aceste artere, pulsul poate fi simţit şi în alte locuri cum ar fi: temporal, piept (apical, chiar deasupra inimii), abdomen (aorta abdominala), inghinal (artera femurală), în spatele genunchiului (artera poplitee), pe picioare (arterele tibiale posterioare și arterele pedis dorsale.

Vârsta, starea generală de sănătate, greutatea corporală, pot afecta, de asemenea, pulsul, prin urmare este important de reţinut că un puls „normal” poate varia de la o persoană la alta.

pulsul, puls, ritm cardiac,

Ce semnifică un puls rapid?

Dacă ritmul cardiac este de peste 100 de bătăi pe minut atunci când sunteți în repaus, acest lucru este considerat rapid. O frecvență cardiacă rapidă, cunoscută sub numele de tahicardie, poate fi legată de diverse probleme de sănătate. Este normal ca ritmul cardiac să crească atunci când facem efort fizic sau dacă organismul luptă împotriva unei infecții.

Dacă sesizati o creștere bruscă a ritmului cardiac și, aveţi senzaţia de amețeală, leșin sau aveți palpitații (senzația de a fi conștient de bătăile inimii sau că inima vă bate sau bate neregulat), adresaţi-vă medicului care poate decide dacă reprezintă o urgenţă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Coenzima Q10 + Omega 3. Are o formulă ce combină două principii active cu dublu rol: antiaterogen şi antioxidant, pentru a preveni procesele metabolice de degradare asupra ţesuturilor şi vaselor sangvine.

Ce semnifică o frecvență lentă a pulsului?

O frecvență cardiacă sub 60 de bătăi pe minut în repaus este considerată lentă (bradicardie) si poate fi considerata normala pentru unii oameni, inclusiv pentru sportivi, adulți tineri în formă și sănătoși sau pentru cei care iau medicamente precum beta-blocantele. Este obișnuit ca in cazul persoanelor care au o activitate fizica intense, să aibă o frecvență cardiacă în repaus de 60 de bătăi pe minut sau mai puțin.

De asemenea si in cazul unei frecvențe cardiace lente dacă sesizaţi senzaţia de leșin, oboseala sau amețeala, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră curant.

Este normal ca pulsul să se accelereze atunci când facem mișcare?

Atunci când facem efort fizic este normal ca ritmul cardiac să crească la 130 până la 150 de bătăi pe minut sau mai mult, acest lucru datorându-se faptului că inima lucrează pentru a pompa mai mult sânge bogat în oxigen în corp.

pulsul, puls, ritm cardiac, febră,

Ce poate determina schimbarea ritmului cardiac?

Pe lângă exerciții fizice, există multe alte motive pentru care ritmul cardiac se poate schimba brusc, cum ar fi:

  • Infecţia sau febra – Este obișnuit ca pulsul să crească ca răspuns la o infecție sau febră. Acest lucru se întâmplă pe măsură ce inima pompează mai greu pentru a furniza oxigen. Infecțiile virale precum gripa sau COVID-19 pot determina creșterea ritmului cardiac
  • Deshidratarea – când suntem deshidrataţi, volumul sângelui scade și inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sânge în corp. Acest lucru duce la un ritm cardiac mai rapid și palpitații (senzația de a fi conștient de bătăile inimii sau că inima vă bate sau bate neregulat). Hidratarea este o modalitate importantă de a ne regla ritmul cardiac și are multe alte beneficii pentru sănătate. Femeile ar trebui să urmărească să bea în jur de 6-8 pahare de apă pe zi (sau 1,6 litri), iar bărbații 8-10 pahare (sau 2 litri).
  • Emoţiile – stres, anxietate, fericire, tristeţe, pot duce la creșterea pulsului.
  • Medicamentele – unele medicamente pot provoca, de asemenea, modificări ale ritmului cardiac, cum ar fi cele pentru astm bronșic care pot determina accelerarea ritmului cardiac, în timp ce medicamentele pentru inimă (cum ar fi beta-blocantele) pot încetini ritmul cardiac. Dacă observați modificări bruște ale pulsului după ce ați început un nou medicament și nu vă simțiți bine, cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră de familie
  • Afecţiuni cardiace – în anumite cazuri, un ritm cardiac anormal (aritmie) poate fi cauzat de o problemă cu sistemul de conducere electrică al inimii. Acest lucru poate face ca inima să bată mai încet, mai rapid sau mai neregulat. Unele aritmii sunt mai grave decât altele, iar unele pot fi legate de afecțiuni cardiace mai grave.
  • Alte probleme de sănătate – există multe alte afecțiuni, care nu sunt boli ale inimii sau circulatorii, care pot provoca modificări ale ritmului cardiac – inclusiv anemia sau boli ale glandei tiroide.

Alţi factori care pot influenţa frecvenţa cardiacă sunt temperature aerului şi umiditatea (când acestea cresc inima pompează mai mult sânge ceea ce duce la creşterea pulsului cu 5, 10 bătăi pe minut) şi greutatea corporală (dacă vorbim de obezitate, pulsul în repaus poate fi mai mare decât normal.

De ce trebuie să-mi verific ritmul cardiac?

Un ritm neregulat al inimii poate fi cauzat de o serie de tulburări ale ritmului cardiac – cea mai frecventă este fibrilația atrială, care duce la un risc mai mare de accident vascular cerebral, în cazul acestei afecţiuni fiind crescut riscul formarii cheagurilor de sânge, iar dacă un astfel de cheag migrează către creier poate întrerupe alimentarea cu sânge şi poate provoca un accident vascular cerebral. Medicamentele anticoagulante pot reduce acest risc.

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.