Revista care te mentine sanatos

Intreaba expertul

Ce cantitate de bauturi alcoolice consumate poate fi considerata un risc pentru ficat? Ion Tudoran, 52 ani

4 noiembrie 2013
Share

Orice cantitate de alcool poate afecta ficatul. In cazul in care nu exista boli hepatice, metabolizarea alcoolului este diferita la femei fata de barbati: barbatii metabolizeaza alcoolul mai eficient decat femeile, cantitatea de bauturi alcoolice admisa fiind de 3-4 unitati/zi. La femei, cantitatea zilnica de alcool considerata „sigura” este de 1-2 unitati/zi. O unitate este definita ca 45 g de whisky sau tuica, 140 g de vin sau 420 g bere.

Daca o persoana are o afectiune hepatica, hepatita B sau C, ori are o afectiune hepatica provocata de consumul bauturilor alcoolice, ficatul este sensibil la orice cantitate de alcool. In aceste situatii, se recomanda evitarea completa a bauturilor alcoolice. Cel mai important factor de risc pentru afectarea hepatica este cantitatea si perioada de consum a bauturilor alcoolice. Fiecare persoana este unica, astfel ca acest factor de risc variaza de la o persoana la alta. Complicatiile pot aparea dupa 5-10 ani de consum, dar cel mai frecvent apar dupa 20-30 de ani de consum. Multi oameni nu ajung in stadiile finale ale bolilor hepatice provocate de alcool. Este imposibil de prezis cand si daca vor avea o suferinta hepatica.

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Nota pentru articolul «Ce cantitate de bauturi alcoolice consumate poate fi considerata un risc pentru ficat? Ion Tudoran, 52 ani»:2.00/ 5 (2 voturi)
#tags   \   ,

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate