Intreaba expertul

Care este diferenta intre scolioza si atitudinea scoliotica?

miercuri, 3 noiembrie 2010
Share

Ioana Prodan, 29 ani, Suceava

Care este diferenta intre scolioza si atitudinea scoliotica?

Scolioza se defineste ca deformarea in plan frontal si rotatia coloanei vertebrale (curbura laterala), incomplet reductibila, cu evolutie progresiva si consecinte asupra morfologiei si functionalitatii acesteia. In schimb, atitudinile scoliotice intra in categoria scoliozelor functionale si reprezinta o inclinare laterala a toracelui in plan frontal fara sa presupuna deformarea asimetrica a trunchiului sau a zonelor paravertebrale.

Ele pot fi provocate de inegalitati ale membrelor inferioare, anchiloze ale soldului in pozitii vicioase, contracturi musculare paravertebrale antalgice, cazul herniei de disc etc.

 

Aceste atitudini scoliotice nu sunt evolutive si dispar odata ce este corectata cauza care le-a produs. Scoliozele nestructurale, functionale sau atitudinile scoliotice se caracterizeaza prin faptul ca deviatia laterala a coloanei este complet reductibila clinic si radiologic in pozitia culcat. Acest tip de scolioze nu sunt insotite de modificari de structura vertebrala sau gibozitate (deformarea coloanei vertebrale) si se reduc spontan ori prin interventie minima.

 

Cristiana Stanescu, 32 ani, Bucuresti

La ce varsta poate fi diagnosticat in mod corect „piciorul plat”? Este acelasi lucru cu platfusul?

Prin definitie, piciorul plat sau platfusul reprezinta o diminuare sau prabusire a boltii plantare interne (longitudinale), cu modificarea raporturilor dintre principalele oase ale piciorului. Sub nicio forma nu putem vorbi de piciorul plat inaintea varstei de 3-5 ani. Pana la aceasta varsta este considerat practic fiziologic, bolta plantara fiind o adaptare a piciorului la mersul biped.

Ioan Stanculescu, 59 ani, Cluj-Napoca

Osteoporoza poate beneficia de tratament de recuperare?

Osteoporoza reprezinta o boala scheletica, ce se caracterizeaza prin „rezistenta” osoasa compromisa, urmata de cresterea riscului producerii de fracturi. Este una dintre afectiunile care beneficiaza din plin de recuperare, programul de recuperare avand drept obiective:

  • Combaterea durerii;
  • Cresterea densitatii minerale osoase;
  • Reducerea riscului de cadere si fracturi;
  • Cresterea calitatii vietii.

Aceste deziderate sunt obtinute, pe langa tratamentul medicamentos, cu ajutorul procedurilor fiziokinetoterapeutice (electroterapie antalgica, anume curent diadinamic, TENS, curent galvanic, ultrasunet, laser; hidrokinetoterapie; masaj; kinetoterapie; crenoterapie etc.).

Cristi Popescu, 19 ani, Campulung

Daca am astm, dar urmez tratament, as putea face sport de performanta?

Astmul bronsic reprezinta un sindrom clinic, caracterizat prin reducerea generalizata, variabila si reversibila a calibrului bronhiilor, crize paroxistice de dispnee expiratorie si raluri sibilante. Netratata, poate pune viata in pericol, dar cu tratamentul corespunzator, pacientul poate duce o viata normala. Sportul de performanta poate fi accesibil, chiar cu rezultate uneori extraordinare. Putem sa va oferim si cateva exemple de sportivi care au facut istorie si de care probabil ati auzit: Kristi Yamaguchi (medalia de aur, patinaj artistic, Olimpiada de Iarna 1992), Dara Torres (9 medalii olimpice la inot); Gran Hackett (considerat unul dintre cei mai buni inotatori pe distante lungi din toate timpurile, 10 medalii olimpice de aur); Justine Henin (numarul 1 in tenisul mondial); Paula Radcliffe (detinatoarea recordului mondial la maraton).

Nota pentru articolul «Care este diferenta intre scolioza si atitudinea scoliotica?»:5.00/ 5 (2 voturi)
tonica
2017-05-10T15:10:09+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena