Revista care te mentine sanatos

Stiri

Procesul de imbatranire afecteaza sistemul imunitar

24 iulie 2012
Share

Cercetatorii au identificat unul dintre mecanismele din cauza caruia procesul de imbatranire ar putea compromite abilitatea sistemului imunitar de a lupta impotriva infectiilor si de a raspunde la vaccinuri. Cercetatorii de la Universitatea Yeshiva au realizat un studiu pe soareci si s-a observat ca administrarea antioxidantilor ar putea ajuta la imbunatatirea functiei imunitatii.

 

Procesul de imbatranire afecteaza sistemul imunitar, un fenomen cunoscut drept imunosenescenta, insa modul in care se intampla ascest lucru nu este inca foarte clar. Exista mai multe moduri in care imbatranirea poate agrava capacitatea de aparare a organismului. Toate celulele genereaza substante chimice numite radicali liberi ca parte normala a metabolismului. Aceste molecule reactive si instabile pot deteriora usor proteinele, lipidele si alte componente celulare prin oxidare. Odata cu imbatranirea, cresterea producerii de radicali liberi cuplata cu scaderea producerii enzimelor antioxidante duc la acumularea proteinelor deteriorate si a altor molecule care pot fi toxice celulelor.

 

Studiul a analizat daca stresul oxidativ legat de varsta compromite celulele numite celule dendritice, celulele care avertizeaza sistemul imunitar atunci cand apar invadatorii numiti microbi. Soarecii au fost injectati cu antioxidanti in cavitatea abdominala timp de doua saptamani, iar unele dintre efectele stresului oxidativ au fost reduse. Descoperirea are urmari importante in ceea ce priveste realizarea unor noi vaccinuri si terapii, in special pentru oamenii in varsta.

 

Ruxandra Raica

Sursa:  www.newkerala.com

Nota pentru articolul «Procesul de imbatranire afecteaza sistemul imunitar»:4.00/ 5 (3 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate